Feyenoord heeft na de interlandbreak eenvoudig gewonnen van sc Heerenveen. Bij de terugkeer van Robin van Persie in de Kuip als trainer van Heerenveen wonnen de Rotterdammers met 3-0.
Go Ahead Eagles te sterk voor Almere City FC (3-0)
Go Ahead Eagles heeft thuis een eenvoudige overwinning geboekt op Almere City FC. De ploeg uit Deventer kwam al na een kwartier op voorsprong dankzij een dwarrelschot van Mats Deijl. Voor rust maakte Oliver Edvardsen er, na een knappe assist van Victor Edvardsen, 2-0 van.
Direct na rust besliste Victor Edvardsen de wedstrijd door de 3-0 binnen te tikken tegen een zwak Almere City. Hoewel Go Ahead Eagles daarna nog voldoende kansen kreeg om de score verder uit te breiden, werd er niet meer gescoord.
Feyenoord wint eenvoudig van sc Heerenveen (3-0)
In de eerste minuten had Feyenoord wat moeite om op gang te komen in de stromende regen, maar halverwege de eerste helft maakte Julián Carranza de verdiende openingstreffer. Nog voor rust verdubbelde Anis Hadj Moussa de score door een rebound binnen te werken.
Na rust kon sc Heerenveen weinig uitrichten en liep Feyenoord eenvoudig uit naar 3-0 dankzij een doelpunt van Igor Paixão na een assist van Zechiel. Daarnaast maakte Calvin Stengs zijn rentree na drie maanden afwezigheid vanwege een knieblessure.
RKC pakt punt in blessuretijd tegen Heracles Almelo (2-2)
RKC Waalwijk heeft in Almelo een punt uit het vuur gesleept door een late treffer in blessuretijd. Heracles was in de eerste helft duidelijk de betere ploeg en kwam verdiend op 1-0 via Luka Kulenovic, die een voorzet van Roosken knap achter debutant Kesting kopte. Engels was nog dicht bij de 2-0, maar raakte de lat met een subtiel schot.
Na rust kwam RKC sterk uit de kleedkamer. Invaller Richard van der Venne krulde de 1-1 fraai binnen en daarna was de ploeg uit Waalwijk via Zawada en Oukili dicht bij een voorsprong. Toch herpakte Heracles zich en kwam het tien minuten voor tijd op 2-1 via een benutte penalty van Jizz Hornkamp na hands van Lelieveld.
Het leek genoeg voor de overwinning, maar in de blessuretijd sloeg RKC alsnog toe. Aanvoerder Oskar Zawada, die eerder in de wedstrijd grote kansen miste, kopte bij zijn derde poging raak en zorgde voor een 2-2 eindstand.
PSV - FC Groningen (5-0)
PSV heeft in eigen huis geen moeite gehad met FC Groningen. De koploper van de Eredivisie was met 5-0 veel te sterk voor de bezoekers. Vanaf het begin was PSV duidelijk de betere ploeg en kreeg het meteen een aantal grote kansen. Olivier Boscagli opende de score door bij een corner de bal over de lijn te werken. Kort daarna verdubbelde Ricardo Pepi de voorsprong met een knap schot.
In de tweede helft bouwde PSV de voorsprong verder uit. Guus Til zorgde voor de derde treffer van de avond, waarna Pepi nog tweemaal scoorde. Daarmee voltooide de Amerikaanse spits zijn hattrick en bepaalde hij de eindstand op 5-0. Door zijn drie doelpunten is Pepi nu topscorer van de Eredivisie.
Fortuna Sittard - FC Twente (1-2)
FC Twente houdt de top van de Eredivisie in het vizier. In een moeizame uitwedstrijd werd Fortuna Sittard met 1-2 verslagen. De eerste helft kende weinig hoogtepunten, maar in een van de schaarse spannende momenten opende Sem Steijn in de 35e minuut de score voor Twente.
Na rust kwam er meer leven in de wedstrijd. Fortuna Sittard kreeg na een uur spelen een strafschop, die door Kristoffer Peterson werd benut: 1-1. Lang bleef het echter niet gelijk, want vijf minuten later bracht Ricky van Wolfswinkel Twente opnieuw op voorsprong. Hij rondde een slimme pass v af en bezorgde zijn team daarmee de drie punten.
Op de olympische ijsbaan van Yanqing, waar in 2022 om olympisch eremetaal werd gestreden, is zaterdag de derde World Cup-wedstrijd van het skeletonseizoen gehouden. De Chinese atleten deden het daar bijzonder goed, wat natuurlijk niet geheel verrassend was op hun thuisbaan.
Vrouwen
Kimberley Bos noteerde in de eerste run de vijfde tijd, maar zakte in run twee nog een plekje en werd zesde. De overwinning ging voor het eerst naar de jonge Chinese Dan Zhao, die vooral onderin schitterde op haar thuisbaan. De Duitse Hannah Neise gaf over twee runs 0,37 seconden toe en werd tweede, nadat ze in run twee over Freya Tarbit heen wipte - de Britse deelde de leiding na run één nog met Zhao, maar werd op 0,41 seconden derde.
Mannen
Christopher Grotheer is in supervorm en na zijn dubbele zege in Pyeongchang zette de Duitser dat in China voort. In run één moest hij nog zijn meerdere erkennen in Matt Weston, in de tweede run maakte hij de 0,11 seconden achterstand op de Brit goed en pakte hij een honderdste van een seconde voorsprong. Drie uit drie voor Grotheer, Weston werd tweede en plek drie ging op 0,09 seconden naar de Chinees Zheng Yin.
De klimaattop in Bakoe, Azerbeidzjan lijkt op een fiasco uit te draaien. Het cruciale onderwerp van klimaatfinanciering heeft geleid tot een diepe verdeeldheid tussen rijke en arme landen. Hoewel er aanvankelijk hoop was op een akkoord, is de situatie volledig uit de hand gelopen. Ontwikkelingslanden en kleine eilandstaten, die het hardst worden getroffen door klimaatverandering, maar daar de minste bijdrage aan leveren, hebben de onderhandelingen verlaten en weigeren terug te keren zonder een substantiële verbetering van de voorstellen van rijke landen. De sfeer is gespannen en de onderhandelingen zijn in chaos ontaard.
Het belangrijkste twistpunt is het bedrag dat rijke landen jaarlijks moeten bijdragen aan een klimaatfonds. Dit fonds is bedoeld om ontwikkelingslanden te helpen bij het invoeren van klimaatbeleid, het bouwen van infrastructuur tegen overstromingen en het compenseren van schade door extreme weersomstandigheden. Sinds 2020 hadden rijke landen beloofd jaarlijks 100 miljard dollar bij te dragen, maar dat bedrag werd pas in 2022 gehaald. Ontwikkelingslanden eisen nu een verhoging naar 1300 miljard dollar per jaar, terwijl de rijke landen slechts bereid zijn een bedrag van 300 miljard dollar te bieden vanaf 2035. Volgens onafhankelijke experts is het door de arme landen genoemde bedrag realistisch om de klimaatuitdagingen aan te pakken, maar het voorstel van de rijke landen blijft ver onder die drempel.
De organisatie van de top liet ook nogal te wensen over. De voorzitter van de top, Babajev, probeerde de partijen bijeen te brengen door traditionele methoden zoals een kurultáj, een Centraal-Aziatische krijgsraad, in te zetten. Toch wist hij geen doorbraak te forceren. Integendeel, zijn voorzitterschap wordt zwaar bekritiseerd. Zowel ontwikkelingslanden als rijke landen klagen over gebrek aan leiding en duidelijke teksten. De impasse werd verder bemoeilijkt door de inmenging van Saoedi-Arabië, dat volgens verschillende bronnen pogingen om de meest kwetsbare landen te ondersteunen, blokkeert. “Dit is wat de ontwikkelde wereld altijd met ons doet,” zei Monterrey Gomez uit Panama. “Ze maken ons moe, ze maken ons hongerig, ze maken ons duizelig.”
Ondanks de impasse in klimaatfinanciering werd er wel vooruitgang geboekt in andere aspecten, zoals een akkoord over koolstofkredieten. Deze regeling moet landen in staat stellen hun CO2-uitstoot te compenseren door duurzame energieprojecten in andere landen te financieren. Hoewel dit als een positieve stap wordt gezien, vrezen critici dat het systeem ruimte laat voor misbruik en boekhoudkundige trucs, waardoor de uitstoot in werkelijkheid niet daalt. Toch benadrukken voorstanders dat dit akkoord een einde maakt aan jarenlange stilstand over de regels voor een internationale CO2-markt.
De rol van fossiele brandstoffen blijft eveneens een heet hangijzer. VN-secretaris-generaal António Guterres benadrukte dat de wereld de opwarming niet onder de 1,5 graad kan houden zonder een snelle uitfasering van fossiele brandstoffen. Maar in sommige conceptteksten ontbreekt zelfs een verwijzing naar deze noodzakelijke transitie. Dit heeft geleid tot woedende reacties van landen als Denemarken en Ierland, evenals van organisaties zoals Greenpeace. ‘Woestmakend’, noemde Maarten de Zeeuw van Greenpeace het ontbreken van duidelijke actie tegen fossiele subsidies. Dit struikelblok dreigt een belangrijk onderdeel van de onderhandelingen te frustreren.
De spanningen zijn verder opgelopen door de geopolitieke dynamiek. Terwijl de rijke landen aandringen op bijdragen van Golfstaten zoals Saoedi-Arabië, blijft deze groep weigeren mee te betalen aan het klimaatfonds. Tegelijkertijd wijzen arme landen op de historische verantwoordelijkheid van industrielanden, die het grootste aandeel in de opwarming van de aarde hebben veroorzaakt. Cedric Schuster, voorzitter van de Alliantie van Kleine Eilandstaten, verwoordde de frustratie: “We kwamen naar deze COP voor een eerlijke deal. We hebben het gevoel dat we niet gehoord worden.”
De politieke context speelt ook een rol in de onzekerheid over een oplossing. De Verenigde Staten staan op het punt een nieuwe president in te huldigen, waarbij Donald Trump opnieuw aantreedt. Trump heeft eerder laten zien geen voorstander te zijn van internationale klimaathulp. Tegelijkertijd vinden in Duitsland verkiezingen plaats, waar een rechtsere regering zonder de Groenen de macht kan grijpen. Deze ontwikkelingen maken toekomstige onderhandelingen nog ingewikkelder.
