Code geel, oranje of rood, neem jij een weeralarm nog serieus?

Woensdag bezorgde storm Poly veel overlast. Omgewaaide bomen, rondvliegend tuinmeubilair en het (trein)verkeer stond regelmatig vast. Er was code rood afgegeven door het KNMI, maar neem jij een weeralarm nog wel serieus?

Veel bomen vol in het blad hielden het niet meer tijdens Poly (Foto: DJMO)
Veel bomen vol in het blad hielden het niet meer tijdens Poly (Foto: DJMO)

Het KNMI gebruikt internationale waarschuwingskleuren om de impact van gevaarlijk weer aan te geven. Het waarschuwen door middel van kleuren geeft het KNMI de mogelijkheid om waarschuwingen voor gevaarlijke weersituaties op te schalen. Er kunnen voor alle weertypen - neerslag, temperatuur, wind, onweersbuien - code geel, oranje en rood worden uitgegeven. Hierbij staat met name de impact van het weer centraal. 

  • Code groen: geen bijzonderheden- Het verwachte weertype geeft geen aanleiding voor het uitgeven van een waarschuwing
  • Code geel: wees alert- Er is mogelijk kans op gevaarlijk weer. Dit zijn weersituaties die in Nederland vaak voorkomen waarbij het raadzaam is op te letten, met name als men onderweg is. Code geel kan 48 uur voordat het weerfenomeen optreedt, worden uitgegeven. De zekerheid is minstens 60 procent.
  • Code oranje: wees voorbereid- Er is grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. Dit kan plaatselijk zijn. Code oranje kan 24 uur van tevoren worden afgegeven als de kans op extreem weer 60 procent of meer is.
  • Code rood (weeralarm): onderneem actie- Dit is een weeralarm waarbij extreem weer een grote impact op de samenleving heeft. De weersituatie kan voor zoveel schade, letsel en overlast zorgen dat het maatschappij-ontwrichtend kan zijn. Dit kan heel plaatselijk zijn. Code rood wordt op zijn vroegst 24 uur uitgegeven voordat het weerfenomeen zich voordoet. Code rood kan ook uitgegeven worden als er een kleine kans is op een extreme weersituatie, maar de veiligheidsrisico’s groot zijn.
836 stemmen , laatste: 06-08-2023, 12:41