Film: Das Goebbels Experiment


'Willen jullie de totale oorlog?' Deze vraag, gesteld in het Berlijnse Sportpalast op 18 februari 1943, is de geschiedenis ingegaan als een van de allersterkste staaltjes oorlogsretoriek van het nazi-regime. De man die met deze woorden een 2,5 jaar durende verlenging van WOII aankondigde was Gauleiter Joseph Goebbels, sinds 1933 hoofd van alle propaganda-activiteiten van de Nazi's.

Goebbels is een van de meest lugubere iconen van het Derde Rijk. Hij was een fervent jodenhater, ziekelijk jaloers en zonder enig geweten. Het nazisme was zijn religie en zijn ongekende gave voor spreken in het openbaar en natuurlijk instinct voor propaganda was doorslaggevend bij zowel de Duitse oorlogsmobilisatie als het mogelijk maken van de jodenvervolging. In 1945, acht dagen voor de Duitse capitulatie, kiezen Goebbels en zijn vrouw Magda - na eerst hun zes kleine kinderen omgebracht te hebben - hetzelfde lot als Hitler en Eva Braun en plegen zelfmoord in de Führerbunker.

Das Goebbels Experiment is een documentaire die een deel van het Derde Rijk binnenste buiten keert. Behalve nooit eerder vertoond archiefmateriaal, foto's en fragmenten van propagandafilms waagt deze documentaire het om Goebbels zonder begeleidend commentaar voor zichzelf te laten spreken via zijn dagboeken die in 1992 werden teruggevonden in een Russisch archief. De dagboeken van Goebbels beginnen in 1924 en bestrijken een periode van ongeveer 21 jaar tot aan zijn dood in 1945.

Das Goebbels Experiment duurt 104 minuten en dat is een hele zit voor een docu. Op een gegeven moment zat ik meer te letten op de Duitse taal en de ondertiteling die niet helemaal lekker mee liep, dan de film zelf. Overigens zal dit laatste nog verbeterd worden volgens de distributeur. Van de docu bestaat ook een Engelstalige versie waarbij Kenneth Branagh als verteller optreedt. Dat was wellicht wat makkelijker te volgen geweest.

De film geeft hoe dan ook een aardig beeld van de gedachtenwereld van Goebbels. Met name de stukken waarin hij beschrijft hoe hij denkt over andere nazi-kopstukken zijn interessant. De documentaires Im toten Winkel: Hitlers Sekretärin en KZ raakten mij persoonlijk veel meer. De eerste is een film over en met Traudl Junge, de secretaresse van Hitler, de tweede een docu over de tourgidsen van concentratiekamp Mauthausen die ik op de IDFA zag. Desalniettemin een aanrader voor mensen die geïnteresseerd zijn in alles wat met de Tweede Wereldoorlog te maken heeft.

Label: CinemaNet Europe Releasedatum: 9 februari 2006 Kijkwijzer: Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!