Het falen van de top in Bakoe bedreigt niet alleen de klimaatinspanningen, maar ook het vertrouwen tussen landen. Terwijl rijke landen benadrukken dat ze met het aanbod van 300 miljard dollar een stap vooruit zetten, noemen ontwikkelingslanden dit bedrag ‘ronduit respectloos’. Hilde Stroot van Oxfam stelt dat het bod ‘niet is waarvoor we naar Bakoe zijn gekomen.’ Het ontbreekt aan ambitie en erkenning van de urgentie van de klimaatcrisis, zegt ze. De schade die nu al wordt geleden door extreme weersomstandigheden in arme landen onderstreept de noodzaak van snelle actie. “Landen moeten zich ook kunnen aanpassen aan klimaatverandering,” zegt Norman Martin Casas van Oxfam. “Zonder voldoende middelen zal dat niet lukken.”
Ondanks de sombere vooruitzichten blijft Eurocommissaris Wopke Hoekstra optimistisch over een mogelijke doorbraak. “Het is een hels karwei,” zei hij, maar hij benadrukte dat de EU blijft streven naar een oplossing. Toch geven velen aan dat de tijd dringt. Veel delegaties hebben hun vluchten al gepland, waardoor een quorum voor een akkoord misschien niet eens haalbaar is.
Als de top zonder akkoord eindigt, wordt er overwogen de onderhandelingen in Bonn, Duitsland, voort te zetten. Maar sceptici vrezen dat de politieke en diplomatieke omstandigheden tegen die tijd nog uitdagender zullen zijn. Een mislukking in Bakoe zou een ernstige klap zijn voor het Klimaatakkoord van Parijs en de inspanningen om de opwarming van de aarde binnen beheersbare grenzen te houden. Zoals een ervaren onderhandelaar uit Latijns-Amerika samenvatte: “Het lijkt erop dat we van chaos naar crisis gaan. En dat kunnen we ons niet veroorloven.”
Vandaag werd de Libanese hoofdstad Beiroet opnieuw opgeschrikt door een reeks Israëlische luchtaanvallen, gericht op strategische locaties binnen de stad. Deze aanvallen resulteerden in aanzienlijke schade en een tragisch verlies van zeker 15 mensenlevens, wat de toch al gespannen situatie in de regio verder heeft verergerd.
De meest verwoestende aanval vond plaats in de wijk Basta, waar een acht verdiepingen tellend gebouw volledig instortte na een directe treffer. Volgens het Libanese ministerie van Volksgezondheid zijn hierbij minstens elf mensen omgekomen en raakten meer dan zestig anderen gewond. Onder de slachtoffers bevinden zich zowel burgers als vermoedelijke leden van Hezbollah, de door Iran gesteunde sjiitische militie die een dominante rol speelt in de Libanese politiek en militaire aangelegenheden.
Israëlische media meldden dat de aanval gericht was op een hooggeplaatste functionaris van Hezbollah, hoewel specifieke details over de identiteit van het doelwit niet zijn bevestigd. Deze gerichte actie suggereert een intensivering van de Israëlische strategie om de invloed en operaties van Hezbollah in Libanon te beperken.
De Israëlische regering heeft de verantwoordelijkheid voor de aanvallen opgeëist en verklaart dat deze een reactie waren op recente provocaties en aanvallen vanuit Libanees grondgebied. Premier Benjamin Netanyahu benadrukte dat Israël het recht heeft zichzelf te verdedigen tegen elke dreiging aan zijn grenzen en dat het land niet zal aarzelen om op te treden tegen vijandige actoren in de regio.
Hezbollah heeft de aanvallen scherp veroordeeld en gezworen wraak te nemen voor de slachtoffers. In een officiële verklaring beschuldigde de organisatie Israël van het schenden van de Libanese soevereiniteit en het plegen van oorlogsmisdaden tegen onschuldige burgers. Hezbollah-leider Hassan Nasrallah riep zijn volgelingen op om waakzaam te blijven en zich voor te bereiden op mogelijke escalaties in het conflict.
De Libanese regering heeft eveneens haar afkeuring uitgesproken over de Israëlische acties. President Michel Aoun noemde de aanvallen een flagrante schending van het internationaal recht en riep de internationale gemeenschap op om Israël ter verantwoording te roepen. Hij benadrukte dat Libanon het recht heeft om zijn soevereiniteit en territoriale integriteit te verdedigen en dat het land alle nodige maatregelen zal nemen om zijn burgers te beschermen.
Deze recente escalatie komt op een moment van verhoogde spanningen in het Midden-Oosten, met name tussen Israël en door Iran gesteunde groeperingen zoals Hezbollah. De regio heeft de afgelopen maanden te maken gehad met een reeks incidenten, waaronder grensoverschrijdende aanvallen en militaire operaties, die de fragiele stabiliteit verder onder druk hebben gezet.
Analisten wijzen op de complexe dynamiek die ten grondslag ligt aan deze ontwikkelingen. De betrokkenheid van externe actoren, zoals Iran, dat aanzienlijke invloed uitoefent op Hezbollah, en de voortdurende rivaliteit tussen soennitische en sjiitische facties in de regio, dragen bij aan de instabiliteit. Bovendien spelen geopolitieke belangen en allianties een cruciale rol in het vormgeven van de huidige situatie.
De internationale gemeenschap heeft met bezorgdheid gereageerd op de recente gebeurtenissen. De Verenigde Naties hebben opgeroepen tot terughoudendheid en benadrukt dat alle partijen moeten streven naar de-escalatie om een verdere verslechtering van de situatie te voorkomen. De Europese Unie heeft haar solidariteit betuigd met de slachtoffers en dringt aan op een diplomatieke oplossing voor de onderliggende conflicten.
In Beiroet zelf heerst een sfeer van angst en onzekerheid. Veel inwoners vrezen voor een heropleving van het geweld dat de stad in het verleden heeft geteisterd. Humanitaire organisaties waarschuwen voor de mogelijke gevolgen van een verdere escalatie, waaronder een toename van het aantal ontheemden en een verslechtering van de al precaire humanitaire situatie in het land.
De recente aanvallen hebben ook geleid tot een hernieuwde discussie over de rol van internationale actoren in het conflict. De Verenigde Staten, een belangrijke bondgenoot van Israël, hebben hun steun voor het recht van Israël op zelfverdediging herhaald, maar hebben ook opgeroepen tot terughoudendheid om een bredere regionale oorlog te voorkomen. Rusland en China hebben hun bezorgdheid geuit over de destabiliserende effecten van de aanvallen en dringen aan op diplomatieke inspanningen om de spanningen te verminderen.
De verkiezingsuitslag van een jaar geleden blijft zwaar wegen voor D66, een partij die zich nu vanuit de oppositie heroriënteert en zoekt naar een strategie om weer aansluiting te vinden bij de kiezers. Tijdens het partijcongres in de Brabanthallen in Den Bosch werd duidelijk dat de sociaal-liberalen enerzijds strijdbaarheid uitstralen, maar anderzijds ook worstelen met hun positie in het politieke spectrum. Partijleider Rob Jetten benadrukte zowel de chaos binnen het huidige kabinet als de noodzaak voor D66 om constructief te blijven, terwijl voormalig partijleider Sigrid Kaag de partij opriep moed te houden en koers te blijven houden.
Jetten haalde in zijn toespraak hard uit naar het kabinet-Schoof, dat hij betichtte van gebrek aan daadkracht en het veroorzaken van polarisatie. “De problemen van Nederland wachten niet tot jullie zijn uitgeruzied. Neem de zorgen van mensen nu eindelijk eens serieus. Ga aan de slag, of ga aan de kant,” verklaarde hij met een verwijzing naar PVV-leider Geert Wilders, premier Dilan Yesilgöz en Pieter Omtzigt. Toch zette Jetten een meer constructieve toon dan in het voorjaar, toen hij het kabinet nog als ‘extreemrechts’ omschreef. Hij gaf aan dat D66 bereid is om goede plannen van het kabinet te steunen, maar die plannen heeft hij naar eigen zeggen nog niet gezien.
Een opvallend punt in de toespraak van Jetten was de aankondiging van een samenwerking met CDA en JA21 om geplande bezuinigingen op onderwijs tegen te gaan. Dit ‘monsterverbond’, zoals hij het zelf noemde, moet ervoor zorgen dat het kabinet de bezuinigingen op lerarensalarissen, maatschappelijke diensttijd en de langstudeerboete terugdraait. In ruil daarvoor zullen de drie partijen de onderwijsbegroting steunen. Jetten gebruikte deze samenwerking als voorbeeld van hoe oppositiepartijen, zelfs met uiteenlopende ideologieën, samen kunnen werken om het beleid te verbeteren. “Want wie denkt dat kennis duur is, weet niet wat domheid kost,” voegde hij daaraan toe. Hij roemde ook de eerder behaalde successen van de oppositie, zoals het tegenhouden van de voorgenomen btw-verhoging op sport, cultuur en boeken.
D66 zoekt met deze koers naar een balans tussen constructief oppositie voeren en het behouden van hun eigen progressieve identiteit. De partij richt zich op verschillende doelgroepen, waaronder jongeren, vrouwen en mensen van kleur, zoals partijvoorzitter Alexandra van Huffelen benadrukte. Tegelijkertijd probeert D66 teleurgestelde GroenLinks-PvdA-stemmers en links-liberale VVD’ers aan te spreken. Het is een strategie die nog moet renderen, want de partij verloor bij de verkiezingen vorig jaar vijftien zetels en staat in de peilingen slechts op een klein plusje.
De interne reflectie binnen de partij was duidelijk merkbaar op het congres. Verschillende sprekers erkenden dat D66 nog steeds moeite heeft om het electoraat aan te spreken. “Wat mankeert er aan ons dat wij niet doordringen tot de kiezers? Waarom kunnen wij niet wat Wilders en Trump kunnen?” vroeg een congresganger zich af. Het partijbestuur en de fractie proberen ondertussen een antwoord te vinden op deze vragen. Zo benadrukte Afke Groen, directeur van het wetenschappelijk bureau, dat D66 zich niet moet laten afleiden door integratiedebatten en zich moet richten op de sociaaleconomische oorzaken van criminaliteit.
De zoektocht naar een passende reactie op de maatschappelijke sentimenten is niet nieuw voor D66. Al tijdens het leiderschap van Alexander Pechtold begon de partij gesprekken met mensen die zich niet in het sociaal-liberale gedachtegoed herkennen. Tweede Kamerlid Mpanzu Bamenga vertelde hoe hij in zijn tijd als gemeenteraadslid in Eindhoven erin slaagde om, ondanks fel verzet, een asielzoekerscentrum te realiseren door met tegenstanders in gesprek te gaan. “Wie zorgen benoemt én verantwoordelijkheid neemt, kan het populisme verslaan,” stelde hij.
De emotionele afsluiting van het congres werd verzorgd door Sigrid Kaag, die sinds januari namens de Verenigde Naties actief is in Gaza. Kaag hield een ongeplande toespraak waarin ze terugblikte op haar tijd als partijleider en haar huidige werk. Ze benadrukte het belang van medemenselijkheid en het vermogen om op te komen voor universele waarden, zelfs wanneer het politieke tij tegenzit. “Juist als het tij tegenzit, moeten we staan voor waardigheid. Er staat veel op het spel,” zei Kaag. Ze riep haar partijgenoten op om niet toe te geven aan cynisme en om zowel in Nederland als internationaal een actieve rol te blijven spelen. Haar woorden maakten indruk op de congresgangers, die haar met een langdurig applaus uitzwaaiden.
