Film: Into the Wild

Gewoon weggaan. Alles achterlaten. Verdwijnen. Dat is precies wat Christoper Johnson McCandless deed na zijn afstuderen. Hij ging niet naar Harvard Law School, maar trok de wijde wereld in met als doel Alaska. Over de avonturen die Chris meemaakte tussen 1990 en 1992 schreef Jon Krakauer een boek, wat vervolgens door Sean Penn onder handen werd genomen. De film Into the Wild is het resultaat, waarin we getuige kunnen zijn van Chris’ rondzwervingen door de Verenigde Staten.


Choose life, choose a future...
Chris McCandless (Emile Hirsch, Alpha Dog) staat aan het begin van een veelbelovend leven. Afgestudeerd in Atlanta met uitstekende cijfers heeft hij de mogelijkheid om naar Harvard Law School te vertrekken. Hij groeit op in een aan de oppervlakte gelukkig doorsnee gezin. Niks staat hem in de weg om te slagen in het leven. Chris heeft echter andere plannen. Hij schenkt zijn studiefonds aan Oxfam, gooit zijn identiteitsbewijzen weg en neemt een andere naam aan. Als Alex Supertramp trekt hij vervolgens de wijde wereld in. In de film Into the Wild zijn wij getuige van zijn wonderlijke zwerftocht door de Verenigde Staten en de vriendschappen die hij onderweg op doet. Door te liften, te kajakken, met hippies op te trekken en door op treinen te springen baant hij zich een weg door het uitgestrekte land met als einddoel een winter door te brengen in de onherbergzame wildernis van Alaska.


Emile Hirsch zwerft als Alex Supertramp door de VS

Alex Supertramps wedergeboorte
Sean Penn heeft met Into the Wild een pracht van een film afgeleverd waar eigenlijk maar weinig op aan te merken is. Het eerste wat meteen opvalt zijn de schitterende beelden van de mooiste omgevingen van de Verenigde Staten. Into the Wild neemt ruim de tijd om de landschappen waar Alex Supertramp doorheen trekt in al zijn glorie te laten zien. Soms heeft de film meer weg van een natuurdocumentaire dan van een speelfilm. We zien hoe Alex opnieuw wordt geboren, opgroeit en volwassen wordt gedurende zijn reis. Zijn tocht die hem letterlijk en figuurlijk door bergen en dalen leidt wordt parallel verteld aan zijn worsteling om te overleven in de winter in Alaska. Op deze manier wordt en de spanning erin gehouden en zien we hoe Alex Supertramps levensverhaal zicht ontvouwt. Af en toe horen we zijn zus Carine (Jenna Malone, Donnie Darko) vertellen over haar broer waardoor we langzaam maar zeker meer over Chris’ motivatie om alles achter zich te laten te weten komen. Door deze manier van vertellen en sterkte opbouw gaat de tweeënhalf uur dat Into the Wild duurt geen moment vervelen.


Eddy Vedder, naakte backpackers, en wijze levenslessen
De prachtige beelden worden omlijst met de minstens zo mooie liedjes van Pearl Jam frontman Eddy Vedder, die speciaal voor deze film enkele nummers heeft geschreven. Zijn werk en de rest van de muziek sluiten perfect aan bij de glooiende landschappen en de gemoedstoestanden waarin onze held zich in bevindt. Muziek en beeld vormen in deze film de perfecte combinatie voor alle vriendschappen die Alex Supertramp op zijn tocht opbouwt. Zo is daar het rondtrekkende hippie-echtpaar Jan en Rainey (Catherine Keener, Brian Dierker) die Alex een tijdje als zoon op sleeptouw nemen. Bij boer Wayne (Vince Vaughn) werkt Alex een tijdje op het land en in het midden van een woestijn loopt hij de knotsgekke Deense backpackers Mads en Sonja tegen het lijf. Hal Holbrook schittert als Ron, die uiteindelijk het dichtst in de buurt komt van een vaderfiguur die Chris vroeger in zijn eigen vader Walt (William Hurt) nooit heeft kunnen vinden. Emile Hirsch mag dan op verbluffende wijze de kroon stelen als Chris/Alex, alle bijrollen zijn evenzo ontzettend sterk neergezet. Alex leert van al zijn nieuwe vrienden Grote Levenslessen maar komt er ook achter dat hij zelf ook het een en ander over weet te brengen. En dit is dan misschien net het enige puntje van kritiek, de moraal en de wijze lessen liggen er af en toe wel onnodig dik op.


Hal Holbrook is Ron, een van de laatste vrienden die Alex maakt op zijn reis

Into the Wild is een dijk van een film geworden. Af en toe wat zwaar en af en toe wat zoetsappig; maar deze literaire vertelling over Alex Supertramps waargebeurde zwerftocht gaat geen moment vervelen. Into the Wild is een ontroerende literaire roadmovie en zal tot de verbeelding blijven spreken.


Label: A-film Releasedatum: 24 april 2008
Kijkwijzer: Waardering film: