Skiester Gut-Behrami na acht jaar weer 's werelds beste, Haugan pakt eerste World Cup-zege

In het Oostenrijkse Saalbach-Hinterglemm worden de World Cup-finales in het alpineskiën gehouden. Komend weekeinde staan de snelheidsdisciplines op het programma, de afgelopen dagen werd het seizoen al afgesloten op de technische disciplines.

Reuzenslalom mannen
Marco Odermatt won de eerste negen reuzenslaloms van het seizoen allemaal en stond ook in Saalbach na één run aan de leiding, maar de Zwitser maakte een zeldzame fout en finishte niet in run twee. Zijn landgenoot Loïc Meillard ging er zo met de overwinning vandoor, voor de fraaie tweede plek van Joan Verdu uit Andorra (+0,71). De Zwitser Thomas Tumler completeerde op 0,79 seconden het podium in Saalbach, voor thuisskiër Stefan Brennsteiner. Het eindklassement op de reuzenslalom was al lang en breed beslist in Odermatt's voordeel.

Slalom mannen
Timon Haugan had na de eerste run de leiding in handen en in de tweede manche wist de Noor het keurig af te maken, waarmee zijn allereerste World Cup-zege een feit was. Thuisfavoriet Manuel Feller, al zeker van de eindzege in het slalomklassement, werd op 0,40 seconden tweede, vier honderdste voor de Duitser Linus Strasser.

Reuzenslalom vrouwen
In theorie kon Federica Brignone de reuzenslalombokaal nog winnen, maar dan moest ze winnen én hopen dat Lara Gut-Behrami buiten de top-15 zou eindigen. Winnen deed Brignone met overmacht, maar Gut-Behrami nam geen risico en werd tiende, wat dus voldoende was voor de reuzenslalombokaal én de eindzege algemene World Cup, die de Zwitserse zo na acht jaar voor de tweede keer won. In Saalbach was plek twee op de reuzenslalom op 1,36 seconden van Brignone voor de Nieuw-Zeelandse Alice Robinson, voor Thea Louise Stjernesund uit Noorwegen (+1,67).

Slalom vrouwen
Anna Swenn Larsson was na de openingsrun de leidster, maar de Zweedse kon het net niet helemaal afmaken. De van een blessure teruggekeerde Amerikaanse Mikaela Shiffrin stond op plek twee, maar pakte met een uitstekende tweede run de overwinning en was daarmee ook zeker van haar achtste eindzege in het slalomklassement. De Noorse Mina Fürst Holtmann werd op 0,54 seconden knap tweede, komend van plek acht, terwijl Swenn Larsson nog wel de derde plek pakte (+0,63).