CD: PlayMeLoud.com Volume 1

De huidige informatiemaatschappij heeft zo zijn keerzijdes, ook voor de entertainmentindustrie. Het illegaal downloaden kost de bedrijven en artiesten vele miljoenen. Maar misschien werken de voordelen juist wel zwaarder, ook al willen de grote platenmaatschappijen ons anders doen geloven. Sites als myspace, youtube en het internet in het algemeen maken het mogelijk dat onbekende artiesten plotseling bij een gigantisch publiek doorbreken. De hele hype rond de Arctic Monkeys zou waarschijnlijk nooit bestaan hebben. De initiatiefnemers van playmeloud.com probeerden door middel van legale downloads onbekende Nederlandse artiesten ook eens een kans te geven. Blijkbaar met succes, want de vijftig populairste mp3's zijn nu op één schijf te vinden.




Een nobel plan is het zeker, maar de lijst valt toch wat tegen. Jovink en De Voederbietels, Green Lizard en de Columbiaanse Bloedgroep behoren nu niet echt tot de crème de la crème van de vaderlandse muziekhistorie. Gelukkig staan er ook genoeg sterke nummers op, zoals 'Everything After All' van Bauer en 'Munchies' van C-mon and Kypski. Aangezien smaken gelukkig verschillen is er van alles te vinden. Zo wordt er geopend met de klezmer van Bernie's Lounge, en ook allerlei rock-, reggae-, electro- en rapacts komen aan bod. Van redelijk bekend (Spinvis) tot voor mij volledig nieuw (Eel). Erg leuk aan PlayMeLoud.com is uiteraard de laatste categorie, zo ontdekte ik de dancehall van Amolab en de electrohop van The Planets. De verzamelaar toont aan dat er veel onbekend talent te vinden is, als je maar goed zoekt.

Helaas zijn de saaie en slechte nummers in de meerderheid, waarmee het project uiteindelijk toch deels mislukt is. Waarom een cd kopen als je ook op de site de nummers kan downloaden die je wel aanspreken? De aanwezigheid van Jovink en De Voederbietels spreekt boekdelen. De smaak van de bezoekers van de site is blijkbaar zo verschillend dat het ook een wisselvallig album oplevert. Maar voor wie helemaal geen flauw idee heeft wat er zich in de donkere kroegen en clubs in het land allemaal afspeelt, kan het nog best interessant zijn.

Playlist


Label: V2 Releasedatum: 20 februari 2007 Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!