Een fok- en houdverbod voor agressieve bijthonden, is dat een goed plan?

Jaarlijks worden er zo'n 150.000 mensen gebeten door een hond. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil daarom een verbod op het fokken en houden van bijtgevaarlijke honden. Is dat een goed plan?

Bijtgrage hond (@Alexas_fotos on Freepik)
Bijtgrage hond (@Alexas_fotos on Freepik)

Dergelijke honden kunnen zware wonden veroorzaken, zo werd anderhalf maand geleden nog een baby doodgebeten. Maar ook plastisch chirurgen trokken afgelopen augustus aan de bel. In de afgelopen 18 maanden moesten zij zo'n 100 keer aan de slag om slachtoffers die door een hond waren aangevallen weer toonbaar te maken. Vaak zijn er meerdere operaties nodig, vooral als het nog een jong kind betreft.

De minister van Landbouw, Adema, die ook verantwoordelijk is voor huisdieren, beschouwt het plan van de VVD als een ondersteuning van zijn lopende inspanningen. Hij laat momenteel onderzoek doen naar de mogelijkheid van een verbod op bepaalde hondenrassen met gevaarlijke eigenschappen. Dit naar aanleiding van de recente oproep door plastisch chirurgen om het hoge aantal bijtincidenten aan te pakken.  

Het lijkt het  Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren een goed plan om eigenaren van honden met bepaalde agressieve eigenschappen te verplichten een cursus te volgen. In dat geval moeten er duidelijke eisen worden gesteld aan de cursus en moet worden aangegeven waar deze gevolgd kan worden. In Zwitserland is het verplicht voor elke hondeneigenaar om een cursus te volgen. Andere landen, zoals Oostenrijk, Frankrijk en sommige Duitse deelstaten, stellen een cursus verplicht voor eigenaren die een hoogrisicohond in huis nemen. 

474 stemmen , laatste: 01-11-2023, 20:36