Aan de ene kant is er bij D66 nog steeds de frustratie over de beperkte invloed en de teleurstelling in de verkiezingsuitslag. Aan de andere kant is er een duidelijk verlangen om constructief te blijven en een brug te slaan tussen verschillende politieke kampen. De partij hoopt dat deze aanpak hen niet alleen zal helpen om kiezers terug te winnen, maar ook om hun idealen effectief te realiseren. Jetten vatte het samen: “Onze opdracht is om te laten zien dat redelijke politiek vanuit het midden springlevend is.”
De leden van Nieuw Sociaal Contract (NSC), de partij onder leiding van Pieter Omtzigt, spraken vandaag met elkaar tijdens het ledencongres, het tweede in de geschiedenis van de jonge partij. Het congres vond plaats in Nieuwegein en het was doel duidelijk: niet terugblikken op recente gebeurtenissen, maar vooruitkijken naar hoe NSC zijn rol als ‘partij van de oplossingen’ kan waarmaken. Ondanks de zware weken waarin drie prominente leden opstapten uit protest tegen de gevolgen van de samenwerking met de PVV, VVD en BBB, lijkt de partij vastberaden om haar plek binnen het kabinet-Schoof te behouden en het beleid te beïnvloeden.
Pieter Omtzigt, die deze week zijn rentree maakte na maanden van afwezigheid door een burn-out, benadrukte dat hij niet heeft overwogen om uit de coalitie te stappen. "De bedoeling van een samenwerking is dat je hem doorzet," verklaarde hij tijdens een persconferentie na afloop van het congres. Hij erkende dat de samenwerking tussen de coalitiepartijen ingewikkeld is, met verschillende mens- en wereldbeelden, maar hij is ervan overtuigd dat gezamenlijke doelen haalbaar zijn. “Voor mij is belangrijk dat we alle vier onze doelen kunnen bereiken. Dan heeft het kabinet echt zin.” De nadruk lag op concrete resultaten, met als kernpunten woningnood, arbeidsongeschiktheid en migratie.
Tijdens het congres zelf, gehouden in een woonboulevard in Nieuwegein, werden serieuze politieke discussies grotendeels vermeden. In plaats daarvan lag de focus op het bespreken van onderwerpen die NSC-leden aan het hart gaan, zoals wonen, de regio en dakloosheid. Veel leden gaven uiting aan hun vertrouwen in de koers van de partij en lieten weten blij te zijn met de terugkeer van Omtzigt. In zijn toespraak werd de toon gezet door scherpe kritiek op de huidige omgangsvormen in de politiek. “Polarisatie wordt een probleem wanneer politici olie op het vuur gooien, grote woorden gebruiken, onmogelijke voorstellen doen en problemen onopgelost laten. Dan voer je een debat om het debat. Dan beledig je elkaar om te beledigen. Dan schreeuw je het hardst om de krant, het nieuws en de sociale media te halen.” Zonder namen te noemen, bekritiseerde hij politici die vooral op zoek zijn naar aandacht in plaats van oplossingen te bieden.
De onrust binnen NSC, die leidde tot het vertrek van twee staatssecretarissen en twee Kamerleden, hing als een schaduw over het congres. Omtzigt gaf aan begrip te hebben voor hun bezwaren. “Met de huidige polarisatie en vijandige toon in het debat lijk je op korte termijn het publieke debat te winnen, maar verlies je een deel van de samenleving. En erger nog: met schijnoplossingen maak je de problemen soms erger.” Vooral migratie noemde hij als een dossier waarop weinig vooruitgang is geboekt, ondanks de grote plannen die worden aangekondigd door coalitiepartners. Hij wees specifiek op minister Marjolein Faber (PVV), die volgens hem ‘na meer dan honderd dagen nog maar weinig concreets tot stand heeft gebracht.’ Tegelijkertijd benadrukte hij dat hij niet naar één persoon of partij wilde wijzen.
De leden van NSC lijken hun partijleider grotendeels te steunen. Hoewel een aantal leden in de wandelgangen kritiek uitte op het gebrek aan concrete actie en duidelijkheid, was er tijdens het congres weinig openlijk verzet te zien. Een motie om te stemmen over het uittreden van NSC uit de coalitie werd door het bestuur afgewezen. Hans van der Burg, die de motie had willen indienen, toonde begrip en riep zijn partij op: “Blijf bij elkaar. Steun elkaar. Blijf aan tafel zitten.” Een andere motie van wantrouwen tegen het partijbestuur, vanwege een procedureel geschil over de telling van digitale stemmen, werd met een overweldigende meerderheid weggestemd. Leden zoals Greetje Willesma, die jaren actief was voor het CDA, gaven aan hoop te putten uit Omtzigts leiderschap, ondanks de zware omstandigheden. “Wat mij tegenvalt, is dat Wilders alles naar zijn hand weet te zetten en dat het al maanden alleen maar over asielmigratie gaat.”
Tijdens de persconferentie na zijn toespraak ging Omtzigt in op het belang van de toon in het politieke debat. Hij veroordeelde de polarisatie die volgens hem wordt gevoed door schreeuwende politici en het gebruik van schijnoplossingen. Tegelijkertijd benadrukte hij dat NSC zich wil onderscheiden door inhoudelijke plannen en oplossingen te presenteren. “Als iemand in de Kamer een tweet stuurt, doet die het beter dan wanneer Nicolien van Vroonhoven tien voorstellen over bestaanszekerheid doet. U zult NSC’ers vaker horen met inhoudelijke plannen. We willen laten zien wat we wél willen.”
De praktische uitdagingen voor NSC blijven echter groot. De partij, die bij de verkiezingen twintig zetels behaalde, staat in de peilingen op een laag niveau van drie tot vier zetels. Politiek verslaggever Roel Schreinemachers benadrukte dat de opmars van de partij even snel lijkt af te nemen als deze begon. “Afgelopen tijd was er veel gedoe, kiezers rennen weg en van de twintig zetels die de partij haalde bij de Kamerverkiezingen, zijn er in de peilingen nog maar een paar over. NSC hoopt het gedoe nu achter zich te kunnen laten.”
Omtzigt erkende tijdens zijn toespraak dat de weg naar herstel niet gemakkelijk zal zijn. Hij bedankte zijn leden en zijn echtgenote voor hun steun ‘in een best moeilijke periode’ en gaf aan zich samen met vicefractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven volledig in te willen zetten om de partij bij elkaar te houden. Tegelijkertijd wees hij erop dat het kabinet meer moet doen om concrete resultaten te boeken. “Het is de hoogste tijd dat het kabinet met concrete voorstellen komt. Voor de woningnood, voor het oplossen van de problemen bij de arbeidsongeschiktheid en met wetten voor de beperking van alle vormen van migratie.” Met die plannen hoopt NSC niet alleen het vertrouwen van zijn kiezers terug te winnen, maar ook het vertrouwen van de samenleving in de politiek als geheel te herstellen.
De komende maanden zullen cruciaal zijn voor NSC, dat ondanks de tegenslagen vastberaden blijft om zich te profileren als een partij van oplossingen. Omtzigt zei hierover: “We zijn iets te veel bezig met de tweet van de dag. Dat moet anders.” Of de partij erin zal slagen om haar idealen te realiseren en haar positie in de coalitie te versterken, blijft de vraag. Maar één ding is zeker: voor Pieter Omtzigt en zijn partij is het nu alles of niets.
GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans heeft zaterdag tijdens de PvdA-ledenraad in Zwolle fel uitgehaald naar het huidige rechtse kabinet, dat volgens hem actief bijdraagt aan de ‘desintegratie van Nederland’. Timmermans riep op tot een brede linkse samenwerking om het tij te keren. Volgens hem is de politieke opdracht van links ‘niet groter geweest sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.’
Timmermans beschuldigde het kabinet van het bevorderen van verdeeldheid in de samenleving. Hij noemde het beleid van PVV, VVD, NSC en BBB een directe aanjager van desintegratie, waarbij contact tussen bevolkingsgroepen en begrip tussen stad en platteland volledig verloren is gegaan. “Nederland heeft geen integratieprobleem, maar een desintegratieprobleem,” zei hij. Timmermans uitte ook kritiek op premier Schoof, die volgens hem de moslimgemeenschap ‘in staat van beschuldiging heeft gesteld’ na geweld tegen Israëliërs in Amsterdam. Hij noemde uitspraken van VVD-staatssecretaris Jurgen Nobel, waarin deze een groot deel van islamitische jongeren beschuldigde van het niet onderschrijven van Nederlandse normen en waarden, discriminerend en gevaarlijk.
In zijn toespraak benadrukte Timmermans dat de oplossing ligt in verbinding en samenwerking. Hij wees erop dat de rechtse partijen verdeeldheid alleen maar vergroten en kiezers met mooie praatjes misleiden. “Ze beloven een hoger minimumloon, maar breken die belofte. In plaats daarvan worden bezuinigingen doorgevoerd in de zorg en worden er douceurtjes gegeven aan de rijken,” aldus Timmermans. Hij stelde dat rechtse partijen zoals de PVV en VVD niets doen voor de bestaanszekerheid van hardwerkende Nederlanders. NSC krijgt eveneens kritiek, omdat de partij volgens Timmermans geen concrete resultaten heeft geboekt. "Waarom laat NSC dit kabinet nog in leven?" vroeg hij zich af, verwijzend naar de deelname van Pieter Omtzigts partij aan de coalitie.
Het debat over antisemitisme en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu kwam eveneens aan bod. Timmermans noemde het arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof tegen Netanyahu terecht en benadrukte dat oorlogsmisdaden niet vergoelijkt kunnen worden door te verwijzen naar het democratische mandaat van de Israëlische leider. Hij hekelde de steun van PVV-leider Geert Wilders aan Netanyahu en bekritiseerde het kabinet voor het zwijgen over dit onderwerp. “Als Netanyahu in Nederland is, dan dient hij te worden gearresteerd,” stelde hij resoluut.
Timmermans sprak ook over de noodzaak van een brede linkse beweging om het huidige politieke landschap te veranderen. Hij riep alle linkse partijen op om samen te werken en hintte op de mogelijkheid van een nieuwe, gezamenlijke linkse partij. Deze beweging zou niet alleen GroenLinks en PvdA omvatten, maar ook andere partijen zoals de SP en Partij voor de Dieren. “We hebben een brede linkse volksbeweging nodig,” zei hij. Volgens hem is samenwerking essentieel om de uitdagingen van deze tijd aan te pakken en een alternatief te bieden tegen wat hij het meest rechtse kabinet ooit noemt. Hij benadrukte dat de samenwerking met GroenLinks een eerste stap is, maar dat deze moet worden uitgebreid. “Alleen samen kunnen we strijden voor een beter Nederland.”
