Voor tennisser Botic van de Zandschulp zit het toernooi op Wimbledon er na twee wedstrijden weer op. De Nederlander moest het in de tweede ronde opnemen tegen Alejandro Davidovich Fokina, maar was niet opgewassen tegen de als 31e geplaatste Spanjaard: 1-6, 6-2, 4-6, 3-6.
Fokina's landgenoot Carlos Alcaraz, de nummer één van de wereld, had het beduidend minder lastig: de Fransman Alexandre Müller werd met 6-4, 7-6 (2), 6-3 aan de kant geschoven. Novak Djokovic (2) speelde zelfs al in de derde ronde - de regen heeft het schema danig in de war gegooid. De Serviër nam het op tegen Stan Wawrinka, die al jaren in een wat hopeloze jacht is om de career Grand Slam te voltooien op Wimbledon, en won met 6-3, 6-1, 7-6 (5).
De als derde geplaatste Rus Daniil Medvedev won met 6-3, 6-3, 7-6 (5) van Adrian Mannarino uit Frankrijk, terwijl de Griek Stefanos Tsitsipas (5) in een bijna vijf uur durende thriller met 7-6 (3), 6-7 (2), 4-6, 7-6 (3), 6-4 afrekende met thuisheld Andy Murray. De Deen Holger Rune (6) won met 6-3, 7-6 (3), 6-4 van de Spanjaard Roberto Carballes Baena, terwijl de Rus Andrey Rublev (7) in de derde ronde met 6-3, 6-7 (6), 7-6 (5), 6-2 van wildcardbelg David Goffin won - Goffin was bij zijn vorige twee optredens in Londen nog kwartfinalist.
De Italiaan Jannik Sinner (8) rekende met 3-6, 6-2, 6-3, 6-4 af met Quentin Halys uit Frankrijk, maar net buiten de top-10 was het vrijdag een slagveld, te beginnen met Cam Norrie. De Brit (12) sneuvelde met 6-3, 3-6, 6-2, 7-6 (3) tegen de Amerikaan Christopher Eubanks, terwijl de Italiaan Lorenzo Musetti (14) met 7-6 (4), 6-4, 6-4 van de Pool Hubert Hurkacz (17) verloor. Tot slot ging de Australiër Alex de Minaur (15) met 6-3, 6-4, 6-4 onderuit tegen Matteo Berrettini uit Italië, de verliezend finalist van 2021.
Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.
Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.
En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)
Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!
Het kabinet Rutte is gevallen, het is niet gelukt om tot overeenstemming te komen over maatregelen om de asielinstroom te beperken, wordt gemeld door verschillende bronnen rond het kabinet.
Vanavond voerden de meeste betrokken ministers een ultiem overleg op het ministerie van Algemene Zaken. Op tafel lag een laatste compromisvoorstel van staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) voor een zogeheten stopknop.
Mensen in Nederland krijgen te veel PFAS (Per- en polyfluoralkylstoffen) binnen via voedsel en drinkwater samen. Nieuw onderzoek van het RIVM bevestigt dit. De hoeveelheid PFAS is wel lager dan eerder berekend.
De hoeveelheid PFAS (Per- en polyfluoralkylstoffen) die mensen in Nederland via voedsel en drinkwater binnen kunnen krijgen is hoger dan de gezondheidskundige grenswaarde. Onder deze grens zijn er geen schadelijke effecten op de gezondheid te verwachten. Als mensen lange tijd meer PFAS binnenkrijgen dan deze waarde, kan dat schadelijk zijn voor de gezondheid. Mensen kunnen daardoor gevoeliger worden voor infecties. Maar of iemand daadwerkelijk ziek wordt, hangt af van meerdere factoren, zoals leefstijl.
Meeste PFAS via voedsel
Uit het onderzoek blijkt dat we in Nederland via voedsel meer dan drie keer zoveel PFAS binnenkrijgen als via drinkwater. Vis draagt het meest bij aan de blootstelling aan PFAS via voedsel, omdat daarin grote hoeveelheden van deze stoffen kunnen zitten. Daarnaast krijgen we PFAS binnen via koffie, thee, graanproducten, melkproducten, vlees, eieren, fruit en groenten. Bij drinkwater hangt de hoeveelheid PFAS af van welk type water het wordt gemaakt. Via drinkwater dat van oppervlaktewater is gemaakt, krijgen we meer PFAS binnen dan via drinkwater uit grondwater.
Gevarieerd eten
Omdat PFAS in meerdere voedselproducten zit, is het algemene advies om gevarieerd te eten van belang om te voorkomen dat je veel PFAS binnenkrijgt. Op die manier eet je niet te vaak voedsel met een hoge hoeveelheid PFAS.
Over PFAS
Per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS) komen niet van nature in het milieu voor. Deze stoffen zitten in verschillende producten. Denk aan anti-aanbaklagen en verpakkingsmaterialen voor voedsel. Bij het proces om PFAS te maken en het gebruik van producten waar ze in zitten, kunnen PFAS in de lucht, het water en de bodem terecht komen. Vandaaruit kunnen ze in ons voedsel en drinkwater komen. De meeste PFAS breken niet af en blijven daardoor lang in het milieu.
Onderzoeksprogramma PFAS
Dit onderzoek is uitgevoerd als onderdeel van een meerjarig PFAS-onderzoeksprogramma in opdracht van de ministeries van I&W (Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat), VWS (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en LNV (Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit). Doel van het onderzoeksprogramma is inzicht te krijgen in de actuele blootstelling van de Nederlandse bevolking en welke bronnen daaraan bijdragen. Dit geeft een eerste basis om te bepalen welke maatregelen effectief kunnen zijn om de blootstelling te verminderen. Lees er op de webpagina PFAS meer over.
