[OS] Tweelingzussen De Brouwer zorgen voor eerste Nederlandse medaille ooit bij synchroonzwemmen

Noortje en Bregje de Brouwer hebben bij het synchroonzwemmen brons gepakt op de Olympische Spelen van Parijs. Na de technische routine van vrijdag stonden de zusjes derde en na een goede vrije kür pakte Nederland het brons. China pakte het goud voor de Britten.

De Nederlandse tweelingzussen De Brouwer hadden op het afgelopen WK verrassend zilver gepakt en bij het EK wonnen ze het goud, dus waren de Nederlandse synchroonzwemsters kanshebbers voor een medaille.

Na de technische kür van vrijdag stond Nederland derde achter China en Oostenrijk, maar net voor Groot-Brittannië. Vandaag stond de vrije kür op het programma en als eerste van de kanshebbers voor een medaille was Oostenrijk aan de beurt. De Oostenrijkse zusjes Alexandri scoorden 288.4145 en namen de leiding.

Daarna was het de beurt aan de Britse synchroonzwemsters. Kate Shortman en Isabelle Thorpe zorgden met hun vrije kür voor een uitstekende score van 294.5085 en gingen voorbij Oostenrijkers in de stand en waren zeker van een medaille. Nederland met de tweelingzusjes Brouwer moest hoger scoren dan Oostenrijk om een mediale en deed dat ook. 293.6897 was net niet genoeg om voorbij de Britten te gaan, maar wel voldoende voor een medaille.

Welke medaille dat zou gaan worden was afhankelijk van China. Na de technische kür hadden de zusjes Wang dertien punten meer gescoord dan Nederland en zonder grote fouten was het goud binnen voor China. De Chinese dames scoorden in de vrije kür weliswaar minder dan Groot-Brittannië en Nederland, maar wel ruim voldoende voor het goud. De zusjes Brouwer zakten daarmee naar het brons, maar het was wel de eerste medaille ooit voor Nederland in het synchroonzwemmen.