Trine 4

Laat ik meteen maar met de deur in huis vallen: Trine 4: The Nightmare Prince gaat terug naar de roots van de franchise. Trine 1 en 2 waren prima platform/puzzelgames. Bij het derde deel werden de makers te experimenteel. Niet alleen gingen ze van 2D naar 3D, maar de game was kort, de puzzels simpel en het verhaal voelde onaf. Tijd om iets recht te zetten in dit vierde deel.

De demobuild van Trine 4: The Nightmare Prince was te spelen op Switch. Het is meteen duidelijk dat de makers sorry zeggen voor deel 3. De klassieke gameplay-stijl is terug en dit keer met prachtige 2.5D-graphics. Dat wil zeggen: de personages zijn 3D, maar ze worden tegen een 2D-achtergrond gezet. De details en de kleuren spatten van het scherm. Voeg daar een rustgevend muziekje aan toe en je weet al dat je best zen zou kunnen worden als je Trine 4 speelt.

Trine 4 (Foto: Modus Games)

Zo zen wordt het allemaal niet. In Trine 4: The Nightmare Prince heeft prins Selius last van nachtmerries. Dat zal normaal slaapgebrek opleveren, maar in zijn geval is het erger: door zijn magische krachten komen de nachtmerries tot leven. De prins vlucht het kasteel en zo wordt het probleem alleen maar groter en verspreiden de nachtmerries zich over de wereld. Onze drie helden gaan achter de prins aan om de prins te vinden en het probleem op te lossen voordat de hele wereld in een nachtmerrie verandert.

De game ondersteunt uitgebreid co-op. Je kunt samen spelen op de bank en online, met maximaal vier speler. Er is zelfs een modus waarin je zelf de samenstelling van de partij mag kiezen, zodat je in een groep van allemaal ridders bent, of een dief en drie tovenaars, of welke combinatie je maar wil. Dat maakt het herspelen van de game leuker, je kunt eens kijken of je alles aan kunt met weer een andere teamsamenstelling.

Trine 4 (Foto: Modus Games)

Net zoals in vorige delen heb je in Trine 4: The Nightmare Prince heel veel puzzels die je op moet lossen door middel van het slim gebruiken van zwaartekracht en het verschuiven of herpositioneren van objecten. Dat kan prima in je eentje, maar speel je samen dan kun je vaak creatiever tot een oplossing komen door andere skills in te zetten. Nieuw is dat Trine 4 oplossingen aanpast terwijl spelers weg gaan, of er juist bij komen. Als een speler binnenkomt dan zal de game vragen of de puzzel gereset worden en of je het makkelijker of moeilijker wil hebben.

Met Trine 4: The Nightmare Prince gaan de makers duidelijk de goede kant weer op. Het derde deel viel niet zo goed, maar mijn twijfel is na het spelen weg. Terug naar de roots is in dit geval een goede keuze, de demo laat zien dat de basis van Trine al goed zat en dat te veel vernieuwing soms juist achteruitgang betekent. Trine 4: The Nightmare Prince komt 8 oktober 2019 uit op PlayStation 4, Xbox One, Switch en pc.