De fusie tussen GroenLinks en PvdA kwam ook ter sprake tijdens de ledenraad. Er werd een motie aangenomen om het fusieproces te versnellen, zodat er al in 2025 een definitief besluit kan worden genomen in plaats van in 2026. De indieners van de motie benadrukten dat een snellere fusie cruciaal is om een krachtig politiek alternatief te vormen tegen de huidige rechtse koers. Het partijbestuur van de PvdA gaf aan dat er geen praktische of reglementaire bezwaren zijn tegen deze versnelling. Electoraal lijkt de samenwerking tussen GroenLinks en PvdA nu al vruchten af te werpen. Bij de laatste verkiezingen boekten de partijen samen winst, van 17 zetels in 2021 naar 25 in 2023.
Toch blijft er intern enige kritiek op de fusieplannen. Sommige prominenten, zoals oud-partijleider Ad Melkert en voormalig Kamervoorzitter Gerdi Verbeet, pleiten voor meer zichtbaarheid op traditionele sociaaldemocratische thema's zoals wonen en bestaanszekerheid. Tijdens de laatste verkiezingen werd GroenLinks-PvdA vooral geassocieerd met klimaat en zij vrezen dat dit niet voldoende is om een breed electoraat aan te spreken. Timmermans erkende dat er meer moet worden gedaan om kiezers te overtuigen en wees op de noodzaak van een heldere strategie.
De toespraak van Timmermans kreeg overwegend positieve reacties van de leden. Voor veel aanwezigen was het een verademing om de partijleider zo vurig en zelfverzekerd te zien spreken. Hij benadrukte dat de linkse beweging nog veel werk te doen heeft om kiezers te overtuigen van haar visie. “We hebben grootse plannen, maar we hebben daar te weinig kiezers van overtuigd. Daar moeten we conclusies uit trekken,” zei hij. Hij maakte duidelijk dat de huidige koers van de linkse beweging niet alleen gaat over kritiek op rechts, maar ook over zelfreflectie en het erkennen van fouten uit het verleden, zoals de Participatiewet.
Aan het einde van de ledenraad werd Timmermans met een staande ovatie bedankt voor zijn toespraak. Zijn oproep tot verbinding en samenwerking lijkt de partijleden te hebben geïnspireerd, maar de uitdagingen blijven groot. De oppositieleider is zich bewust van de obstakels die overwonnen moeten worden, maar hij toonde zich optimistisch over de toekomst. “Heel veel mensen in het land rekenen op ons.”
In het Japanse Nagano is zaterdag de tweede World Cup-dag van het schaatsseizoen verreden. Er stonden ook nu weer vier afstanden op het programma, met enkele Nederlandse podiumplaatsen en een paar indrukwekkende tijden.
3000m vrouwen
Joy Beune was de beste Nederlandse en kwam in de buurt bij de winst, maar niemand was opgewassen tegen Ivanie Blondin: de Canadese was in 4:03,76 de snelste, voor de Noorse Ragne Wiklund (4:04,60), die op duizendsten van Beune won. Marijke Groenewoud werd in 4:05,13 zesde, voor Sanne in 't Hof (4:06,14) - Merel Conijn (4:08,52) en Elisa Dul (4:12,91) werden elfde en vijftiende.
5000m mannen
Beau Snellink reed een indrukwekkende race, maar ook hij kon niet tippen aan de geweldige rit van Davide Ghiotto. De Italiaan startte zeer snel en trok het goed door tot aan de finish, in 6:12,71 minuten reed hij zo'n 2,5 seconden van het uit 2016 stammende baanrecord van Sven Kramer af. Snellink werd in 6:13,99 wel tweede, voor de Noor Sander Eitrem (6:15,71). Chris Huizinga viel tegen met een negende plek in 6:22,81 minuten, in B-groep reden Marcel Bosker (derde in 6:19,16), Marwin Talsma (zevende in 6:21,26) en Jorrit Bergsma (achtste in 6:22,02). De ogen gingen daar vooral naar Metodej Jilek: de 18-jarige Tsjechische sensatie won in 6:17,14 minuten.
1000m vrouwen
Jutta Leerdam reed een beduidend betere race dan op de 500 meter, maar met 1:14,96 moest ze wel het hoofd buigen voor thuisfavoriete Miho Takagi's 1:14,60. De Amerikaanse Brittany Bowe werd in 1:15,17 derde, voor de Nederlandse tienersensatie Angel Daleman (1:15,51). Antoinette Rijpma-De Jong's 1:15,88 leverde plek zeven op, één plaats voor Suzanne Schulting's 1:15,89. Marrit Fledderus reed in de B-groep in 1:17,37 naar plek drie.
1000m mannen
Jordan Stolz reed tegen Jenning de Boo en de Amerikaan zat zelfs bij de start al voor het Nederlandse sprintkanon. Stolz trok geweldig door en verpulverde het amper één maand oude baanrecord van Tatsuya Shinhama: 1:08,33 werd 1:07,18 minuten. De Boo reed in 1:08,29 wel naar plek twee, voor Stolz' landgenoot Cooper Mcleod (1:08,43). Kjeld Nuis werd zesde in 1:08,63 minuten, Tim Prins achtste in 1:08,70 - Joep Wennemars (1:09,45) en Tijmen Snel (1:09,47) werden in de B-groep tweede en derde.
Deskundigen uit verschillende disciplines en internationale organen concluderen dat de situatie in Gaza duidelijk de kenmerken vertoont van genocide. Dit zware oordeel, ondersteund door zowel juridische bevindingen als wetenschappelijke analyses, is door verschillende deskundigen onderstreept, onder wie Holocaust- en genocide-experts Amos Goldberg en Omer Bartov. Terwijl de internationale gemeenschap nog steeds grotendeels terughoudend blijft, groeit de roep om de gebeurtenissen te benoemen als wat ze zijn en om onmiddellijk actie te ondernemen om nog verdere escalatie te voorkomen.
Amos Goldberg, hoogleraar Holocaust-geschiedenis aan de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem, stelt: "Ja, het is genocide. Het is zo moeilijk en pijnlijk om dat toe te geven, maar ondanks al onze inspanningen om anders te denken, kunnen we deze conclusie niet langer vermijden." Goldberg benadrukte dat genocide niet uitsluitend draait om massale moorden zoals tijdens de Holocaust, maar ook om het bewust vernietigen van een collectief door middel van uithongering, massale bombardementen en de vernietiging van infrastructuur en sociale structuren. Hij wijst erop dat de systematische vernietiging van het zorgsysteem, de infrastructuur, en de elites van Gaza, onder wie intellectuelen, journalisten en artsen, duidelijk aantoont dat de Palestijnen als collectief met vernietiging worden bedreigd.
Omer Bartov, hoogleraar Holocaust- en Genocidestudies aan Brown University, bevestigt deze interpretatie. Hij verklaart: "Wat we zien in Gaza is duidelijk een genocidale operatie. Ook vanwege de systematische vernietiging van alles wat een groep tot een groep maakt; universiteiten, scholen, moskeeën, ziekenhuizen, plekken van collectieve herinnering, infrastructuur en woonhuizen." Bartov wijst ook op de uitspraken van Israëlische leiders, zoals de beschrijving van Palestijnen als ‘menselijke dieren’, en stelt dat deze retoriek en de daaruit voortvloeiende acties sterk wijzen op een bewuste intentie om de Palestijnse bevolking te vernietigen.
De juridische onderbouwing van deze conclusies is verstrekt door onder andere het Internationaal Gerechtshof (ICJ). In januari oordeelde het ICJ al dat er voldoende gronden waren om te onderzoeken of Israël zich schuldig maakt aan genocide in Gaza. Het Hof stelde dat zelfs het vermoeden van genocide landen verplicht actie te ondernemen op basis van het Genocideverdrag van 1948. Deze verplichting is echter grotendeels genegeerd door veel regeringen, waaronder Nederland, waar maatschappelijke organisaties nu juridische stappen ondernemen om de staat aan te zetten tot actie. Marcel Brus, hoogleraar internationaal recht, benadrukte dat landen verplicht zijn maatregelen te nemen binnen de mogelijkheden die zij hebben om genocide elders te voorkomen.
VN-rapporteur Francesca Albanese en een VN-commissie stelden vast dat het Israëlische optreden ‘consistent is met de kenmerken van genocide’. De inzet van honger als oorlogswapen, massale burgerslachtoffers en de vernietiging van infrastructuur maken deel uit van deze constatering. Hoewel het Internationaal Strafhof (ICC) deze maand arrestatiebevelen uitvaardigde tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en voormalig defensieminister Yoav Gallant, is genocide tot nu toe niet expliciet opgenomen in de aanklachten. De focus ligt voorlopig op oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.
De Israëlische samenleving zelf wordt niet gespaard van kritische reflecties. Goldberg merkte op dat veel Israëliërs genocide alleen herkennen in de context van de Holocaust en het gebruik van gas- of concentratiekampen. “Ze denken ten onrechte dat een genocide op de Holocaust moet lijken om als zodanig te worden gezien," aldus Goldberg. Hij wijst erop dat genocide vaak plaatsvindt in een context van oorlog of conflict, waarbij daders hun acties legitimeren als zelfverdediging. Dit patroon is volgens hem terug te zien in het huidige Israëlische optreden in Gaza.
Zelfverdediging wordt vaak aangehaald als rechtvaardiging voor de Israëlische acties, vooral na de aanval van Hamas op 7 oktober. Bij die aanval kwamen meer dan 1.200 mensen om, onder wie veel burgers, en werden honderden Israëliërs ontvoerd naar Gaza. Omer Bartov stelt echter dat zelfverdediging niet kan worden gebruikt om genocide te rechtvaardigen. "De meeste genocides gebeuren onder het mom van militaire operaties. Ook de genocide op de Joden was georganiseerd als militaire operatie, met mensen in uniformen en kampen."
De Nederlandse context is ook onderdeel van deze bredere discussie. Een coalitie van maatschappelijke organisaties eist in een kort geding in Den Haag dat Nederland stopt met het leveren van wapens en dual-use-goederen aan Israël. Daarnaast dringen zij aan op een verbod op handels- en investeringsrelaties met illegale nederzettingen. Advocaat Wouter Albers, die de coalitie vertegenwoordigt, stelt: "Het genocideverdrag en de Geneefse conventies verplichten landen om genocide en oorlogsmisdaden elders te helpen voorkomen." Deze eis wordt gesteund door recente uitspraken van het ICJ en de VN, maar het blijft voorlopig nog onzeker hoe de rechter in Nederland zich hierover zal uitspreken.