Het kabinet heeft besloten om een permanente taak bij Defensie onder te brengen om potentiële dreigingen in de omgeving van het Nederlandse deel van de Noordzee in beeld te brengen. Dat meldt minister Ollongren van Defensie namens het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer.
De overheid onderkent de dreiging van sabotage aan vitale infrastructuur in en onder zee. Denk bijvoorbeeld aan het in kaart brengen van internetkabels, gasleidingen en windmolenparken, maar ook het voorbereiden op verstoring en sabotage of spionage via datakabels. Daar wordt nu iets aan gedaan door Defensie een permanente rol bij de bescherming van deze infrastructuur te geven. Zo kan Defensie beter bijdragen aan het beeld van dreigingen op de Noordzee.
Het gaat om het vergroten van de zogeheten Situational Awareness en Situational Understanding. Dit betekent dat Defensie beeld en begrip opbouwt van dreigingsactoren en factoren op de Noordzee. Deze waarnemingen worden verwerkt en kunnen eventueel worden gedeeld met private partners en bondgenoten. Defensie werkt hierbij nauw samen met de Kustwacht Nederland. De kustwacht brengt al een gedetailleerd (verkeers-)beeld in kaart in het kader van haar taken voor bijvoorbeeld handhaving en dienstverlening. Defensie draagt hier nu aan bij en kijkt daarnaast vooral naar statelijke dreigingen. Ook versterkt Defensie samen met de Kustwacht de samenwerking met (private) sectorpartijen op de Noordzee. De eerste verantwoordelijkheid voor de bescherming van vitale infrastructuur ligt bij de aanbieders zelf.
Begeleiding schepen van niet-NAVO bondgenoten of partners
Met de permanente taak formaliseert het kabinet ook de begeleiding van schepen van niet-bondgenoten of partners door het Nederlandse deel van de Noordzee. Momenteel begeleidt Defensie op basis van afspraken met NAVO-bondgenoten met regelmaat al Russische schepen door de Nederlandse Exclusieve Economische Zone (EEZ).
Zr.Ms. De Ruyter en Tromp schaduwden bijvoorbeeld de afgelopen week in de Noordzee het Russische onderzoeksschip Admiraal Vladimirsky. Het Russische schip voer door de Nederlandse EEZ, wat volgens internationaal recht is toegestaan. De marine schaduwde het Russische schip om waakzaamheid te tonen voor het beschermen van vitale infrastructuur in de Noordzee. Het schip verwierf internationale bekendheid omdat het herhaaldelijk in verband is gebracht met spionageactiviteiten op zee.
Verder heeft de MIVD net als de AIVD al een rol bij onderzoek naar (heimelijke) activiteiten die een risico vormen voor de nationale veiligheid. De vitale infrastructuur op de Noordzee maakt hier onderdeel van uit.
Mark Rutte kan niet beloven dat het kabinet op Prinsjesdag al stappen zal zetten om het sociaal minimum te verhogen, zoals vorige week door een commissie werd geadviseerd om armoe te bestrijden. De financiële ruimte voor extra uitgaven is beperkt.
De kosten van deze benodigde ingrepen worden geschat op 6 miljard euro per jaar. Rutte noemt het rapport van de commissie “een relevant werkstuk” dat serieus bestudeerd moet worden. Zijn partij heeft deze week al laten weten geen heil te zien in verdere verhoging van uitkeringen en hamert op het belang van werk als middel om uit armoede te geraken. De coalitiepartners D66 en ChristenUnie vinden het echter belangrijk om snel aan de slag te gaan met de aanbevelingen van de commissie Sociaal Minimum.
Vandaag rolt de laatste Ford Fiesta van de lopende band in Keulen. Dit staat ook voor een trend in de auto-industrie: weg van betaalbare kleine auto's naar duurdere en grotere elektrische auto's.
Klein en goedkoop - dat is waar de Ford Fiesta decennialang voor stond. Maar de managers van het Amerikaanse autobedrijf hebben besloten dat het model zijn langste tijd heeft gehad - vandaag rolt de laatste Fiesta van de lopende band in de fabriek in Keulen. 's avonds is het feest officieel geschiedenis.
Hiermee komt een einde aan een succesverhaal: er zijn de afgelopen 47 jaar meer dan 20 miljoen Fiesta's gebouwd. De Fiesta was meerdere keren de best verkochte auto in de klasse van kleine auto's - een klasse die Ford hielp uitvinden met de Fiesta.
Fiesta als beginners- en gezinsauto
Toen in 1976 de eerste Fiesta met 40 pk voor ruim 8.500 gulden op de markt kwam, was meteen duidelijk op welke doelgroep Ford zich met deze auto richtte: jongeren en gezinnen met een kleiner budget. De Fiesta werd een populaire auto voor beginners, die ook als tweedehands auto carrière maakte.
Maar de Fiesta was ook een auto van zijn tijd, hij moest immers zuinig zijn. Het was het antwoord van Ford op de toenmalige oliecrisis. In de loop van de decennia werd de Fiesta echter steeds groter en had hij steeds geavanceerdere technologie aan boord. Volgens de lijst kost het huidige model minimaal 20.350 euro.
Plaats te maken voor elektrische SUV Explorer
Maar waarom stopt Ford nu met de productie van de Fiesta? Als je de fabrikant mag geloven, heeft de productie van de Fiesta de laatste tijd steeds minder opgeleverd. Net als andere autofabrikanten verwachten ze grotere marges en winst te behalenbij de productie van grotere elektrische auto's.
Het lijkt dan ook niet meer dan logisch dat de oude Fiesta-fabriek in Keulen in de toekomst uitsluitend wordt gebruikt als productiefaciliteit voor elektrische auto's. Binnenkort rolt de nieuwe elektrische SUV Explorer van de lopende band in het 'Ford Cologne Electric Vehicle Center' voor een prijs tot 45.000 euro.
