Zou jij je online privacy op willen geven voor de strijd tegen kindermisbruik?

Momenteel wordt er op Europees niveau onderhandeld over een voorstel voor het opsporen van online kindermisbruik. Heb jij er problemen mee als je online privacy hier aan ondergeschikt wordt gemaakt?

 Online privacy (Foto: Wirestock on Freepik)
Online privacy (Foto: Wirestock on Freepik)

Vorig jaar werden er in de Europese Unie anderhalf miljoen meldingen gedaan van seksueel misbruik van kinderen, met vijf miljoen afbeeldingen en video's. 70 procent van de meldingen in de EU is afkomstig uit chats, e-mails en andere online berichten.

Het is overigens niet zo dat digitale bedrijven straks zomaar ongelimiteerd in onze berichten kunnen rondneuzen. Zij zijn straks verplicht een analyse maken van de mogelijke risico’s op de aanwezigheid van strafbaar materiaal op hun platform en deze voor te leggen aan de nationale autoriteiten. Alleen als wordt vastgesteld dat er een verhoogd risico is, en dat dit risico opweegt tegen de negatieve gevolgen van detectie voor iedereen, kan er een bevel uitgaan voor opsporing. Maar dat is een laatste redmiddel. En het is uiteindelijk de nationale rechter die besluit of dit bevel wordt uitgegeven of niet.

Het is ook een misverstand dat dit de deur openzet voor misbruik voor andere doeleinden: juridisch en technisch is het onmogelijk om deze wetgeving te gebruiken voor iets anders dan het voorkomen en opsporen van seksueel misbruik van kinderen. Daarnaast heeft het nieuwe in Den Haag te vestigen EU-centrum als taak de berichten te filteren en de fout-positieven eruit te halen.

1211 stemmen , laatste: 30-07-2023, 17:48