[OS] B-Girl India grijpt naast brons, Japan pakt eerste breakdancegoud

Het is dit jaar voor het eerst - en voorlopig ook voor het laatst - olympisch: breakdancen. Op het Place de la Concorde zijn vrijdag de vrouwen of B-Girls aan de beurt, inclusief de Nederlandse India Sardjoe, die uitkomt onder de naam India.

In de voorronde moest India het eerst opnemen tegen de Afghaanse Talash, die ze alle hoeken van het Place de la Concorde liet zien. Vervolgens moest India het in de groepsfase opnemen tegen de Portugese Vanessa, de Amerikaanse Sunny en 671 uit China en die wist ze allemaal met groot verschil te verslaan.

In de kwartfinales nam India het op tegen de Japanse veterane Ayumi en dat werd een fraaie strijd. De top rock van de Nederlandse was prima en met een paar heerlijke moves op de vloer bleek dat de jury de overwinning aan haar gaf, dus mag zij rond 20.45 uur aantreden in de halve finales.

India nam het in de halve finales op tegen de Japanse Ami, maar de favoriete voor het goud was simpelweg te goed: de Nederlandse won de eerste throw down, maar de andere twee gingen naar de Japanse, die zo de finale in mocht. Dat deed ze tegen de Litouwse Nicka, die een heerlijke battle van de Chinese 671 won.

De battle om brons ging zo tussen India en 671 en zat weer vol spektakel en uitdagingen naar elkaar. Het was echter de Chinese die de juryleden het meest wist te imponeren en zij kreeg het brons toegewezen. In een mooie battle voor goud was Ami vervolgens Nicka de baas en dus is het eerste breakinggoud ooit op de Spelen voor Japan.