Ford introduceerde onlangs de Explorer als vierde elektrische auto ter wereld, na de modellen Mustang Mach-E, E-Transit en F-150 Lightning. In de toekomst kunnen in Keulen jaarlijks meer dan 250.000 elektrische voertuigen worden geproduceerd. Martin Sander, hoofd van de business unit 'Ford Model e' in Europa, spreekt van het "begin van een nieuw tijdperk".
Electrisch rijden maakt het kopen van een auto veel duurder
Het is echter de vraag of de doelgroep van kleine auto-kopers dit met eenzelfde euforie bekijkt. Volgens een studie van de Duitse automobielclub ADAC kosten elektrische auto's aanzienlijk meer dan modellen met verbrandingsmotor - en is het prijsverschil bijzonder hoog voor kleine en micro-auto's.
Zowel het model van Volkswagen, als de Opel Corsa en de Fiat 500 zijn in de elektrische versie ongeveer twee keer zo duur als hun collega's met verbrandingsmotor. Er is momenteel een opvallend gebrek aan betaalbare kleine nieuwe auto's met elektromotoren op de markt. De energieomslag op de weg is daarom bijzonder duur voor liefhebbers van kleine auto's.
Dichten Chinese autofabrikanten dit gat?
Dit roept vragen op bij zowel experts als autokopers: wordt het steeds meer een luxe om een voertuig te bezitten? Feit is: met het einde van de Ford Fiesta wordt het aanbod van kleine auto's verder uitgedund. De markt voor gebruikte auto's heeft nog steeds veel te bieden, maar ook dat zou op middellange termijn kunnen veranderen als het voorbeeld van de Fiesta een precedent schept voor andere massaproducenten van kleinere auto's.
Zullen kleine auto's dan overbodig worden in het nieuwe elektrische tijdperk? Volgens experts uit de industrie zouden Chinese fabrikanten het gat in goedkope elektrische kleine auto's kunnen dichten. Velen van hen bereiden zich momenteel voor om de sprong naar Europa te maken.
De industrie acht het onwaarschijnlijk dat een fabrikant als Ford in de automarkt van de toekomst een soortgelijke rol zal spelen als in het verleden met zijn Fiesta-model. De auto-expert Ferdinand Dudenhöffer betwijfelt het bijvoorbeeld. De overstap naar elektrische auto's zal "een enorme inspanning voor Ford" zijn - en de concurrentie met Tesla en de Chinezen zal "zwaar" zijn.
De crisis in politiek Den Haag is nog niet ten einde. Het kabinet buigt zich opnieuw over de asielkwestie. Op tafel ligt nu een nieuw voorstel om de 'pauzekop' in te drukken met betrekking tot gezinshereniging, meldt het NRC.
Maar premier Mark Rutte is, volgens politiek verslaggever Leendert Beekman, echt op oorlogspad. "De VVD heeft dit zo groot gemaakt, het wordt behoorlijk lastig om hieruit te komen."
Maar ja, dat moet echt gebeuren hoor, vooral als het aan staatssecretaris Eric van der Burg van Justitie en Veiligheid ligt. "Hij heeft huiswerk gekregen en komt met een nieuw idee voor de discussie over gezinshereniging, dat is echt het heetste hangijzer tussen de partijen", legt Beekman uit. Rutte had zijn achterban al beloofd dat hij gezinshereniging flink wil beperken, maar voor de ChristenUnie is dat niet bespreekbaar. Ze hebben het nieuwe voorstel wel besproken, maar willen er geen inhoudelijk commentaar op geven.
Staatssecretaris Van der Burg komt met een nieuw voorstel voor de discussie over gezinshereniging, het belangrijkste struikelblok tussen partijen. De ChristenUnie wil er echter niet over praten. Akkerman legt uit dat het indrukken van de ‘pauzeknop’ betekent dat gezinshereniging tijdelijk wordt stopgezet bij een gebrek aan opvangplekken bij het COA.
De coalitiepartijen staan lijnrecht tegenover elkaar. Ze moeten snel tot overeenstemming komen, anders kan het kabinet vallen.
Rutte lijkt zijn machtspositie uit te buiten, omdat de VVD weer goed scoort in de peilingen terwijl BBB aanlijkt in te boeten.
Uiteindelijk zal een van de coalitiepartijen moeten toegeven, en het bijbehorende gezichtsverlies moeten incasseren.
In de massasprints in de Tour de France staat er voorlopig geen maat op Jasper Philipsen. De Belgische topsprinter won al de eerste sprinten in de Tour en ook vandaag was de Philipsen opnieuw de snelste in de massasprint.
Na twee prachtige etappes in de Pyreneeën stond er vandaag een vlakke rit op het programma met finish in Bordeaux. Het was ook direct aan het koersgedrag te merken dat het een vlakke rit was en het peloton had er weinig zin. Alleen Simon Guglielmi probeerde het, de dappere Fransman kreeg zes minuten voorsprong, maar met de vele sprintersploegen was het wachten voordat hij werd bijgehaald.
Met nog veertig kilometer te gaan kreeg Guglielmi gezelschap van twee landgenoten Pierre Latour en Nans Peters. Latour en Peters lieten Guglielmi vrij snel achter, maar ook zij zouden het niet redden en werden in de laatste tien kilometer ingerekend door het peloton en kon er opnieuw gesprint worden voor de dagzege. Net zoals in de vorige massasprints werd Jasper Philipsen perfect gegangmaakt door Mathieu van der Poel. Philipsen maakte het werk opnieuw perfect af en sprintte naar zijn derde dagzege in deze Tour. Mark Cavendish kwam als tweede over de streep, terwijl Biniam Girmay derde werd.
