Groot Wassink: "Consequentie van dit kabinet is veel meer mensen op straat"
De Amsterdamse wethouder Opvang Rutger Groot Wassink (GroenLinks) heeft geen goed woord over voor het stopzetten van de financiering voor de opvang van ongedocumenteerden door asielminister Faber. In AT5's Park Politiek zegt hij dat hij vreest dat door de nieuwe asielmaatregelen van dit kabinet er veel meer mensen op straat terechtkomen. "Ik heb toch sterk het gevoel dat ze denken: we pleuren het wel over de schutting van de gemeente en we zien wel waar het schip strandt." Zo meldt AT5.
Hoewel nog niet alle asielmaatregelen van het kabinet-Schoof bekend zijn, is één ding wel al duidelijk: vanaf 1 januari 2025 stopt het Rijk met de bekostiging van de Landelijke Vreemdelingenvoorzieningen (LVV), bedoeld voor de opvang van ongedocumenteerden.
"Zeggen: ik stop met betalen betekent niet dat deze mensen weg zijn. Het gaat ook heel vaak over mensen die niet terug kunnen naar het land van herkomst," aldus Groot Wassink. "De consequentie van dit kabinet is dat er veel meer mensen op straat komen."
Amsterdam heeft er daarom voor gekozen om de opvang voorlopig zelf te bekostigen, net als veel andere grote steden. Behalve Rotterdam. Eigenlijk niet verantwoord, aldus Groot Wassink. "Ik ben ook wel een beetje boos op mijn Rotterdamse collega omdat zij ermee stoppen. Daarmee zeg je eigenlijk: ga maar naar Amsterdam, ga maar naar Utrecht, ga maar naar Groningen, ga maar naar Eindhoven."
Langdurige opvang
Volgens Groot Wassink wordt het ook lastiger als door de plannen van het kabinet diensten als de IND en de Dienst Terugkeer en Vertrek minder gaan samenwerken met de gemeentes. Doel van de opvang is namelijk dat de ongedocumenteerde óf alsnog een verblijfsvergunning krijgt, of toch terugkeert naar het land van herkomst. Het verblijf in de opvang is nu in principe maximaal 1,5 jaar, maar dat zou, als diensten als de IND niet meer meewerken, veel lastiger worden. Groot Wassink: "Dan wordt het de vraag of je een voorziening in moet richten die niet een beperking in tijd heeft. Dat is iets waar we over na moeten denken, niet alleen Amsterdam maar ook andere steden."
Nog een hoop vraagtekens dus, vooral voor de middellange termijn. Maar zomaar stoppen met opvang, dat ziet hij niet gebeuren in Amsterdam. "We moeten kijken of we praktisch gezien nog op dezelfde manier kunnen doorgaan. We hebben wel gezegd: we gaan in Amsterdam geen mensen op straat zetten. We gaan deze mensen nog steeds blijven opvangen."