De vernietigingen in Gaza hebben niet alleen betrekking op mensenlevens, maar ook op de sociale en culturele basis van de Palestijnse samenleving. Goldberg beschrijft hoe de condities in Gaza lijken op ‘genocide door uitputting’, waarbij systematische uithongering, verdrijving en bombardementen worden ingezet om een bevolking langzaam te vernietigen. Hij benadrukt dat genocide een proces is, geen eenmalige gebeurtenis en dat de huidige acties van Israël niet anders kunnen worden geïnterpreteerd.
Bartov waarschuwt dat Israël zichzelf steeds verder isoleert door zijn acties. "Het land zelf gaat duidelijk ten onder: de sociale cohesie is slechter dan die in decennia is geweest, de democratie is uit het raam gegooid, de internationale steun brokkelt af. Het wordt geleidelijk een pariastaat." Hij voorspelt dat Israël uiteindelijk de grenzen van zijn macht zal bereiken, maar vreest dat dit proces nog vele jaren zal duren en veel slachtoffers zal eisen.
Ondanks de groeiende internationale kritiek blijft Israël vasthouden aan het zelfbenoemde recht op zelfverdediging en wordt de genocide niet erkend door veel westerse bondgenoten. Dit contrasteert scherp met eerdere genocides in Rwanda, Bosnië en Myanmar, die uiteindelijk wel werden erkend, ondanks geopolitieke en juridische uitdagingen. De VN en andere internationale instellingen staan voor de uitdaging om de situatie in Gaza te beoordelen en actie te ondernemen voordat de schade onomkeerbaar wordt.
Het oordeel van het Internationaal Gerechtshof en het Internationaal Strafhof zal waarschijnlijk nog jaren op zich laten wachten. Voorstanders van directe actie, zoals Amos Goldberg, benadrukken echter dat wachten niet acceptabel is. "Als je genocide ziet, moet je het ook benoemen, en het proberen te stoppen," zegt hij.
Hallo allemaal!
Vandaag is bekend geworden dat weerman John Bernard op 87-jarige leeftijd is overleden. Ik denk dat er héél wat FOK-users met zijn weerpraatjes op tv zijn opgegroeid. Als eerste bij de NOS, maar bij de oprichting van RTL, toen nog RTL Veronique, vertrok hij daarheen om daar het weerbericht te ontwikkelen. Hij deed dat samen met Harry Otten die iets daarvoor Meteo Consult had opgericht. Niet lang daarna voegde ook Reinier v/d Berg zich bij het team, en Reinier bleef dat tot begin dit jaar doen.
John Bernard heeft een lange en zeer professionele carriere gehad. Hij begon als forecaster op vliegbasis Soesterberg, om vervolgens als meteoroloog te gaan werken op vliegveld Zestienhoven. (Dus niet Rotterdam-The Hague Airport, voor mij blijft het gewoon Zestienhoven)
Verder doceerde hij geruime tijd op de Landbouwuniversiteit in Wageningen, en daar gaf hij les aan de eerder genoemde Reinier v/d Berg.
Zijn eerste weerbericht op televisie was in 1984 en hij zou dat blijven doen tot 2002, toen hij van zijn pensioen ging genieten.
Zowel de meeste professionals als de amateurs zijn John Bernard veel dank verschuldigd. Hij bracht het weerpraatje op een zeer vakkundige, maar toch sympatieke wijze. In de loop der jaren werden de technieken steeds beter en beter, er kwamen allerlei apps etc, etc.
De weerberichten bij Buienradar op RTL zijn trouw gebleven aan het format, terwijl de NOS allerlei zwaar overdreven technische snufjes toepast.
Ook voor mij was John Bernard een heel grote inspiratiebron, eigenlijk een leraar op afstand waar je altijd zeer geboeid naar kon luisteren.
Rust zacht John.
Voedselwaakhond Foodwatch is na twee bezwaarprocedures nu ook in het gelijk gesteld bij de Reclame Code Commissie in haar strijd tegen misleidende verpakkingen van Jumbo en Blije Kip biologische en vrije uitloopeieren. De Commissie concludeert dat deze producenten in overtreding zijn geweest door consumenten te misleiden over vrije uitloop van leghennen. Door de vogelgriep gold namelijk een ophokplicht, waardoor de kippen al maandenlang binnen zaten.
Eerder won Foodwatch al zaken tegen Albert Heijn, Aldi, Lidl, Plus en Wegdam (bij Dekamarkt). De RCC oordeelde in september 2024 dat de supermarkten met hun eierverpakkingen consumenten misleiden. De klachten tegen Blije Kip (buitenei, biologisch en vrije uitloop) werden afgewezen, omdat er in de doosjes met een kleine flyer uitleg gegeven zou worden over de ophokplicht. En de RCC vond dat de geillustreerde kip in de wei op de verpakking van de biologische eieren van de Jumbo niet de indruk wekte dat de eieren van hennen komen die in de wei leefden.
Daar komt de RCC dus nu op terug. Foodwatch krijgt alsnog in beide zaken gelijk en de Commissie vernietigt de eerdere uitspraken: zij vindt de illustratie van de Jumbo wél misleidend voor consumenten. En er zat geen uitleg-flyer in de Blije Kip doosjes. Bovendien oordeelt de RCC dat dit geen oplossing zou zijn tegen de misleiding op de verpakking.
Anke Bakker, campaigner bij Foodwatch: “Woensdag is er weer een landelijke ophokplicht ingesteld vanwege een uitbaak van de vogelgriep waarna 23.000 kippen in Putten zijn gedood om verdere verspreiding te voorkomen. Met 43.000.000 leghennen in Nederland is deze ei-industrie te intensief en dieronwaardig. Het gaat geen kip helpen om dit tijdens ophokplichten te verbloemen met misleidende doosjes. Consumenten hebben recht op eerlijke informatie om een weloverwogen aankoopbesluit te nemen."
Foodwatch klaagde al in maart 2024 over de idyllische reclames over vrije uitloop van hennen op eierdoosjes tijdens een ophokplicht. In werkelijkheid hebben veel kippen maandenlang verplicht binnen gezeten vanwege de aanhoudende vogelgriep (tot 24 april 2024 toen de Rijksoverheid de ophokplicht geheel introk). Foodwatch diende daarom klachten in over teksten over de kippen op de eierdoosjes zoals “Overdag genieten zij van de vrije uitloop waar ze zich heerlijk kunnen uitleven.” en illustraties van kippen die vrij rondscharrelen in een weiland met bloemen.
Hoe nu verder? De Commissie vraagt de supermarkten om “niet meer op een dergelijke wijze reclame te uiten”. Dit betekent dat de Jumbo en Blije Kip (in navolging op Albert Heijn, Aldi, Plus en Wegdam en Lidl) de verpakking van hun eieren moeten aanpassen zodra er weer een ophokplicht wordt ingesteld. Aangezien op woensdag 20 november 2024 opnieuw een landelijke ophokplicht is ingesteld zal Foodwatch de komende maanden onderzoeken of de doosjes worden aangepast. Er loopt eerst nog wel een bezwaartermijn van 14 dagen waarin de Jumbo en Blije Kip bezwaar kunnen maken tegen de uitspraken. Doen zij dit niet, dan wordt het besluit definitief.
De Europese Unie besloot in augustus 2023, onder druk van de agro-industrie en supermarkten, dat eieren van opgehokte kippen onbeperkt als ‘vrije uitloop’ eieren mogen worden verkocht, ook bij langdurige ophokperiodes. Voorheen mochten deze eieren maximaal 16 weken als vrije uitloop worden verkocht, waarna ze als scharreleieren moesten worden gelabeld. Een schandalig besluit, wat Foodwatch betreft. Bovendien viel het Foodwatch op dat producenten, naast de toegestane misleidende benaming, ook nog vrijwillig extra valse claims en onjuiste illustraties aan de eierdoosjes toevoegen. Bij biologische eieren bleek dit hetzelfde geval.
Foodwatch pleit voor een dierwaardige veehouderij en vindt dat consumenten structureel eerlijk moeten worden geïnformeerd over de wijze waarop dieren zijn gehouden. De uitspraken van de Commissie zijn een belangrijke stap in de richting van transparantie en eerlijkheid voor consumenten, zodat zij weloverwogen keuzes kunnen maken.
Een veertigjarige man die zijn hoogzwangere vrouw afgelopen maart neerstak, is vandaag door de rechtbank veroordeeld tot 2,5 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging. De man kreeg in 2018 al tbs met voorwaarden voor een dubbele poging doodslag, maar die behandeling heeft volgens de rechtbank duidelijk 'niet het beoogde resultaat' gehad. Zo meldt AT5.
Op 19 maart belde de verdachte 112: hij had zijn vrouw en zichzelf neergestoken. Meerdere politie-eenheden snelden naar het huis en vonden daar een bebloede vrouw. Ze had meerdere steekwonden, was niet goed aanspreekbaar en ademde zwaar. De verdachte zat daar vlakbij op de grond, met naast hem een mes van ongeveer dertig centimeter. Zijn tweejarige dochtertje was op dat moment ook in huis.
De man verklaarde later dat hij 'een heel zakje' cocaïne had gerookt, waarna hij zich direct wazig en paranoïde voelde en thuis een mes uit de keuken pakte. Vanaf dat moment kan hij zich niks meer herinneren. Zijn vrouw verklaarde dat hij zich vreemd gedroeg toen hij thuis kwam. Hij rende naar de keuken, pakte een mes en stak vervolgens meermaals in haar schouders en vlak bij haar hals.
Volgens zijn advocaat was de man niet uit op haar dood en was er, gezien de manier van steken en de ernst van de verwondingen, ook geen aanmerkelijke kans dat zij zou overlijden. Ook vormden de verwondingen volgens een arts in het ziekenhuis geen gevaar voor het ongeboren kind. De verdediging vroeg om vrijspraak van pogingen tot doodslag, en verzocht een tbs-maatregel met voorwaarden op te leggen.
Gezin in gevaar
Net als zijn advocaat vindt de rechtbank dat niet is gebleken dat de man zijn vrouw en ongeboren kindje dood wilde hebben. Wel nam hij de kans dat zij zouden overlijden voor lief. Als hij enkele centimeters hoger had gestoken, was zijn vrouw in haar hals geraakt. Ook had ze steekwonden dicht bij de hartstreek. En zonder snel medisch handelen is de kans dat een baby het na het overlijden van de moeder redt, niet groot. Daarom acht de rechtbank twee keer poging tot doodslag bewezen, conform de eis van het OM.