Results powered by FirstCycling.com
Naar aanleiding van een recente 'Kombat Kast'-stream heeft NetherRealms' Ed Boon een nieuwe trailer uitgebracht die focust op de Lin Kuei, de befaamde clan uit Mortal Kombat waar huurlingen als Sub-Zero, Cyrax en Smoke aan toebehoren.
In de nieuwe trailer zien we voornamelijk Sub-Zero, Scorpion, Smoke en Rain in vol ornaat, maar ook de bekende vechtmachines Cyrax, Sektor en Frost komen aan bod, voornamelijk met de nieuwe side-kick attacks die in de nieuwe Mortal Kombat-game zijn geïntroduceerd. De trailer mixt cinematische beelden met gameplay-knokpartijen, wat het geheel een toffe indruk geeft. Bekijk de beelden via Boons tweet hieronder; Mortal Kombat 1 verschijnt op 19 september voor pc, PlayStation 5, Xbox Series X|S en Nintendo Switch.
Het duurt niet lang meer voordat we eindelijk de nieuwe, langverwachte Bethesda-game Starfield kunnen spelen. Onlangs maakte Bethesda-kopstuk Todd Howard bekend dat er maar liefst 1000 planeten zijn om te verkennen, maar slechts vier personages in de game die je het hof kunt maken.
Companions, sidekicks, hulpjes-die-al-je-overtollige-loot-met-zich-mee-zeulen: het is een belangrijk en zeer gewaardeerd aspect in Bethesda-games zoals Skyrim en Fallout 4. Behalve meeknokken worden dergelijke NPC's vaak geprezen vanwege hun eigen persoonlijke side-quests, hun humoristische of zwartgallige opmerkingen tijdens het spelen en gewoon het algehele gevoel van kameraadschap dat ze meebrengen.
Opmerkelijk aan de constatering dat er slechts vier romances mogelijk waren, was dat een oudgediende van BioWare die onder andere werkte aan Dragon Age Origins en Baldur's Gate, zich positief uitliet over deze ogenschijnlijk beperkte hoeveelheid. "Voor mij klinkt het als een goede eigenschap van de game, het spreekt voor kwaliteit over kwantiteit", aldus ex-Bioware medewerker David Gaider. De Dragon Age-games, met name het eerste deel, werden bij uitstek geprezen vanwege de companions die je tijdens je avontuur kon tegenkomen en overtuigen om zich bij je team te voegen.
Starfield verschijnt op 6 september voor pc en Xbox Series X|S.
Oekraïense reddingswerkers hebben opnieuw een lichaam uit het puin van een flatgebouw in Lviv gehaald. Daarmee komt het aantal doden na de Russische raketaanval op tien. Dat maakte burgemeester Andriy Sadowyj op Telegram bekend. Het aantal gewonden staat op 42.
De bovenverdiepingen van een groot flatgebouw met meerdere ingangen werden volledig verwoest door de raketinslag. Volgens Oekraïense bronnen raakten 35 gebouwen beschadigd. In de stad werd gedurende twee dagen rouw afgekondigd.
Lviv werd aangevallen met kruisraketten die vanaf de Zwarte Zee zijn afgevuurd. De stad, die oorspronkelijk zo'n 720.000 inwoners telde, herbergt ook veel vluchtelingen uit de omstreden gebieden in Oost-Oekraïne.
De verkeerspolitie Midden-Nederland haalde dit keer een bestuurder aan de kant die doordat hij plankgas in de splinternieuwe Audi van zijn pa ging gelijk zijn net behaalde rijbewijs weer mocht inleveren.
Deze kleine kunstenares maakt haar ouders niet heel blij met haar creativiteit.
De Raad voor de rechtspraak plaatst kritische kanttekeningen bij een wetsvoorstel dat het mogelijk maakt om voortaan in een vroeger stadium celmateriaal (DNA) af te nemen van een verdachte. In een vandaag gepubliceerd wetgevingsadvies, is de Raad met name kritisch over het moment van afname en het ontbreken van een uitgebreide juridische onderbouwing.
Nu is het zo dat als de rechter iemand veroordeelt voor een misdrijf waarvoor voorlopige hechtenis is toegestaan, de veroordeelde DNA moet afstaan. Dat wordt opgeslagen in een databank. Met het nieuwe wetsvoorstel wil de minister van Justitie en Veiligheid het mogelijk maken om DNA af te nemen bij het begin van het politieonderzoek. Het celmateriaal wordt dan bewaard totdat er een veroordeling volgt. Als er geen veroordeling volgt, wordt het afgenomen materiaal vernietigd. Binnen de huidige wet geeft 87 procent van de veroordeelden gehoor aan die oproep tot afname van DNA. Door het wetsvoorstel zal volgens de minister voortaan van 99 procent van de veroordeelden DNA in de databank worden opgeslagen.
Effectiviteit
In het onderzoek waaruit die 99 procent naar voren komt, wordt een scenario beschreven waarbij jaarlijks bij 40.300 verdachten aan het begin van het onderzoek DNA afgenomen wordt. Daarvan wordt volgens de berekening uiteindelijk bij 17.400 verdachten het celmateriaal uiteindelijk vernietigd. Bijvoorbeeld omdat iemand is vrijgesproken of een veroordeling volgt voor een veel lichter feit, waarbij geen afname is toegestaan. Dat betekent dat jaarlijks bij 17.400 verdachten een onterechte inbreuk op de persoonlijke levenssfeer is gemaakt, bijna twee verdachten per uur. In deze ‘impactanalyse’ lijkt effectiviteit een doorslaggevende rol gespeeld te hebben, terwijl volgens de Raad vooral getoetst moet worden of de maatregel proportioneel is.
