Australië verbiedt social media voor tieners onder 16 jaar

Australië staat op het punt een van de strengste social media-wetten ter wereld aan te nemen. Het wetsvoorstel, dat donderdag waarschijnlijk wet wordt, verbiedt jongeren onder de 16 om platforms zoals TikTok, Snapchat en Instagram te gebruiken. De maatregel, bedoeld om jonge gebruikers te beschermen tegen de negatieve effecten van social media, heeft brede politieke steun, maar stuit ook op stevige kritiek. Volgens tegenstanders is de aanpak te simplistisch en leidt het mogelijk tot nieuwe problemen.

De wet legt de verantwoordelijkheid bij social mediabedrijven. Bij nalatigheid kunnen boetes oplopen tot 33 miljoen Australische dollar. Grote platforms zoals Meta en Snapchat uiten zorgen over de uitvoerbaarheid van het plan. Elon Musk, eigenaar van X (voorheen Twitter), noemde de wet een "achterdeurtje om toegang tot het internet te controleren," een beschuldiging die door de regering wordt ontkend. Volgens premier Anthony Albanese wordt de wet internationaal gevolgd als voorbeeld, hoewel critici waarschuwen dat de implementatie uitdagingen oplevert.

Belangrijke details, zoals hoe leeftijd gecontroleerd zal worden, ontbreken nog. Mogelijk worden gebruikers verplicht een identiteitsbewijs te tonen, wat zorgen oproept over privacy en beveiliging. Social mediabedrijven moeten deze gegevens vernietigen om hoge boetes te voorkomen. Platforms als YouTube, WhatsApp en online gaming vallen buiten de wet, mits ze een educatief of gezondheidsdoel hebben. Voor veel jongeren zal dit verbod echter betekenen dat ze geen toegang meer hebben tot populaire apps die ze jarenlang gebruikten.

Critici stellen dat de wet de verantwoordelijkheid afschuift op jongeren en ouders, terwijl platforms weinig worden aangespoord om veiliger te worden. Volgens experts kan het verbod jongeren isoleren en toegang tot waardevolle online gemeenschappen belemmeren.

Premier Albanese verdedigde de wet door te stellen dat het ouders geruststelt en kinderen beschermt. Veel jongeren reageren echter sceptisch. Ze vrezen dat ze hun vrienden en sociale contacten verliezen. Anderen wijzen erop dat dit hen beperkt in hun vrijheid om zich online te uiten en organiseren, zoals bij klimaatacties. Tegenstanders pleiten voor alternatieve maatregelen, zoals strengere regulering van algoritmes en meer transparantie van social mediabedrijven.

Ter Illustratie (Afbeelding: Dall-E / FOK.nl)
Ter Illustratie (Afbeelding: Dall-E / FOK.nl)