World Cup noordse combinatie afgesloten met zeges Hagen en Lamparter in Trondheim

In het Noorse Trondheim is het World Cup-seizoen op de noordse combinatie afgerond. De eindzeges waren al vergeven aan Ida Marie Hagen en Jarl Magnus Riiber, die in de slotwedstrijden afwezig was, maar dat maakte de wedstrijden uiteraard niet minder vermakelijk.

Gemengde landenwedstrijd
De Oostenrijkers waren bij het schansspringen het best, maar Jens Lurås Oftebro uit Noorwegen maakte het gros van de achterstand op Stefan Rettenegger al goed. Vervolgens wist Lisa Hirner de aanval van Gyda Westvold Hansen af te slaan, maar bij de derde atleten sloeg Noorwegen toe: Ida Marie Hagen was véél te sterk voor Annalena Slamik en sloeg een groot gat, waarna Jørgen Gråbak het zonder grote problemen afmaakte. Johannes Lamparter liep Oostenrijk naar de tweede plek, ruim voor het Duitsland van Manuel Faisst, Nathalie Armbruster, Jenny Nowak en Johannes Rydzek, die als slotloper afrekende met de Japanse veteraan Akito Watabe.

Mannen, individueel
Het schansspringen werd gewonnen door Stefan Rettenegger, maar zijn Oostenrijkse landgenoot Johannes Lamparter gaf niet veel toe en mocht vijf seconden na Rettenegger beginnen met de tien kilometer langlaufen. Daarop vonden de twee elkaar al snel en tot een kilometer voor de finish werkten ze prima samen. Op dat moment slingerde Lamparter de turbo aan op de slotklim en dat bracht hem de overwinning op in de slotwedstrijd van de winter, voor Rettenegger. Het podium werd gecompleteerd door de van plek vier gekomen Est Kristjan Ilves, die de Duitser Johannes Rydzek in een fraaie sprint versloeg.

Vrouwen, individueel
Gyda Westvold Hansen mocht na haar zege bij het schansspringen het langlaufen openen, negen seconden later gevolgd door de Oostenrijkse Lisa Hirner. Het grote gevaar kwam echter van de Noorse World Cup-leidster Ida Marie Hagen, die na 32 seconden mocht vertrekken en al snel de aansluiting vond. Ruim voor het einde ging Hagen er vandoor en in rap tempo liep ze weg bij Hansen en Hirner, om haar fantastische seizoen op passende wijze af te sluiten met een dominante zege. Ruim achter Hagen was het Hirner die verrassend de tweede plek pakte door Hansen te verslaan.