The Witcher 3: Wild Hunt

Mythische wezens, grootse omgevingen en een man die speciaal is opgevoed en getraind om dit allemaal te kunnen bestrijden. Het leven van een witcher gaat niet over rozen zullen we maar zeggen. Gamestudio CD Projekt RED komt met het derde deel in de The Witcher-serie en op de afgelopen E3 mocht ik tijdens een demonstratie zien hoe het eruit gaat zien.


Net als de eerdere delen draait The Witcher 3: Wild Hunt om Geralt of Rivia. Het avontuur roept hem in dit deel naar Skellige Islands. Er zijn namelijk verhalen dat de Wild Hunt in de aanval is gegaan op de mensen. De Wild Hunt is een duister en mythisch volk, bestaand uit spookachtige mensen die te paard de hele wereld terroriseren.

Een van de eerste dingen die opvalt aan The Witcher 3 is dat de wereld gigantisch groot is. Skellige Islands is één van de drie gebieden die je tot je beschikking hebt. Alleen dit gebied is al groter dan de wereld uit The Witcher 2. Om de grootte van de wereld duidelijk te maken geven de makers van CD Projekt RED aan dat het veertig minuten duurt op te paard van links naar rechts door de wereld te gaan.
Omdat de wereld zo groot is is er ook een groot aantal manieren om je voort te bewegen. Je kunt natuurlijk te voet rondlopen, maar te paard gaat alles toch net even iets sneller. Je kunt je paard op elk gewenst moment in het spel bij je roepen en er op rijden. Daarnaast kun je met een boot over de open zee varen en het is zelfs mogelijk om over dingen als rivieren en meren te zwemmen. Keuze genoeg om de wereld te doorkruizen.

 

De wereld van The Witcher 3 is niet alleen heel groot, maar ook nog eens volledig open. Je kunt er voor kiezen om lineair de missies van de verhaallijn te volgen, waarmee je zo’n 45 uur bezig bent. Je kunt er ook voor kiezen om volledig naar eigen keuze rond te dwalen door de wereld. Er is genoeg te doen, want het staat bol van de sidemissions en quests die je onderweg kunt oppikken. In totaal zit er ruim honderd uur gameplay in het spel inclusief de hoofdverhaallijn. Wie The Witcher 3 gaat spelen hoeft zich straks dus niet te vervelen.

Door de vooruitgang van de next-gen consoles is de grote open wereld van het spel heel toegankelijk. Laadtijden lijken een ding van het verleden. Niet alleen ziet het beeld er schitterend uit, maar je kunt zonder hinderlijke onderbrekingen overstappen van paard, naar boot en van eiland naar vasteland. Van wat er te zien was tijdens de presentatie krijg je alleen te maken met korte laadtijden als je gebruik maakt van de fast travel-optie.

 

De AI van het spel heeft ook een flinke upgrade gekregen. Alles wat jij doet of juist niet doet heeft invloed op de wereld en de mensen en dieren die er in leven. Alle npc’s leiden hun eigen leven dat doorgaat of jij je er nu in mengt of niet. Ook heeft de game een levend economisch systeem. De prijs van items die je kunt kopen varieert op basis van bijvoorbeeld de aanwezigheid van de grondstoffen in het algemeen of de afstand die Geralt op dat moment heeft ten opzichte van de grondstoffen. Op een grote open vlakte is de prijs van hout duurder dan in een dorp naast een dichtbegroeid bos. Het lijkt de echte grote-mensenwereld wel.

Tot slot is ook het gevechtssysteem aangepast. CD Projekt RED heeft haar best gedaan om een goedwerkende combinatie te maken van traditionele rpg-elementen met de snelheid en precisie van een fighter. Het systeem geeft je de volledige controle over Geralt zwaard en zijn magische krachten. Er zijn nieuwe manieren om aan te vallen, te blocken en te ontwijken. Ook kun je bijvoorbeeld met behulp van je magie tegenstanders in vuur en vlam zetten of ze verdoven. Je kunt zelfs hun gedachten overnemen zodat ze beslissingen maken waar jij het meeste voordeel bij hebt. Je kunt door het gevechtssysteem echt volledig vechten op een manier zoals jij vindt dat een witcher hoort te vechten.

Na een behoorlijk uitgebreide demonstratie durf ik zondermeer te zeggen dat The Witcher 3: Wild Hunt het beste spel is dat de afgelopen E3 te bieden had. De wereld is immens groot en alles sluit naadloos op elkaar aan. Er zitten legio mogelijkheden in om spelers lange tijd bezig te houden. Zelfs wanneer je het spel uitgespeeld hebt zorgen de dynamische omgeving en de intelligente AI er voor dat je het nog een keer kunt spelen en hoogstwaarschijnlijk een heel nieuwe spelervaring ondergaat.

The Witcher 3: Wild Hunt komt in 2014 uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.