Britse ouders schenken massaal huizen aan kinderen om belasting te ontwijken

In het Verenigd Koninkrijk geven huiseigenaren massaal hun woningen aan hun kinderen, vooruitlopend op geplande belastingverhogingen door de Labour-regering. Makelaarskantoor Hamptons meldt dat in Londen dit jaar meer dan een kwart van de huizen zonder financiële tegenprestatie wordt overgedragen.

Volgens de huidige Britse belastingregels zijn schenkingen belastingvrij als de schenker ten minste zeven jaar na de schenking in leven blijft. Overlijdt de schenker binnen deze periode, dan kan de ontvanger tot 40% erfbelasting verschuldigd zijn. Deze regeling maakt het aantrekkelijk om eigendommen aan directe familieleden over te dragen en zo erfbelasting te vermijden. De Labour-regering wil deze praktijk aanpakken door de overdrachtsbelasting voor verhuurders en eigenaren van tweede woningen te verhogen.

Hamptons heeft berekend dat dit jaar meer dan 220.000 woningen geheel of gedeeltelijk gratis van eigenaar zullen wisselen, een stijging van ongeveer 45% ten opzichte van vorig jaar. Deze toename wordt toegeschreven aan de aangekondigde belastingwijzigingen, waardoor eigenaren hun eigendommen sneller willen overdragen om hogere belastingen te voorkomen.

De Resolution Foundation, een onafhankelijke Britse denktank, rapporteert dat het huidige belastingstelsel vooral voordelig is voor volwassenen die de dure Britse huizenmarkt betreden. Tussen 2018 en 2020 steeg het totale bedrag aan schenkingen naar 29 miljard pond (ruim 34 miljard euro), meer dan het dubbele van tien jaar eerder.

De Labour-regering staat voor de uitdaging om de huizencrisis aan te pakken, na jaren van sterk stijgende woningprijzen. Vooral jongeren vinden het steeds moeilijker om zonder ouderlijke hulp een huis te kopen. Oudere generaties bezitten, mede door gunstige belastingregels, momenteel recordhoeveelheden onroerend goed.