Langlaufster Karlsson soleert naar 50km-zege in Oslo, Klśbo sprint naar winst

's Werelds beste langlaufers hebben in Oslo weer gestreden om de winst in misschien wel dé klassieker op de World Cup-kalender: de massastart in Oslo, bij de mannen al vele jaren over vijftig kilometer, bij de vrouwen sinds kort ook opgehoogd van dertig naar vijftig kilometer. Dit jaar ging men in de klassieke stijl over de Holmenkollen boven de Noorse hoofdstad, waar het evenement volgend jaar helaas niet gepland staat vanwege het WK in het eveneens Noorse Trondheim.

Vrouwen
Al in de eerste tien kilometer dunde de leidende groep flink uit naar minder dan twintig dames, halverwege waren er nog zo'n tien over en met twintig kilometer te gaan bestond de kopgroep nog uit negen vrouwen. Op dat moment opende Frida Karlsson de aanval en na een paar kilometer kort voor het peloton gelanglaufd te hebben was de Zweedse toch echt vertrokken. Ze soleerde naar een zeer indrukwekkende zege, 1:19 minuten voor landgenote Ebba Andersson, die een kilometer of tien voor het einde los was gekomen uit de groep. De Duitse Katharina Hennig won een paar tellen later de sprint om de derde plek van de Oostenrijkse Teresa Stadlober.

Mannen
Bij de mannen was het beeld lange tijd vergelijkbaar, maar dan met een grotere groep: na dertig kilometer waren er nog twintig mannen over in de kopgroep. Tien kilometer later was dat nog steeds zo, daarna ging het tempo beetje bij beetje de hoogte in, onder meer door aanvallen van de Zweed Jens Burman. Bij het ingaan van de slotkilometer waren er nog tien over en dus moest er gesprint worden, wat dan toch een Noors feest opleverde: Johannes Høsflot Klæbo was oppermachtig en won voor Martin Løwstrøm Nyenget, Pål Golberg, Harald Østberg Amundsen en Didrik Tønseth - Burman was op plek zes de eerste niet-Noor, de Nederlandse Oostenrijker Mika Vermeulen finishte als dertiende.