Zinderende finish snowboardcrossers in World Cup, seizoen gaat richting climax

Voor de snowboardcrossers is het World Cup-seizoen nog in volle gang. Sterker nog, men is er nog maar op driekwart van het aantal wedstrijden, negen van de twaalf zijn inmiddels achter de rug. De afgelopen dagen was men in de Spaanse Sierra Nevada en in het Italiaanse Cortina d'Ampezzo, komend weekeinde wordt er geracet in Montafon in Oostenrijk en een week later staat de World Cup-finale op het programma in het Canadese Mt St Anne.

Sierra Nevada, vrouwen één
Manon Petit Lenoir en Chloe Trespeuch vertegenwoordigden Frankrijk in de finale, Eva Adamczykova stond er namens Tsjechië en de Britse Charlotte Bankes completeerde het veld. Bankes kende geen goede start, maar ging met een heerlijke move al snel naar de leiding. Die stond ze niet meer af en Bankes pakte een overtuigende zege, voor Adamczykova en Trespeuch.

Sierra Nevada, mannen één
Thuisfavoriet Lucas Eguibar werd in de finale vergezeld door de Amerikaan Jake Vedder, Eliot Grondin uit Canada en de jonge en verrassende Duitser Leon Ulbricht. De jonge Duitser kende een topstart en kreeg Grondin achter zich aan, maar na een zinderende finish hield Ulbricht vol voor zijn eerste World Cup-overwinning en überhaupt zijn eerste podium. Grondin werd tweede, Vedder derde. Glenn de Blois bleef steken op de eerste niet-gekwalificeerde plek voor de knockoutronde.

Sierra Nevada, vrouwen twee
Michela Moioli stond voor Italië in de finale, samen met de Australische Josie Baff, de Britse Charlotte Bankes en Chloe Trespeuch uit Frankrijk. Bankes en Trespeuch vochten voor de winst, zo leek het althans: na een aanvaring in de laatste bocht gingen de twee onderuit en kwamen ze pak 'm beet een meter of anderhalf voor de finish tot stilstand. Moioli en Baff schoten er voorbij voor plek één en twee, Bankes kreeg uiteindelijk de derde plek nadat zij snel over de finish rolde.

Sierra Nevada, mannen twee
De Canadees Eliot Grondin stond weer eens in de finale, dit keer met de Oostenrijker Jakob Dusek en de Fransen Merlin Surget en Aidan Chollet. Grondin vertrok razendsnel, maar Surget opende de tegenaanval en nam genoeg snelheid mee uit de laatste bocht om de winst te pakken, de tweede uit zijn carrière. Grondin en Dusek completeerden het podium, Chollet greep er net naast. Voor Glenn de Blois eindigde de racedag in de kwartfinales.

Cortina d'Ampezzo, vrouwen
In de finale stonden de jonge Lea Casta uit Frankrijk, de Tsjechische Eva Adamczykova, Charlotte Bankes namens Groot-Brittannië en de Italiaanse Michela Moioli. Casta ging na een paar bochten onderuit, terwijl Adamczykova de leiding pakte. Bankes kwam echter op fraaie wijze langszij en de Britse pakte de overwinning, voor Adamczykova en Moioli.

Cortina d'Ampezzo, mannen
Julien Tomas stond voor Frankrijk in de finale, Jake Vedder was er namens de Verenigde Staten, Eliot Grondin voor Canada en tot slot stond ook de Australiër Jarryd Hughes in de eindstrijd. Grondin en Vedder vochten een felle strijd uit om de overwinning en het was de Canadees die zijn board nét wat eerder over de finish drukte. Hughes werd derde, Thomas ging onderuit. Glenn de Blois zat er aanvankelijk prima bij, maar sneuvelde in de kwartfinales.