CD: Amy Speace - Songs for Bright Street

Amy Speace is zo'n typische selfmade muzikant, die het jammer genoeg nog niet echt gemaakt heeft. Misschien lukt het haar nu met het eerlijke album Songs for Bright Street. Het is een cd'tje met dertien popnummers, die behoorlijk tegen country hangen en er zelfs soms middenin zwerven. Speace en haar band The Tearjerks maken voornamelijk vrolijke, luchtige songs met hier en daar een gezonde, sarcastische kijk op het leven.

Afgeleefde gitaar
Amy Speace begon als klein kleutertje al op de oude piano te pingelen, die bij haar thuis stond. Ze was in staat om op gehoor de simpele deuntjes die ze kende na te spelen. Jaren pianoles werden gevolgd door het bespelen van andere instrumenten en op den duur een oude, afgeleefde gitaar uit een pandjeshuis. Haar volharding in de muziekwereld, met een zijweggetje langs wat acteerwerk, lijkt nu vruchten af te werpen. Songs for Bright Street is haar eerste album dat op een professionele manier wordt uitgebracht bij een fatsoenlijk label. De plaat staat vol met nummers over relaties. Country en relaties, is dat nu wel zo'n leuke mix? Ja, dat is het wel. Het album is niet vreselijk vernieuwend, spannend en apart, maar het is wel een degelijke verzameling van goed klinkende nummers. Speace heeft een sterke stem, waarmee ze in de zeer verschillende nummers prima aan het werk gaat.



Ally McBeal?
Haar stem doet vrij snel denken aan de stem van de vaste zangeres van de Ally McBeal-serie. Die van Speace is minder schel en scherp, waardoor het een stuk prettiger te beluisteren is op de lange termijn. Als je eenmaal die connectie los kunt laten (alhoewel vast niet iedereen die zal hebben), moet je even langs het saaie, eerste nummer, 'Step Out Of The Shade', surfen om te beginnen aan het leukere spul. Het wordt pas interessant bij 'Not The Heartless Kind', dat een duister ondertoontje heeft. 'Two', dat daarop volgt, is mooi tweestemmig, maar alweer wat saai. Het album is goed samen te vatten door de rekensom 'een handjevol saai, een handjevol leuk en een enkel erg leuk nummer'. In die laatste categorie horen het stoere 'The Real Thing' en het hele zoete 'Make Me Lonely Again'. Een prachtig 'Row Row Row', waarin Speace vocaal ondersteund wordt door Cliff Eberhardt, is de kers op de taart. 'Double Wide Trailer' is een leuke afsluiter, die verhaalt over het vinden van de ware liefde. We vergeten voor het gemak even de ballad 'Home', dat het echte laatste nummer van de cd is. Het is een mooie song, maar net als de meeste tragere nummers op het album, niet heel erg speciaal. Songs for Bright Street is een goed album, prima in elkaar gezet, met een evenwichtige verzameling songs, maar met te weinig uitschieters naar boven.


Label: Wildflower Records Releasedatum: 13 november 2007
Waardering: