Alpinetopper Braathen maakt overstap naar BraziliŽ

Het is misschien wel de meest opvallende 'transfer' van nationaliteiten in vele jaren in de wereld der wintersporten: Lucas Braathen, wereldtopper in het alpineskiën, zal naar alle waarschijnlijkheid vanaf komend seizoen uit gaan komen voor Brazilië.

Braathen brak in het seizoen 2021/22 definitief door met plek vier in het World Cup-klassement op de slalom en reuzenslalom, vorig seizoen won hij op de slalom zelfs het eindklassement en werd hij vierde in het algemeen klassement. Daarbij boekte hij inmiddels vijf overwinningen, waaronder drie vorig seizoen.

Aan het begin van het huidige seizoen, één dag voor de openingswedstrijd, liet de 23-jarige Noor echter weten per direct een punt achter zijn loopbaan te zetten, wegens onenigheid met de Noorse bond. Al snel gingen er wat geruchten over een mogelijke terugkeer, maar dan wel voor het land van zijn moeder, Brazilië.

In de afgelopen maanden werd contact gezocht met de Braziliaanse sneeuwsportbond en vooral deze week ging het ineens hard met de berichten in de wandelgangen. Donderdag zal Braathen een persconferentie houden en het lijkt nagenoeg zeker dat hij daar zijn rentree aan gaat kondigen, maar dan dus wel voor Brazilië.

Het zou Brazilië uiteraard in één klap voorzien van hun beste wintersporter ooit. Het is sowieso een degelijk wintersportseizoen voor het Zuid-Amerikaanse land, dat op de Olympische Jeugdspelen in Zuid-Korea in januari dankzij Zion Bethonico al historisch brons won op de snowboardcross.