De man stak een aantal jaar eerder, ook onder invloed, twee willekeurige mensen neer. Daarvoor kreeg hij in 2018 twee jaar cel en tbs met voorwaarden. "Dat verdachte opnieuw zoveel cocaïne heeft gebruikt dat hij paranoïde is geworden en desondanks naar huis is gegaan en zijn gezin in gevaar heeft gebracht, is ernstig en zorgwekkend", aldus de rechtbank. "Het slachtoffer moet doodsangsten hebben uitgestaan en is hevig bloedend naar het ziekenhuis gebracht. Die avond had daarmee ook heel anders kunnen aflopen."
Verminderd toerekeningsvatbaar
De straf is fors lager dan de zes jaar cel en tbs die justitie had geëist, omdat de verdachte volgens deskundigen deels ontoerekeningsvatbaar is. Hij is zwakbegaafd, verslaafd aan cocaïne en alcohol, en heeft een antisociale persoonlijkheidsstoornis. Door zijn cocaïnegebruik is hij "waarschijnlijk paranoïde psychotisch geworden". Het risico op herhaling wordt ingeschat als hoog.
Deskundigen adviseerden tbs met voorwaarden, omdat die maatregel het meest effectief zou zijn om hem "intrinsiek te veranderen". Maar de rechtbank legt tbs met dwang op, omdat de verdachte kort na het afronden van de vorige tbs-maatregel is teruggevallen in drugsgebruik. "Dat heeft binnen een mum van tijd geleid tot zeer gewelddadig gedrag, met alle gevolgen van dien."
Er zal een verbod worden ingesteld op het houden van naaktkatten en katten met vouworen. Dit besluit is vrijdag door het kabinet genomen, omdat men van mening is dat deze dieren onnodig veel lijden. Het betreft katten met schuine oren (gevouwen oren), zoals de Schotse korthaar, en naaktrassen zoals de Sphynx.
Het fokken van katten met vouworen en naaktkatten was al ruim een jaar niet meer toegestaan in Nederland. Het nieuwe houdverbod gaat een stap verder, hierdoor kunnen er ook gevolgen zijn voor degenen die nog zo'n dier willen aanschaffen.
Het ministerie van LVVN zal binnenkort het verbod verder uitwerken. Dit houdverbod houdt in dat er geen nieuwe katten met vouworen en naaktkatten meer aangeschaft mogen worden. Mensen die al zulke katten thuis hebben, mogen hun huisdier behouden, maar moeten hun kat laten chippen. Daarnaast is deelname aan wedstrijden en shows met deze katten niet meer toegestaan.
Het verbod wordt ingesteld omdat deze katten lijden vanwege hun uiterlijk volgens LVVN, een mening die al werd gedeeld onder de vorige minister. Katten met vouworen lijden aan een aandoening die ervoor zorgt dat hun poten en staart dik, stijf en pijnlijk worden. Naaktkatten hebben een slechte vacht, wat hen kwetsbaarder maakt voor ziektes. Daarnaast missen naaktkatten functionele snor- en tastharen, die essentieel zijn voor hun zintuigen. Dit leidt ertoe dat deze katten veel hinder ondervinden van hun uiterlijk.
Rusland heeft donderdagochtend boven de Oekraïense stad Dnipro een nieuwe middellangeafstandsraket met de naam Oreshnik getest. De Russische president Vladimir Poetin prees de raket als een belangrijke innovatie.
Poetin zei vrijdag in een televisietoespraak dat de raketaanval een reactie was op het gebruik door Oekraïne van langereafstandsraketten die verder op Russisch grondgebied kunnen inslaan en welke door de VS en Groot-Brittannië zijn geleverd. Hij beweerde dat "niemand ter wereld dergelijke wapens heeft" als de Oreshnik en dat westerse luchtverdedigingssystemen niet in staat zouden zijn om deze nieuwe raket tegen te houden. Hij voegde eraan toe dat het testen van de raket zou doorgaan, "ook in gevechtssituaties, afhankelijk van de situatie en de aard van de veiligheidsbedreigingen voor Rusland", en dat er "een voorraad van dergelijke systemen klaar voor gebruik" is.
Poetin schept op over nieuwe raket - maar experts zien geen game changer
Aanleiding voor het gebruik van deze raket op Dnipro, Oekraïne, lijkt de presentatie. De hypersonische raket heeft officieel een bereik van 1.000 tot 3.000 kilometer.
Experts vermoeden echter dat de Oreshnik is gebaseerd op de oudere RS-26 Rubezh, een raket die jaren geleden is ontwikkeld maar nooit volledig is ingezet. De Oreshnik veroorzaakte weinig schade in Dnipro en toonde eerder symbolische dan militaire kracht. De raket is moeilijk te onderscheppen, maar ook onnauwkeurig. Het heeft weinig nut in de oorlog in Oekraïne en is erg duur.
Vrees voor escalatie
Het gebruik van de raket leidde tot speculaties over de Russische nucleaire afschrikkingsstrategie. De NAVO en Oekraïne zullen volgende week dinsdag een spoedbijeenkomst houden, nadat de Oreshnik-raket een militaire faciliteit in Centraal-Oekraïne trof.
De gebeurtenis wordt ervaren als een escalatie van de oorlog, die volgens de Poolse premier Donald Tusk "een beslissende fase ingaat" en "zeer dramatische dimensies aanneemt" nu de oorlog bijna 33 maanden duurt.
Het Oekraïense parlement annuleerde een zitting als veiligheidsmaatregel na de aanval op donderdag. Militaire functionarissen in het land zeiden dat de raket die Dnipro raakte een snelheid van Mach 11 had bereikt en zes niet-nucleaire kernkoppen aan boord had, met elk zes submunities.
Poetin trots op Oreshnik (@ Channel4news on Youtube 23 11 24)
Een 35-jarige man uit Haarlem moest op vrijdag 22 november voor de rechter verschijnen op verdenking van opruiing en het bedreigen van voormalig premier Mark Rutte en GroenLinks-PvdA-kamerlid Jesse Klaver.
Verontrustende meldingen
Op zondag 9 juni 2024 wordt verdachte aangehouden omdat onder andere verontrustende meldingen via de openbare chatdienst Telegram gesignaleerd worden. Hieruit blijkt dat de verdachte sympathiseert met een gewelddadige stroming binnen het rechtsextremisme. De verdachte deelt binnen de Telegramgroep berichten waarin hij onder andere benoemt dat het goed is om geweld te gebruiken en hij bedreigt voormalig premier Mark Rutte en GroenLinks-PvdA-kamerlid Jesse Klaver. In een getapt telefoongesprek zegt de verdachte dat hij een aanvalswapen in huis heeft en bereid is dit te gebruiken. De geposte berichten op Telegram en de getapte gesprekken zijn aanleiding om verdachte zo snel mogelijk aan te houden.
Rechtsstaat
De officier van justitie benoemde ter zitting dat het in een democratische rechtsstaat van belang is dat bewindslieden hun werk zonder angst kunnen verrichten. Door de toenmalige minister-president en een lid van de Tweede Kamer te bedreigen via een openbare chatdienst, heeft hij hen hierin belemmerd. Door zijn handelen heeft verdachte een inbreuk gemaakt op dit gevoel van veiligheid en bijgedragen aan heersende gevoelens van onrust en onveiligheid in de samenleving.
Strafeis
De officier van justitie vindt met oog op de ernst van de feiten een (deels) onvoorwaardelijke gevangenisstraf passend en komt uiteindelijk tot een strafeis van 540 dagen waarvan 453 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Ook vordert de officier als bijzondere voorwaarden een meldplicht bij de reclassering en een klinische opname voor de duur van één jaar (en korter als de reclassering dat nodig vindt). Hieronder kan ook vallen de plicht om medicatie in te nemen. En als de reclassering een overgang naar ambulante zorg, begeleid wonen of maatschappelijke opvang wenselijk vindt, dan moet betrokkene daar aan mee te werken. Het onvoorwaardelijk deel is gelijk aan de tijd die verdachte voorlopig gehecht heeft gezeten, zodat de klinische behandeling die hij sinds zijn schorsing krijgt niet wordt doorkruist.
Europarlementariërs hebben de Europese Commissie aangespoord om een onderzoek te starten naar hoe berichtenplatform X inhoud aan gebruikers presenteert. Ze willen onderzoeken of eigenaar Elon Musk een voorkeursbehandeling heeft gekregen die zijn bijdragen prominenter zichtbaar maakte.
Deze oproep, ondertekend door 42 leden van het parlement, volgt op een studie van de Universiteit van Queensland betreffende de zichtbaarheid van Musks berichten. Volgens de onderzoekers van deze Australische universiteit suggereren de resultaten dat de algoritmes van X eerder dit jaar zijn gewijzigd ten gunste van Musk. Na het uitspreken van zijn steun voor Donald Trump bij de Amerikaanse verkiezingen in juli, steeg het aantal weergaven van zijn berichten aanzienlijk meer dan dat van andere politieke accounts.
Leden van het Europees Parlement maken zich zorgen dat Musk de openbare veiligheid in Europa in gevaar brengt door via X het publieke debat te beïnvloeden. 'De stijging van het aantal weergaven betreft ook Musks berichten op X over de EU en onderwerpen in lidstaten, zoals Kremlin-vriendelijke propaganda over de oorlog in Oekraïne en antisemitische samenzweringstheorieën,' schrijven de parlementariërs aan het dagelijks bestuur van de EU. Ze hopen dat de Commissie een onderzoek kan starten op basis van de Wet op de Digitale Markten, die grote internetplatforms reguleert.
Imagoschade
De ondertekenaars komen uit verschillende linkse fracties, de liberale fractie en de centrumrechtse Europese Volkspartij. Tot nu toe heeft de Europese Commissie nog geen reactie gegeven. Musk verwierf X, dat toen nog Twitter heette, in 2022 voor 44 miljard dollar. Na de overname ontsloeg hij een aanzienlijk aantal werknemers, waaronder veel mensen die verantwoordelijk waren voor het handhaven van regels tegen haatdragende of gewelddadige berichten.
Veel grote adverteerders, zoals Unilever, Disney en Nike, trokken zich terug van X uit vrees voor reputatieschade als hun advertenties naast haatdragende berichten zouden verschijnen.
De Russische autoriteiten hebben besloten om het minen van cryptomunten deze winter in diverse regio's te verbieden om elektriciteitstekorten te voorkomen, aldus The Kyiv Independent. Dit verbod geldt voor de regio's Irkoetsk, delen van de republiek Boerjatië en de Siberische regio Zabaikalski.
Daarnaast is het verbod ook van toepassing in de Kaukasusrepublieken Tsjetsjenië en Dagestan, evenals in de door Rusland bezette Oekraïense gebieden Donetsk, Loehansk, Zaporizja en Cherson. Het minen van cryptomunten vereist namelijk een aanzienlijke hoeveelheid computerkracht en elektriciteit.
