CD: Dextro - Consequence Music

De meeste mensen zullen bij het woord Dextro denken aan druivensuiker, een snelle opkikker en energie. Koppel je de naam echter aan Ewan McKenzie (alias Dextro) dan is de associatie precies het omgekeerde van het energierijke snoepje. Dextro maakt namelijk ambientmuziek die het best te beluisteren valt onderuit gezakt op een zitzak. Niks energie en stuiteren, gewoon relaxen en absorberen.


Consequence Music is het debuutalbum van de man uit Glasgow en hij levert een verrassend gelaagde productie af voor een percussionist. De cd kan in dezelfde cd-bak als Boards of Canada. Het geluid van deze landgenoten is duidelijk terug te horen door de hele cd heen. Andere herkenningspunten in deze downbeat electronica zijn Nathan Fake, Four Tet en sporadisch een laagje Eno.

De opener Bladder Wrack start rustig, maar glijdt langzaam naar een eruptie van bloeiende bas- en synthgeluiden. Atman is bevangen met een spannend gevoel en samen met Destroy The Future Of Mankind een hoogtepunt op de plaat. Die laatste track is een epische soundscape van ongeveer negen minuten dat je door desolate landschappen laat reizen.

De kop is eraf en laat een bevredigend gevoel achter, maar het album kan dit gevoel niet het hele uur vasthouden. Op de helft van de cd is het ineens wat minder spannend en zijn er vergelijkbare sferen te horen waardoor de aandacht wat verslapt. Het klinkt nog steeds als een mooie mix van serene electronica maar de herkenbaarheid is even verdwenen. Niet erg voor op de achtergrond, maar wel voor een intensieve luisterbeurt. El Viento en Rotifier trekken gelukkig zo nu en dan de spanningsboog weer iets strakker aan, waardoor het einde toch de moeite waard is.

Consequence Music is een goed debuut voor de Schotse McKenzie, maar mist nog net de klasse om hoog boven de rest in het electronicaveld uit te springen. Maar de cd is eigenlijk toch nog net ietsje meer waard dan drie sterren.


Label: Gronland Releasedatum: 6 maart 2007
Waardering:

Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!