Inbreuk op grondrechten
Het vroeger afnemen van DNA, ook als er uiteindelijk niets mee gebeurt, is een grote inbreuk op de persoonlijke levenssfeer. Dat vraagt om een afweging tussen het publieke belang van een vroege afname van DNA aan de ene kant, en de bescherming van het privéleven aan de andere kant. De inbreuk op grondrechten moet zo klein mogelijk zijn met het oog op het doel. De Raad adviseert daarom de grondrechtenanalyse te verduidelijken en uit te breiden.
Moment van afname
In het wetsvoorstel staat verder dat de afname van DNA plaatsvindt 'aan het einde van de periode' van het ophouden voor onderzoek of de zogeheten inverzekeringstelling. Dat maakt de timing wel heel ingewikkeld. Het is onwenselijk dat een verdachte langer vastzit vanwege de DNA-afname. Het afnemen van het celmateriaal kan geen reden zijn om iemand langer vast te houden.
De Raad adviseert om beter te motiveren waarom is gekozen voor het 'ophouden voor onderzoek' als eerst mogelijke moment voor DNA-afname. Ook wijst de Raad erop dat bij een afname bij de zogeheten inbewaringstelling bij de rechter-commissaris, die volgt ná het ophouden voor onderzoek en de inverzekeringstelling, een aantal principiële bezwaren worden weggenomen. In dit scenario gaat er namelijk een rechterlijke beoordeling aan vooraf.
Lees hier het volledige wetgevingsadvies van de Raad voor de rechtspraak
Lees hier het Wetsvoorstel tot wijziging van de Wet DNA-onderzoek bij veroordeelden
Schiphol mag toch krimpen van 500.000 naar 460.000 vluchten per jaar. De Staat en de luchthaven waren in hoger beroep gegaan, nadat de voorzieningenrechter in april had besloten dat Schiphol het aantal vluchten niet zomaar mag laten afnemen, maar eerst volgens de regels een aantal tijdrovende procedures moet doorlopen. Zo meldt AT5.
Vorig jaar zomer besloot minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat dat Schiphol vanaf eind dit jaar vanwege de geluidsoverlast moet krimpen naar 440.000 vluchten per jaar, maar kwam daar in oktober al op terug. Er is meer tijd nodig om de krimp te laten beoordelen door de Europese Commissie.
De commissie moet volgens internationale regels nagaan of alle alternatieven goed zijn onderzocht of dat er geen andere mogelijkheid is dan het maximumaantal vluchten te beperken, zoals stillere vliegtuigen en nieuwe aanvliegroutes.
Harbers verzon een manier om Schiphol toch al te laten krimpen naar 460.000 vluchten. Brussel hoeft er namelijk niets van te vinden als die tussenstap als experiment wordt gekwalificeerd. Komend jaar zou dan worden gekeken of de overlast vermindert als het vliegtuiglawaai anders wordt gespreid.
Roekeloos
Meerdere luchtvaartmaatschappijen uit binnen- en buitenland, met KLM voorop, vochten in een kort geding het krimpbesluit van het kabinet aan. Ze vinden dat het kabinet roekeloos handelt door Schiphol te laten krimpen. De voorzieningenrechter gaf ze gelijk en oordeelde dat de Staat niet de juiste procedure heeft doorlopen. Het Hof in Amsterdam heeft nu bepaald dat de experimenteerregeling toch door mag gaan.
Van Rechtspraak:
"De Staat mag voorgenomen maatregelen nemen in verband met geluidshinder van Schiphol
De Staat heeft van het gerechtshof Amsterdam in kort geding groen licht gekregen om twee aangekondigde maatregelen in verband met geluidshinder van de luchthaven Schiphol te nemen. Hiermee is het vonnis in het kort geding dat was aangespannen door een aantal luchtvaartmaatschappijen van tafel. In dat eerdere vonnis had de voorzieningenrechter op verzoek van de luchtvaartmaatschappijen de Staat juist verboden om de maatregelen te treffen.
Voorgenomen maatregelen
Deze zaak gaat over twee voorgenomen maatregelen van de Staat. Als eerste wenst de Staat te stoppen met ‘anticiperend handhaven’, dat is het sinds 2015 geldende beleid om niet handhavend op te treden tegen overtredingen van de grenswaarden voor geluid die het gevolg zijn van een bepaalde vorm van gebruik van de start- en landingsbanen. De tweede voorgenomen maatregel is de invoering van een ‘Experimenteerregeling’ waarmee gedurende een jaar geëxperimenteerd wordt met een nieuwe combinatie van regels voor geluidsoverlast van Schiphol. De voorgenomen maatregelen zijn mede bepalend voor het aantal toegestane vliegtuigbewegingen van en naar Schiphol. Alleen voor nachtvluchten geldt een wettelijk vastgesteld maximum. De exploitant van de luchthaven, Royal Schiphol Group (RSG), stelt voor ieder gebruiksjaar het aantal vliegtuigbewegingen vast op basis waarvan de ‘slots’ onder de luchtvaartmaatschappijen worden verdeeld. RSG moet daarbij onder meer rekening houden met de regels voor geluidsoverlast.
Niet in strijd met regels van nationaal en Europees recht
Het hof oordeelt dat de twee voorgenomen maatregelen niet in strijd zijn met regels van nationaal en Europees recht. Hiermee komt het hof tot een ander oordeel dan de voorzieningenrechter. Die was van oordeel dat de Staat een bepaalde procedure (de zogenaamde ‘evenwichtige aanpak’ ofwel ‘balanced approach’ procedure) had moeten doorlopen die volgens de Europese Geluidsverordening geldt voor geluidsmaatregelen die een ‘exploitatiebeperking’ inhouden in de zin van die verordening.