Het besluit is genomen door een regeringscommissie onder leiding van vicepremier Alexander Novak. De beperkingen zijn het resultaat van nieuwe wetten die president Vladimir Poetin op 1 november heeft ondertekend. Deze wetgeving is gericht op het reguleren van cryptomining en het ontwikkelen van experimentele infrastructuur voor grensoverschrijdende cryptocurrency-betalingen.
Deze nieuwe wetgeving komt voort uit een oproep van de zuidelijke Russische Kaukasusrepubliek Dagestan in september, waar lokale functionarissen melden dat miners verantwoordelijk zijn voor storingen in de stroomvoorziening. In de Dagestaanse hoofdstad Machatsjkala vatte een verdeelstation vlam als gevolg van een piek in het stroomverbruik door cryptominers. Er wordt gezegd dat Dagestaanse cryptominers proberen de wet te omzeilen door ondergrondse miningfaciliteiten te creëren.
De eigenaren van illegale cryptocurrency-mininginstallaties ontwikkelen nieuwe technieken om de wet te ontwijken - ze plaatsen miningfarms ondergronds, aldus de Dagestaanse premier Abdulmuslim Abdulmuslimov. De overheid van Dagestan heeft beelden vrijgegeven waarop onderzoekers een cryptomijninstallatie inspecteren in een geïmproviseerde ondergrondse grot, waar tientallen ventilatoren zijn opgesteld om de computers te koelen. Voor het minen van een munt zoals bitcoin zijn gespecialiseerde computers nodig die complexe puzzels moeten oplossen, wat een aanzienlijke hoeveelheid stroom vergt.
Hoewel binnenlandse cryptobetalingen in Rusland verboden blijven, beschouwen sommige parlementariërs de nieuwe regelgeving als een mogelijke manier om sancties te omzeilen. Rusland is na de Verenigde Staten de grootste hub voor cryptomining en verbruikt jaarlijks 16 miljard kilowattuur aan energie voor het minen. Volgens het ministerie van Energie is dat ongeveer 1,5 procent van het totale elektriciteitsverbruik in Rusland.
Sinds de zomer heeft het delven en verhandelen van cryptovaluta in Rusland een aanzienlijke toename gekend. Eind juli heeft de Doema een wet aangenomen die bedrijven toestaat om cryptocurrencies te gebruiken voor internationale handel. Volgens persbureau Reuters is dit een van de manieren waarop het Kremlin probeert de westerse sancties te omzeilen.
De Wall Street Journal berichtte in april van dit jaar al dat de cryptomunt tether een van de meest verhandelde munten is, vanwege de koppeling aan de dollar. Volgens de krant worden hiermee wapens en onderdelen aangeschaft, en is de munt 'onmisbaar' geworden voor de financiering van de oorlog.
Actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) heeft besloten om dit jaar niet meer te gaan demonstreren bij nieuwe sinterklaasintochten. De groep meldt dat bijna dertig gemeenten, na overleg met hen, hebben toegezegd hun intocht te veranderen. KOZP heeft echter nog wel kritiek op het Sinterklaasjournaal.
De afgelopen weken heeft KOZP brieven gestuurd naar steden waar volgens hen in voorgaande jaren nog zwart geschminkte pieten aanwezig waren. De actiegroep stelt dat in totaal 28 gemeenten "massaal de stap hebben gezet naar een inclusieve sinterklaasintocht."
KOZP kiest er bewust voor om de specifieke locaties niet bekend te maken, om te voorkomen dat de intochtcomités mogelijk te maken krijgen met intimidatie door voorstanders van zwarte piet. Eerder gaf KOZP aan in onder andere Appingedam, Goes en Nunspeet te willen demonstreren.
Sinterklaas is op veel plaatsen al verwelkomd, maar in sommige gemeenten komt de Sint dit weekend of pas het laatste weekend van november aan met de stoomboot, zoals in Deventer.
Kritiek op het Sinterklaasjournaal
Hoewel KOZP de komende weken niet meer zal demonstreren, is er nog wel kritiek op het Sinterklaasjournaal, dat sinds vorige week weer wordt uitgezonden. Volgens KOZP hebben de pieten nog te veel roetvegen, waardoor ze nauwelijks te onderscheiden zijn van zwarte piet, wat door veel gemeenten als slecht voorbeeld wordt overgenomen. KOZP wil hierover in gesprek met de NTR, de omroep die verantwoordelijk is voor het televisieprogramma.
Protest in Yerseke Afgelopen weekend demonstreerde KOZP nog tijdens de intocht van Sinterklaas in het Zeeuwse Yerseke. De actievoerders werden daar door tegendemonstranten bekogeld met eieren, stenen en vuurwerk. Ook in het Zuid-Hollands Middelharnis was er een gespannen sfeer, waar actievoerders werden uitgescholden en bekogeld met eieren en appels.
-
Sinterklaasjournaal 2024 (@Sinterklaas_int on YouTube)
Op de klimaattop in Bakoe hebben rijke landen een voorstel gedaan om de klimaatsteun aan arme landen te verhogen van 100 naar 250 miljard dollar per jaar, met ingang van 2035. Dit bedrag omvat niet alleen giften, maar ook leningen en investeringen van bedrijven die door overheden van industrielanden zijn gefaciliteerd. Het voorstel van de Azerbeidzjaanse voorzitter bevat tevens een overkoepelend financieel doel van 1,3 biljoen dollar, waarin ook particuliere investeringen zonder overheidsinmenging meetellen. Er is echter geen mechanisme om landen verantwoordelijk te houden als dit bredere doel niet wordt bereikt.
Ontwikkelingslanden hebben met verontwaardiging gereageerd op het voorstel. Ali Mohamed, hoofdonderhandelaar namens de Afrikaanse landen, noemde de tekst "totaal onacceptabel en onvoldoende". Juan Carlos Monterrey Gómez, hoofdonderhandelaar van Panama, bestempelde het voorstel als "schandalig, slecht en meedogenloos". Milieuorganisaties uitten vergelijkbare kritiek, waarbij Agnes Schim van der Loeff van ActionAid het voorstel "schandalig laag" noemde en stelde dat het "volledig afbreuk doet aan het Parijsakkoord". Een door de VN aangestelde expertgroep oordeelde dat het bedrag van 250 miljard dollar "te laag en niet consistent met het in de praktijk brengen van het Parijsakkoord" is.
Het voorstel nodigt relatief welvarende ontwikkelingslanden, zoals China, uit om bij te dragen aan het subdoel van 250 miljard dollar, wat de financiële druk op rijke landen zou kunnen verlichten. De Europese Unie en andere ontwikkelde landen hebben tot nu toe geweigerd over bedragen te praten, ondanks dat dit het belangrijkste agendapunt van de klimaattop is. Hoewel de top officieel op vrijdag zou eindigen, is het waarschijnlijk dat de onderhandelingen het weekend ingaan. De teksten over het tegengaan van klimaatverandering zijn aangescherpt ten opzichte van eerdere voorstellen, waarbij landen worden gevraagd de conclusies van vorig jaar te onderschrijven, zoals het "wegbewegen" van fossiele brandstoffen. De uiteindelijke beslissingen zijn nog niet definitief; een consensus tussen alle aanwezige landen is noodzakelijk en lijkt nog ver weg.
Ter Illustratie (Afbeelding: Dall-E / FOK.nl)
George Russell heeft de poleposition gegrepen voor de Formule 1 Grand Prix van Las Vegas. De Brit ging met zijn Mercedes rond in een tijd van 1.32,312 en was hiermee fractioneel sneller dan Carlos Sainz en de verrassende Pierre Gasly. Max Verstappen kwam in een lastige sessie tot een vijfde tijd.
Door de lage temperaturen in Las Vegas vonden de coureurs het lastig om grip te vinden op het asfalt. Het zorgde ervoor dat in de eerste sessie direct veel meters gemaakt werden en de tijden langzaam maar zeker sneller werden, waarbij veel rijders meerdere ronden op het zelfde rubber reden. Door de vele verbeteringen was het zoals gewoonlijk stuivertje wisselen. Uiteindelijk vielen Sergio Perez, Fernando Alonso, Alexander Albon en Valtteri Bottas af. Lance Stroll kon na zijn problemen in de derde vrije training slechts één getimede ronde rijden en eindigde als laatste.
In Q2 was het opnieuw zeer spannend wie er door zou gaan. Richting het einde werden de tijden sneller en sneller en opnieuw werden er veel ronden gereden. Esteban Ocon, Kevin Magnussen, de verrassende Guanyu Zhou, Franco Colapinto en Liam Lawson vielen af. Colapinto stuurde in een van de bochten te vroeg in, raakte de muur aan de binnenzijde en schreef weer een Williams af. Het is de vraag of de Argentijn de race aan kan vangen vanwege het gebrek aan reserveonderdelen.
Russell was in het laatste gedeelte met een 1.32,811 meteen de snelste voor Sainz en Verstappen. Dat het veel harder kon had Q2 laten zien en in de slotminuten regende het flinke tijdsverbeteringen. Russell prijkte uiteindelijk bovenaan met een 1.32,312 voor Sainz en de verrassende Gasly. Charles Leclerc kwam tot de vierde tijd, voor Verstappen, Lando Norris, Yuki Tsunoda, Oscar Piastri, Nico Hülkenberg en Lewis Hamilton die in zijn beide runs in de fout ging en zo de top tien afsloot.
Exact een jaar na de verkiezingen waarbij Omtzigts Nieuw Sociaal Contract (NSC) ineens twintig zetels won, na eerder zelfs op ruim het dubbele zetelaantal gepeild te zijn, zwoegt de partij inmiddels onder de zware druk van deelname aan het PVV-kabinet en interne spanningen. De partij, opgericht om bestuurlijke vernieuwing en integriteit, worstelt sterk met haar identiteit, vooral binnen de complexe en ideologisch verdeelde coalitie met de PVV, VVD en BBB. Wat ging er allemaal mis en is er eigenlijk nog wel een toekomst voor NSC?
Het vertrek van staatssecretaris Nora Achahbar vorige week vormde een begin van een nieuwe turbulente periode voor NSC. Achahbar, een Marokkaans-Nederlandse jurist met een indrukwekkende carrière, stapte op uit het kabinet-Schoof omdat ze de ‘polariserende omgangsvormen’ in de coalitie niet langer kon verdragen. Haar vertrek maakte diepe indruk binnen de partij. Achahbars beslissing werd snel gevolgd door het vertrek van Kamerleden Femke Zeedijk en Rosanne Hertzberger, die al langer twijfelden aan de samenwerking met de PVV. Het aftreden van deze vrouwen maakte de verdeeldheid binnen NSC zichtbaar: enerzijds is er het streven naar goed bestuur en rechtsstatelijke integriteit, anderzijds is de pragmatische keuze gemaakt om in een coalitie met de PVV te stappen, tegen de wens van een groot deel van de achterban in.
