Film: A Little Trip To Heaven

Je hebt soms van die films, waarvan je denkt: Wat moet ik ermee? A Little Trip To Heaven van de IJslandse regisseur, producent en scenarioschrijver Baltasar Kormákur is zo'n film. Na zijn eerdere successen met 101 Reykjavik en The Sea is deze film zijn eerste 'Amerikaanse' productie met in de hoofdrollen Forest Whitaker en Julia Stiles.


In deze thriller / drama moet Holt (Forest Whitaker) zorgen dat de verzekeringsmaatschappij, waar hij voor werkt, zo min mogelijk geld aan schadeclaims kwijt is. Samen met zijn collega Frank (Peter Coyote) is hij daar bijzonder succesvol in, maar erg gelukkig is hij niet. Dan wordt hij geconfronteerd met een gruwelijke en mysterieuze dood en een bijbehorende levensverzekering van één miljoen. De begunstigde is Isold (Julia Stiles), een jonge moeder met een schimmig verleden, die van niks weet. Haar raadselachtige echtgenoot Fred (Jeremy Renner) lijkt meer te weten.

Tot zover is het verhaal duidelijk, maar dan loopt het mis. Om het verhaal te volgen moet je goed op blijven letten. Normaliter is dat geen probleem, maar de acteurs weten je niet te grijpen met hun acteerprestaties. Forest Whitaker mompelt de hele film in een soort accent dat niet te verstaan is en vooral Julia Stiles overtuigt niet als een ruwe en gehavende vrouw. Geen laag make-up zou dat voor elkaar krijgen. Daarnaast zijn de beelden te donker. Waarschijnlijk probeerde de regisseur een grimmige sfeer te creëren door veel van het verhaal in slecht weer zich af te laten spelen. Helaas draagt dit alles bij aan de verveling die je als kijker ervaart en weg is het verhaal voor je het in de gaten hebt.


Dit zou natuurlijk nog niet het einde van de wereld hoeven te zijn voor de film. Mooie beelden, spanning, aangrijpende dramatiek, allerlei soorten scènes zouden een film nog kunnen redden. Helaas lijkt de film zelf constant in dubio te staan of het nou een drama of een thriller is, waardoor zowel de spanning als de dramatiek ver te zoeken zijn. Een sporadisch mooi beeld van een uitgestrekt landschap alleen is te weinig om de film te redden. Was er dan helemaal niets positiefs over deze film te noemen? Jawel. Het einde van de film is verrassend en Peter Coyote behaalt zijn gebruikelijke acteerniveau. En hem als piepelaar van het gewone volk zien, terwijl hij naast zijn acteerleven bekend staat als een vooraanstaand politiek activist die strijdt tegen de macht van grote corporaties, veroorzaakte een glimlach op mijn gezicht. Maar zelfs dat kan me er niet toe bewegen meer dan twee sterren te geven voor deze film.

Label: A Film Releasedatum: 11 mei 2006
Kijkwijzer: Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!