Rodelaars sluiten World Cup-seizoen af, Duitsers winnen spannende estafette

In het Letse Sigulda is het World Cup-seizoen voor de rodelaars afgesloten. Waar de bobsleeërs en skeletonners later in maart nog naar de VS trekken, eindigden de rodelaars met wedstrijden op de klassieke Letse baan, waar de meeste World Cup-klassementen al wel redelijk bepaald waren.

Vrouwen singles
Voor eigen publiek stond Elina Vitola na run één op de tweede plek, maar de Letse profiteerde van een flinke fout van Julia Taubitz in run twee en pakte de winst. De Duitse Anna Berreiter werd op 0,074 seconden tweede, voor landgenote Merle Fräbel (+0,115) - Taubitz zakte naar plek negen.

Het eindklassement in de World Cup werd met afstand gewonnen door Taubitz, ruim voor Berreter en de Oostenrijkse Madeleine Egle.

Mannen singles
Ook hier konden de Letse fans juichen: Kristers Aparjods stond na de eerste afdaling nog op plek vier, maar klom met een dijk van een tweede manche helemaal op naar de overwinning. De Duitser Felix Loch werd op 0,146 seconden tweede, voor de Oostenrijker Nico Gleirscher (+0,245).

Het World Cup-klassement was al binnen voor de Duitser Max Langenhan, die wegens een rugblessure verstek liet gaan bij de finales. Aparjods sloot het jaar fraai als tweede af, voor Loch.

Vrouwendubbels
Een Duitse dubbel: Jessica Degenhardt en Cheyenne Rosenthal domineerden, Dajana Eitberger en Saska Schirmer werden op 0,254 seconden tweede. De derde plek was voor Selina Egle en Lara Kipp uit Oostenrijk op 0,283 seconden van de winnaars.

Andrea Vötter en Marion Oberhofer uit Italië eindigden als vierde, maar dat was ruim voldoende voor de eindzege in de World Cup, vóór Degenhardt/Rosenthal en Eitberger/Schirmer.

Mannendubbels
Nog een Letse overwinning: Martins Bots en Roberts Plume domineerden in Sigulda en wonnen er opnieuw, met twee keer de snelste run. Tobias Wendl en Tobias Arlt uit Duitsland eindigden op 0,095 seconden, de Oostenrijkers Thomas Steu en Wolfgang Kindl gaven al 0,386 seconden toe.

Steu en Kindl scoorden wel ruimschoots voldoende voor de eindzege in de World Cup, daarvoor was überhaupt finishen eigenlijk al wel genoeg. Wendl/Arlt werden tweede, voor Bots/Plume, die het seizoen afsloten met drie zeges in Sigulda.

Estafette
Bij de Oostenrijkse starter Lisa Schulte ging het gelijk fout, dus de weg lag open voor de rest. Duitsland pakte na een spannende strijd de winst: Berreiter, Wendl/Arlt, Loch en Degenhart/Rosenthal waren 0,141 seconden sneller dan de thuisploeg met Vitola, Bots/Plume, Aparjods en Anda Upite/Zane Kaluma. Plek drie ging op 1,006 seconden knap naar de Amerikaanse ploeg met Ashley Farquharson, Zach Di Gregorio/Sean Hollander, Tucker West, Chevonne Forgan/Sophia Kirkby.

Niet verrassend was het eindklassement op de estafette voor de Duitsers, met Oostenrijk en de VS ook nog op het podium.