Hoewel NSC de belofte van integer bestuur graag wil waarmaken, voelt het voor veel leden alsof NSC wordt overschaduwd door de retoriek, de bestuurlijke incompetentie en de radicale standpunten van met name de PVV. Dat de VVD steeds meer in de voetsporen van de PVV treedt helpt ook niet en derde coalitiepartner BBB levert zachtst gezegd ook zelden diepere inzichten. De extraparlementaire constructie, ooit gepresenteerd als een innovatief model waarin de partijloze premier en parlementaire controle centraal zouden staan, lijkt in de praktijk vooral ruimte te bieden aan Wilders, die vrijuit zijn agenda vooral via sociale media blijft verspreiden. Wilders’ uitspraken, zoals zijn kritiek op de zogenaamde integratiecrisis, trekken steevast het debat naar zijn stokpaardjes. "We willen niet in het frame van de PVV meegaan, maar worden er telkens in meegezogen," stelt Kamerlid Faith Bruyning, doelend op de gespannen verhoudingen in de coalitie.
De druk op NSC nam toe in aanloop naar het ledencongres in Nieuwegein, dat vandaag plaatsvindt. Partijleden hadden gehoopt op een duidelijke koers, maar die blijft vooralsnog uit. Kritische stemmen, zoals die van NSC-lid Hans van der Burg, pleiten voor een debat over de deelname aan het kabinet. "We moeten als leden kunnen besluiten of we dit kabinet willen blijven steunen," stelt hij. Toch blokkeerde het partijbestuur een dergelijke motie, met het argument dat Kamerleden zonder last en ruggespraak opereren. Het gevolg: een groeiend gevoel van machteloosheid onder leden die meer zeggenschap willen over de toekomst van de partij.
De frustraties onder leden komen ook voort uit het gebrek aan zichtbare resultaten. Belangrijke NSC-thema's zoals bestaanszekerheid en een sterkere rechtsstaat lijken naar de achtergrond te zijn verdwenen. De initiatiefwet van Kamerlid Sandra Palmen, bedoeld om uniformiteit te brengen in herstel- en compensatieregelingen voor toeslagenouders, symboliseert de moeite die NSC heeft om haar idealen om te zetten in tastbare successen. Het vertrek van Achahbar, die een spoedcommissie oprichtte om toeslagenzaken sneller af te handelen, wordt door velen als een gemiste kans gezien. "Het maakt uit wie ons land bestuurt," benadrukte het vertrokken Kamerlid Hertzberger in een interview met NRC, verwijzend naar de historische context van discriminatie in het toeslagenschandaal.
Binnen de fractie leven uiteenlopende standpunten over hoe om te gaan met de samenwerking in de coalitie. Terwijl Rosanne Hertzberger en Femke Zeedijk de grens trokken na de gebeurtenissen rondom Achahbar, vonden andere Kamerleden dat de partij door moest gaan. "We kunnen niet steeds afgeleid worden door chaos; we moeten focussen op goede wetgeving," aldus een van de fractieleden. De pragmatische keuze om deel te blijven uitmaken van de coalitie werd ingegeven door een gevoel van verantwoordelijkheid. "Als wij het niet doen, wie dan wel?" vatte een lid samen.
Toch zorgde deze pragmatische houding voor pijnlijke keuzes. Voor Hertzberger was het moment dat Achahbar opstapte een kantelpunt. "Ze was in de perfecte positie om iets te doen aan de hersteloperatie na het toeslagenschandaal. Dat zíj dit dossier moest verlaten, voelde als een klap." Hertzberger, die als NRC-columnist jarenlang juist fel ageerde tegen de PVV-retoriek, had liever gezien dat de hele fractie opstapte. Haar oproepen tot gezamenlijkheid vonden echter geen gehoor. "Ze hebben me aangehoord, maar zaten er toch positiever in," vertelde ze na haar vertrek.
De verdeeldheid in NSC weerspiegelt de steeds bredere spanningen die voortvloeien uit de deelname aan het kabinet. Terwijl Pieter Omtzigt zelf al maanden worstelt met zijn rol en gezondheid, worstelt zijn partij met de vraag of ze de beloften van integer bestuur en bestaanszekerheid waar kan maken. De politieke realiteit is echter hard: coalitiegenoten VVD, BBB en vooral de PVV lijken weinig remmingen te hebben in hun aanpak en retoriek, waardoor NSC vaak geïsoleerd staat in haar pleidooien voor nuance en fatsoen.
De onrust heeft ook zijn weerslag op de achterban. In NSC-bolwerken zoals Laag Zuthem en Heino, waar de partij vorig jaar triomfen vierde, klinkt teleurstelling. "Het is alleen maar een rommeltje," zegt een teleurgestelde kiezer. Anderen, zoals NSC-stemmer Dennis Lubbers, hebben meer geduld: "Laat NSC eens een jaar doen wat ze moeten doen. Niemand kan alle problemen in zo’n korte tijd oplossen." Toch blijft de vraag knagen of NSC had moeten deelnemen aan een coalitie met de PVV, een partij die in wezen diametraal tegenover de kernwaarden van NSC staat.
Het vertrek van Nora Achahbar, gevolgd door dat van Rosanne Hertzberger en Femke Zeedijk, illustreert de spanningen binnen NSC die zijn ontstaan door de samenwerking met de PVV. Het gebrek aan leiderschap van Pieter Omtzigt, die eerder juist voor cohesie zorgde, wordt steeds meer een bron van twijfel en onzekerheid. Zijn politieke stijl van zorgvuldige afwegingen heeft NSC gevormd, maar blijkt momenteel vooral verlammend te werken in de besluitvorming binnen de partij. Zoals een kritisch partijlid het verwoordde: "NSC heeft het twijfelen van Omtzigt geïnternaliseerd."
De coalitie met de PVV zorgt voor een voortdurende botsing tussen de idealen van NSC en de harde realiteit van regeren met een partij die vrijwel constant populistische en polariserende retoriek hanteert. Dit conflict wordt ook benoemd door Hertzberger, die benadrukt dat ‘we de aanhoudende neiging van de PVV om minderheden te beledigen niet normaal mogen vinden.’ Maar haar oproep om gezamenlijk een grens te trekken vond echter geen brede weerklank in de fractie.
Voor NSC is de samenwerking met de PVV vanaf het begin een dilemma geweest. De partij hoopte dat duidelijke afspraken binnen de coalitie, met als kaders de zogenoemde rechtsstaatverklaring, zouden zorgen voor een werkbaar evenwicht. In de praktijk bleek dat evenwicht buitengewoon wankel, vooral door de vrijheid die Wilders heeft om buiten het kabinet zijn agenda te promoten. Zijn uitspraken over een vermeende integratiecrisis, antisemitisme in moslimgemeenschappen en zijn onverholen steun voor discriminerend beleid, hebben keer op keer het debat vergiftigd.
Een van de grootste beloften van NSC was dat de partij het politieke spel anders zou spelen. Minder machtspolitiek, minder oppervlakkige retoriek en meer focus op inhoud en integriteit. Dit ideaal heeft NSC tijdens de campagne veel kiezers opgeleverd, maar blijkt in de huidige dagelijkse politiek vrijwel onmogelijk te realiseren. De extraparlementaire constructie, een speerpunt van Omtzigt, zou de macht van de coalitiepartijen inperken en parlementaire controle versterken. In de praktijk heeft deze constructie echter geleid tot een situatie waarin Wilders’ invloed binnen en buiten het kabinet groter is geworden, terwijl NSC steeds vaker wordt weggezet als de partij die vooral ‘moeilijk doet’ binnen de coalitie.
Dit gevoel wordt ook nog eens versterkt door de manier waarop VVD, BBB en PVV reageren op kritiek vanuit NSC. Zoals Hertzberger het verwoordde: "Er ontbreekt de wil om echt samen te werken in de coalitie." Vooral de VVD lijkt een bron van frustratie. NSC-vicepremier Eddy van Hijum en minister Judith Uitermark krijgen regelmatig te maken met een combinatie van afwijzing en vijandigheid, zowel in de ministerraad als via sociale media. De sneer van VVD-leider Dilan Yesilgöz naar Van Hijum, waarin ze zijn beleid 'teleurstellend' noemde, is een beslist niet het enige voorbeeld van de zichtbaar gespannen verhoudingen.
Binnen NSC groeit de vraag of de partij zich nog langer staande kan houden in deze coalitie. De kritiek vanuit de achterban is hard; leden en kiezers voelen dat de partij onvoldoende ruimte krijgt om haar plannen te realiseren. Sommigen hebben het vertrouwen al verloren: "De PVV wíl niks oplossen", stelt een kiezer. Deze teleurstelling is tekenend voor de bredere onvrede binnen de partij over het gebrek aan tastbare resultaten en de voortdurende compromissen die nodig zijn om de coalitie overeind te houden.
Het vertrek van Hertzberger en Zeedijk toont aan hoezeer NSC intern verdeeld is over de koers. Terwijl een deel van de fractie gelooft dat regeringsdeelname essentieel is om iets te kunnen bereiken, voelt een ander deel zich juist verraden door de samenwerking met de PVV. Dit interne conflict heeft niet alleen geleid tot verlies van Kamerleden, maar ook tot groeiende spanningen binnen de partijorganisatie. Tijdens het ledencongres van vandaag zullen deze spanningen ongetwijfeld duidelijk naar voren komen.
Goedemorgen!
Waarschuwing:
Tot en met halverwege de ochtend is er in het hele land m.u.v. van de Waddeneilanden kans op gladheid door bevriezing van natte weggedeelten. Tevens is er vannacht in de noordoostelijke helft kans op gladheid door een winterse bui en plaatselijk ook door ijzel. Vooral het verkeer kan hier hinder van ondervinden. Vannacht kan er in het noordoosten een enkele (winterse) bui voorkomen, plaatselijk mogelijk met kans op ijzel (door regen op een bevroren ondergrond).
Vanochtend raakt het van het westen uit geheel bewolkt. Het blijft droog, alleen in zuidwesten kan er wat lichte regen vallen. De wind draait naar het zuiden en is matig, aan zee en op het IJsselmeer matig tot vrij krachtig.
Vanmiddag is het bewolkt en gaat er in het westen en noorden mogelijk wat regen vallen. De middagtemperatuur ligt rond 4°C. De wind uit het zuiden neemt toe naar matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer naar krachtig tot hard, windkracht 6-7.
Vanavond gaat het overal regenen. De zuidenwind is matig, aan zee en op het IJsselmeer krachtig tot hard, windkracht 6-7.
Vannacht is het bewolkt en regent het op veel plaatsen. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 7°C in het oosten tot 10°C aan zee. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, aan de kust en boven het IJsselmeer krachtig tot hard, windkracht 6-7. (Bron: KNMI)
Tot morgen!
De zon schuilt achter de wolken (Terschelling, oktober 2015) (Foto: Managarm)
Geld of een foto doneren? Dat kan hier!
Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.
Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.