Het hof oordeelt dat deze Europese regels niet van toepassing zijn op de voorgenomen maatregelen. De Experimenteerregeling is een tijdelijk en kortdurend experiment ter voorbereiding van eventuele toekomstige aanpassingen van de geldende geluidsregels waarvoor de Staat de ‘balanced approach’-procedure volgt. Het stoppen met anticiperend handhaven betekent dat een eind wordt gemaakt aan een tijdelijke gedoogsituatie waarin de geldende regels beperkt worden gehandhaafd. Volgens het hof volgt uit de Geluidsverordening niet dat de luchtvaartmaatschappijen er recht op hebben dat de illegale situatie die de Staat gedoogde onveranderd in stand blijft. Ook oordeelt het hof dat de voorgenomen maatregelen niet evident in strijd zijn met de algemene beginselen van behoorlijk bestuur.
Belangenafweging
De vrees van de luchtvaartmaatschappijen dat zij als gevolg van de voorgenomen maatregelen ernstige schade zullen ondervinden is voor het hof geen reden om in het kader van dit kort geding op basis van een belangenafweging tot een andere uitkomst te komen, ook niet in combinatie met andere belangen, al dan niet van derden, zoals het behoud van werkgelegenheid, de hub-functie van Schiphol en de passagiers. Het hof acht van belang dat overtredingen van de geluidsnormen jarenlang slechts in beperkte mate zijn gehandhaafd, het hier om een tijdelijke aanpak van een complex probleem gaat en kent aanzienlijk gewicht toe aan de belangen van de omwonenden."
Microsoft heeft de Xbox Game Pass titels van begin juli bekendgemaakt. De grote titels zijn dit keer Grand Theft Auto V en Exoprimal. Die laatste is een nieuwe vijf tegen vijf mech-game van Capcom waarin je ook tegen hordes dino's moet vechten.
Dit zijn de games die worden toegevoegd:
- 5 juli: Grand Theft Auto V (Cloud en console)
- 5 juli: Sword and Fairy: Together Forever (Cloud, Console en pc)
- 6 juli: McPixel 3 (Cloud, Console en PC)
- 11 juli: Common’hood (Cloud, Console en PC)
- 11 juli: Insurgency: Sandstorm (pc)
- 14 juli: Exoprimal (Cloud, Console en pc)
- 18 juli: Techtonica (Cloud, console en pc)
- 18 juli: The Cave (Cloud, Console)
Helaas verlaten ook een aantal games elke maand Xbox Game Pass. Dit keer gaat het om deze games:
- Exo One (Cloud, Console en PC)
- PAW Patrol The Movie: Adventure City Calls (Cloud, Console en PC)
- Spelunky 2 (Cloud, Console en PC)
Atlus was met Persona 3 Reload, de aankomende remake van de PS2-klassieker, aanwezig bij Anime Expo 2023 in Los Angeles. Daar werd voor het eerst een trailer getoond met Engelse stemmen. De remake krijgt nieuwe stemacteurs, dus dat maakt nieuwsgierig.
In Persona 3 speel je als een groepje scholieren die de wereld moet redden. Het was de eerste echte grote hit van Atlus en de sequels zijn alleen maar groter geworden. De remake moet begin 2024 uitkomen voor PS5, PS4, Xbox Series X|S, Xbox One en pc.
Rashid is vanaf 24 juli beschikbaar voor Street Fighter 6. Deze DLC-personage is toegankelijk via de Deluxe Edition, Ultimate Edition of the Year 1 Charactger Pass. Rashid werd in Street Fighter V geïntroduceerd en werd in die game een van de meest populaire personages.
In het eerste jaar van Street Fighter 6 moeten naast Rashid nog drie andere DLC-personages uitkomen. A.K.I. komt nog later dit jaar uit,, terwijl Ed en Akuma begin 2024 worden uitgebracht. Bekijk een gameplaypresentatie van Rashid hieronder.
Tennisster Elena Rybakina heeft zich geplaatst voor de derde ronde op Wimbledon. De Kazachse titelverdedigster, de nummer drie van de plaatsingslijst, rekende in twee sets af met de Française Alizé Cornet: 6-2, 7-6 (2).
De Amerikaanse Jessica Pegula (4) had met 6-1, 6-4 niet al teveel moeite met Cristina Bucsa uit Spanje, terwijl de Française Caroline Garcia (5) het wat lastiger had met Leylah Fernandez uit Canada: 3-6, 6-4, 7-6 (6). De Braziliaanse Beatriz Haddad Maia (13) won na een stroeve start met 4-6, 6-2, 6-4 van Jaqueline Cristian uit Roemenië, terwijl de Zwitserse Belinda Bencic (14) met 3-6, 6-4, 7-6 (2) van de Amerikaanse Danielle Collins won.
Vooral in de subtop gingen er ook flink wat dames onderuit, te beginnen met Barbora Krejcikova. De als tiende geplaatste Tsjechische was niet opgewassen tegen de pas 16-jarige Russische Mirra Andreeva, die bij een 6-3, 4-0 voorsprong zag hoe Krejcikova met een blessure op moest geven.
Een ander Tsjechisch-Russisch onderonsje ging precies andersom: Marketa Vondrousova won met twee keer 6-3 van de als twaalfde geplaatste Veronika Kudermetova. Karolina Muchova uit Tsjechië (16) verloor op haar beurt dan weer met 6-4, 5-7, 6-1 van Jule Niemeier uit Duitsland, terwijl voormalig Roland Garros-winnares Jelena Ostapenko uit Letland (17) met 4-6, 7-6 (6), 6-4 verslagen werd door de Roemeense veterane Sorana Cirstea.
