Kraft vliegt met overmacht naar RAW AIR-eindzege, zeldzame zege Huber

Ook de beste schansspringers ter wereld bij de mannen hebben hun Noorse wedstrijdweek afgewerkt, met als inzet natuurlijk de individuele World Cup-wedstrijden, maar ook de strijd om het RAW AIR-klassement, waarbij alle sprongen - inclusief die in de kwalificaties - bij elkaar opgeteld worden. Na Oslo en Trondheim werd de boel de afgelopen dagen afgesloten op de enorme vliegschans van Vikersund.

Oslo, kwalificatie één
Daniel Huber won verrassend de kwalificatie en pakte dus de leiding het RAW AIR-klassement. Achter de Oostenrijker werden de Noren Johann André Forfang en Marius Lindvik tweede en derde, voor de Sloveen Peter Prevc, Manuel Fettner uit Oostenrijk.

Oslo, wedstrijd één
Stefan Kraft was na een matige kwalificatie ruimschoots de beste in de wedstrijd, in beide rondes liet hij de beste sprong zien. De Noor Kristoffer Eriksen Sundal werd ietwat verrassend tweede, voor de Oostenrijkers Jan Hörl en Michael Hayböck. Huber werd zesde, maar behield de leiding in het klassement, terwijl Kraft van de zestiende plek klom naar plek twee, voor Forfang en Hörl. Ryoyu Kobayashi, nummer twee in de World Cup, werd slechts 38e, haalde dus de finaleronde niet en was daarmee in één klap al zo goed als uitgeschakeld in het RAW AIR-klassement.

Oslo, kwalificatie twee
Kraft won de kwalificatie en pakte genoeg punten op Huber, die als vierde eindigde, om de leiding in het klassement over te nemen. Kobayashi en Manuel Fettner werden tweede en derde, Forfang moest het doen met plek elf en liep zo wat achterstand op in het klassement, waarin hij derde stond.

Oslo, wedstrijd twee
Domen Prevc was de beste in de openingsronde, maar de Sloveen zakte met een mindere sprong in de finale terug naar plek vier. De winst was voor Forfang: de Noor sprong van de derde plek naar de winst, voor Kobayashi en Kraft. Huber werd slechts 39e, kwam zo niet in de finaleronde en zakte in het RAW AIR-klassement van de tweede naar de 21e plek. Kraft had daar nog altijd de leiding, voor Forfang en Hörl, die met plek zes een beetje in de buurt bleef.

Trondheim, kleine schans
Kobayashi pakte in de eerste ronde de leiding en met een uitstekende tweede sprong wist hij Peter Prevc nét van het lijf te houden voor de overwinning. Achter Prevc was de derde plek voor Hörl, vlak voor Wellinger en Kraft. Forfang had het lastig en werd tiende, maar in het RAW AIR-klassement behield de Noor wel de tweede plek, vlak voor Hörl en inmiddels vrij ruim achter Kraft.

Trondheim, grote schans
Kraft kon weer een overwinning bijschrijven, maar spannend was het wel: landgenoot Daniel Tschofenig zat er slechts één punt achter en met Hörl en Huber was de hele top-4 Oostenrijks. Forfang sprong geweldig, maar ging onderuit bij zijn finalesprong en werd achtste, wat hem in het klassement de tweede plek kostte - Hörl nam die over, Kraft vergrootte zijn voorsprong in het RAW AIR-klassement.

Vikersund, kwalificatie
Peter Prevc was indrukwekkend goed en won de kwalificatie, voor Kraft, Huber en Kobayashi. Hörl zakte door het ijs met een dertigste plek, waardoor zijn kansen in het RAW AIR-klassement verkeken waren. Kraft behield daarin de leiding, Prevc sprong van de vierde naar de tweede plek, voor Forfang en Hörl.

Vikersund, wedstrijd één
Door verschuivingen bleef het bij één wedstrijdronde, waarin Kraft weer eens de beste was. Huber sprong naar de tweede plek, voor Domen Prevc, en Kraft leek ook definitief de RAW AIR-zege te pakken: Peter Prevc werd achtste, Johann André Forfang slechts 22e, waardoor Kraft in de slotwedstrijd genoeg had aan simpelweg normale sprongen.

Vikersund, wedstrijd twee
In een fraaie laatste wedstrijd, waarin het veld steeds iets kleiner werd gedurende drie wedstrijdrondes, was Huber de sterkste: in twee van de drie rondes was hij het sterkst, wat hem zijn tweede zege ooit opleverde. Kraft vloog naar de tweede plek, ver voor de Sloveen Timi Zajc en diens landgenoten Peter en Domen Prevc. Het RAW AIR-klassement werd met overmacht gewonnen door Kraft, voor Peter Prevc en Huber - de Oostenrijker wipte over Forfang heen, die in de slotwedstrijd slechts 21e werd en zo na één ronde af moest haken, waardoor hij naar plek vijftien zakte in het eindklassement.