Trump zet overwinning bij voorverkiezingen voort op 'Super Tuesday'

Bij de Republikeinse presidentiële voorverkiezingen in de VS won voormalig president Trump in tal van andere staten. Zijn partijrivaal Haley was alleen succesvol in Vermont. 

Er werd op Super Tuesday gestemd in meer dan 12 staten. Als Haley geen grote successen meer behaalt, is de verwachting dat ze binnenkort uit de race om de Republikeinse presidentsnominatie zal stappen. Dit zou de facto de kandidaatstelling van Trump veiligstellen.

Duel Trump – Biden waarschijnlijk
Hij zou het opnemen tegen president Biden, die bij de Super Tuesday onder de Democraten domineerde en geen serieuze concurrenten in zijn partij heeft.

Op Super Tuesday werd er opnieuw geprotesteerd tegen Bidens standpunt in de Gaza-oorlog. Talrijke stemgerechtigde kiezers stemden daarom blanco in plaats van op Biden te stemmen. Dit was ook het geval bij de voorverkiezingen in Michigan, waar een relatief hoog percentage kiezers met een moslimachtergrond aanwezig zijn.

Biden heeft geen serieuze tegenstanders. Zijn relatief onbekende concurrent Palmer behaalde echter succes in Amerikaans-Samoa. Dit is waarschijnlijk vooral symbolisch: Amerikaans-Samoa zal slechts zes van de ruim 3.930 afgevaardigden leveren die deze zomer naar het congres van de Democratische Partij zullen worden gestuurd. Daar zullen – na afloop van de nationale voorverkiezingen, die tot juni lopen – de presidentskandidaten formeel worden gekozen, net als de Republikeinen.

De daadwerkelijke presidentsverkiezingen vinden plaats op 5 november.