Aan de carrière van Anett Kontaveit kwam een einde. De Estse, vorig jaar nog een tijdje de nummer twee van de wereld, kampte eind vorig jaar met een rugblessure en lag er dit jaar ook al even uit. Die rugblessure bleek dusdanig ernstig dat serieus trainen geen optie meer is voor Kontaveit, dus na Wimbledon zou ze er mee stoppen. Dat is nu het geval, want in de tweede ronde was de Tsjechische Marie Bouzkova met 6-1, 6-2 te sterk.
Door hitte is biologische spinazie afgekeurd die voor de winkelverkoop bestemd was. De telers zitten hierdoor met veel spinazie en een omzetverlies. Alles moet weg worden gegooid maar is prima eetbaar. Helpen jullie Coby Bergsma er van af? Dit kan door zelf af te nemen of door afnemers te benaderen. Een kort draadje:
De zesde etappe van de Tour de France was weer een bijzondere, waarin Tadej Pogacar liet zien dat één dag logischerwijze bij lange na niet genoeg is om conclusies te trekken. Dit keer viel hij aan en dit keer pakte hij tijd terug op Jonas Vingegaard, die nu wel in het geel staat.
Vandaag kunnen we als kijker ook even op adem komen na twee mooie dagen: de heren starten in Mont-de-Marsan en finishen 170 kilometer later in Bordeaux, onderweg valt er niet zo heel veel te beleven - het hoogtepunt is een klimmetje van de vierde categorie, een dikke dertig kilometer voor de meet.
In de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier is in elk geval alle toeristische informatie en elk detail over het parcours weer te vinden, om kwart over één kunnen we de renenrs op zien stappen - een kwartier later volgt de echte start, de finish staat tussen vijf en half zes gepland. Eurosport is er op de diverse kanalen uiteraard gelijk weer live bij, de NOS en Sporza hebben er geen zin in en wachten tot de vrijdagmiddagborrel, rond half drie.
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)
Goede morgen!
Een kort weerbericht; er is veel zon en weinig wind, tevens is er weing neerslag. De temperatuur loopt op van 24 graden op de wadde tot 30 in het zuiden. Ook vanavond is de zon nog lang te zien.
Vanacht daalt de temperatuur tot 15 raden maar morgen wordt het schroeien met temperaturen tot 35 graden.
Tot morgen!
Blauw! (Foto: FOK!)
Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.
Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.
Woensdag bezorgde storm Poly veel overlast. Omgewaaide bomen, rondvliegend tuinmeubilair en het (trein)verkeer stond regelmatig vast. Er was code rood afgegeven door het KNMI, maar neem jij een weeralarm nog wel serieus?
Veel bomen vol in het blad hielden het niet meer tijdens Poly (Foto: DJMO)
In 2022 werd 8,1 miljard kilogram huishoudelijk afval ingezameld door gemeenten, ongeveer 461 kilogram per inwoner. Dit is de laagste hoeveelheid sinds 1994, toen 478 kilogram per inwoner werd ingezameld. Vergeleken met 2021 nam de hoeveelheid ingezameld afval (opgehaald bij huishoudens en/of ingeleverd bij milieustraten) af met 8 procent. Er werd vooral minder groente-, fruit- en tuinafval (gft), schoon puin, schone grond en houtafval ingezameld. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.
In 2022 werd per inwoner 112 kilogram aan gft- en grof tuinafval ingezameld. In 2021 was dit 124 kilogram. Dat er minder gft- en grof tuinafval werd ingezameld komt voornamelijk doordat 2022 een jaar was met minder neerslag. Als er weinig neerslag is, dan geven planten minder blad.
Minder puin-, grond- en houtafval
In 2022 werd ongeveer 56 kilogram per inwoner aan puin, schone grond en houtafval ingezameld. In 2021 was dit ruim 64 kilogram per inwoner. Deze daling komt voornamelijk doordat er in 2022 minder verbouwingswerkzaamheden plaatsvonden in en om het huis dan in coronajaren 2021 en 2020. In 2020 werd juist meer puin-, grond- en houtafval ingezameld omdat er tijdens de lockdowns juist meer werd geklust.
Ook werd in 2022 minder huishoudelijk restafval en pmd-afval ingezameld (plastic, metalen en drankenkartons), vergeleken met een jaar eerder. In 2022 werd 183 kilogram restafval en 21,2 kilogram pmd-afval per inwoner ingezameld. In 2021 was dit respectievelijk 198 kilogram en 22 kilogram per inwoner.
Threads, de Twitter-concurrent van Meta (Instagram, Facebook, WhatsApp), heeft een dag na de lancering al meer dan 30 miljoen geregistreerde gebruikers. Dit maakt Elon Musk duidelijk zenuwachtig, aangezien een van zijn advocaten een brief heeft gestuurd naar Mark Zuckerberg met het dreigement om naar de rechter te stappen.
De Amerikaanse nieuwsite ‘Semafor’ publiceerde donderdagavond een brief van Alex Spiro, een advocaat van Musk. “Twitter maakt zich ernstig zorgen dat Meta systematisch, bewust en illegaal de handelsgeheimen en ander intellectueel eigendom van Twitter heeft misbruikt”, aldus Spiro. Verder beschuldigt de advocaat het technologiebedrijf van Zuckerberg ervan tientallen voormalige Twitter-werknemers te hebben aangenomen en beschuldigt hij Meta ervan gegevens van Twitter te stelen, tegen de regels van het platform in. Dit ‘scraping’ is een van de redenen waarom Twitter-gebruikers sinds kort nog maar een beperkt aantal tweets kunnen lezen.
Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.
Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.
En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)
Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!
OceanGate, de eigenaar van duikboot Titan die vorige maand implodeerde tijdens een expeditie naar het wrak van de Titanic, schort alle verdere activiteiten op. Dit valt te lezen op de website van het Amerikaanse bedrijf, het besluit wordt verder niet toegelicht.
De onderneming OceanGate kwam afgelopen maand in het nieuws nadat hun mini-onderzeeër Titan vermist was. Na een dagenlange zoektocht bleek dat de duikboot in de buurt van het Titanic-wrak was geïmplodeerd, met het trieste nieuws dat alle vijf opvarenden, inclusief oprichter Stockton Rush, hierbij zijn omgekomen.
De Amerikaanse en Canadese autoriteiten onderzoeken nu de oorzaak van de implosie, om herhaling te voorkomen. Onlangs zijn er aanwijzingen gevonden van mogelijk menselijke resten aan boord van het geïmplodeerde vaartuigje. Hoewel OceanGate nog twee expedities naar het wrak van de Titanic gepland had staan voor juni volgend jaar, is er op dit moment nog geen informatie beschikbaar over deze plannen.
Verschillende Amerikaanse media melden dat de VS Oekraïne wil voorzien van clustermunitie. Dit zou vandaag bekend moeten worden gemaakt. Het Pentagon heeft de berichten nog niet bevestigd. De wapens zijn internationaal verboden, maar niet door de Verenigde Staten.
Volgens consistente mediaberichten zijn de VS van plan om clustermunitie te leveren aan Oekraïne. De persbureaus AP en Reuters, het Amerikaanse radiostation NPR, het nieuwsstation CNN en de 'New York Times' melden van een overeenkomstig besluit uit Amerikaanse regeringskringen vernomen te hebben. De officiële bekendmaking van de plannen wordt aanstaande vrijdag verwacht.
Persbureau AP schrijft dat het Pentagon duizenden munitiesets zal leveren. Dit zou moeten gebeuren als onderdeel van een nieuw militair hulppakket ter waarde van ongeveer 800 miljoen dollar. Volgens de informatie wil het Pentagon clustermunitie afleveren met een lager percentage blindgangers. Dit moet helpen het aantal burgerslachtoffers terug te dringen.
Het Pentagon weigerde de berichten in de media te bevestigen. "Ik heb vandaag niets specifieks aan te kondigen", zei Pentagon-woordvoerder Pat Ryder donderdag.
"Ik zou erop willen wijzen dat de Russen al clustermunitie op het slagveld in Oekraïne hebben gebruikt", voegde Ryder eraan toe. De VS hebben clustermunitie op voorraad, Ryder wees erop dat oudere munitie meer blindgangers had. "We zouden zorgvuldig munitie uit moeten selecteren met een lager percentage blindgangers, we hebben actuele testgegevens," zei Ryder.
De mensenrechtenorganisatie Amnesty International sprak zich uit tegen een levering. Clustermunitie "vormt een grote bedreiging voor het leven van burgers, zelfs lang nadat een conflict is geëindigd", zei Amnesty. Levering en inzet - door welk land dan ook - is sowieso onverenigbaar met internationaal recht.
De Verenigde Staten worden beschouwd als de belangrijkste bondgenoot van Oekraïne bij de verdediging tegen de Russische invasie. Volgens het Pentagon hebben de Verenigde Staten sinds het begin van de oorlog eind februari 2022 meer dan 40 miljard dollar aan militaire hulp aan Kyiv verstrekt of toegezegd.
Het kabinet gaat vrijdag verder onderhandelen over nieuwe maatregelen om de asielinstroom te beperken. De ministers van de vier regeringspartijen zijn er vannacht na uren overleg niet uitgekomen. "We hebben echt goeie gesprekken, maar je bent er pas uit als het afgerond is", aldus Sigrid Kaag (D66) na afloop van het crisisberaad.
Het overleg zit vast, nadat er eerder een aantal positieve signalen waren. Er is nog genoeg reden om door te praten, volgens verschillende deelnemers. Ook over andere dossiers zoals het reguleren van de instroom van arbeidsmigranten, buitenlandse studenten, en huwelijken/relaties met Nederlandse partners is de coalitie nog niet uitgepraat.
De crisisachtige sfeer begon dinsdag, toen VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans vrijdag als deadline noemde. Het overleg wordt na de wekelijkse vergadering van de ministerraad voortgezet.
In 1969 verloor Ajax de EC-1 finale van AC Milan met 4-1. Ajax was op weg later geschiedenis te schrijven. Hierdoor trad Milan aan tegen het Argentijnse Estudiantes om de wereldcup.
Donderdagochtend heeft de politie een 47-jarige man uit Oostvoorne aangehouden op verdenking van omkoping en betrokkenheid bij de import van verdovende middelen. De man is werkzaam bij een groot containeroverslagbedrijf in de Rotterdamse haven. Hij wordt ervan verdacht gevoelige informatie te hebben verkocht aan criminelen. Deze informatie hebben criminelen nodig voor de import van verdovende middelen. Hij is in de omgeving van zijn woning aangehouden.
De man wordt ervan verdacht zijn kennispositie binnen het bedrijf in de haven te hebben misbruikt. In het onderzoek werd duidelijk dat de man zich vermoedelijk liet omkopen met grote contante geldbedragen. Direct na de aanhouding werd de woning van de man doorzocht. Hierbij werd onder andere beslag gelegd op digitale gegevensdragers, diverse voertuigen, luxegoederen en een groot contant geldbedrag.
Corruptie in de haven
Om drugssmokkel mogelijk te maken hebben criminele organisaties corrupte schakels nodig op diverse plekken in de logistieke keten. De pijnlijke realiteit is dat elke havenmedewerker een risico loopt om benaderd te worden door zo’n criminele organisatie. Er wordt veel geld geboden om informatie te kopen, de andere kant op te kijken of daadwerkelijk handelingen te verrichten om smokkel mogelijk te maken. Er wordt op heel veel manieren samengewerkt met bedrijven in de haven om de veiligheid van hun medewerkers te bevorderen.