Langlaufster Pšrmakoski wint na 6 jaar voor thuispubliek, Klśbo pakt driedubbele zege

In het Finse Lahti is voor de langlaufers weer een fraai World Cup-weekeinde afgewerkt. Er stond een mooi gemengd programma klaar, met een teamsprint, individuele sprint en een individuele afstandswedstrijd, wat voor het thuispubliek genoeg reden tot juichen gaf.

Teamsprint klassieke stijl, vrouwen
Al vrij vroeg was het klaar voor het tweede Zweedse team: Maja Dahlqvist ging onderuit en werd geraakt door de Duitse Laura Gimmler, waarna haar ski aan gort was. Het eerste Zweedse team was ondertussen ongenaakbaar: Jonna Sundling en Linn Svahn waren een klasse apart en wonnen met grote overmacht.

Ruim achter het Zweedse team werd wel fel gestreden om de overige podiumplaatsen en tot groot genoegen van het thuispubliek was het Finland I dat met Krista Pärmakoski en Johanna Matintalo de sprint won. Plek drie ging zowaar naar Duitsland I, met Gimmler en teamgenote Katharina Hennig.

Teamsprint klassieke stijl, mannen
Johannes Høsflot Klæbo en teamgenoot Pål Golberg maakten hun favorietenrol volledig waar: Klæbo ging er in de slotronde vandoor en trok de overwinning binnen. De tweede plek was afgetekend voor het tweede Noorse team, met Håvard Solås Taugbøl en Even Northug. De derde plek ging na een ziedende sprint naar de Finnen Iivo Niskanen en Lauri Vuorinen, die nét te snel was voor de Fransman Richard Jouve - hij werd met landgenoot Jules Chappaz vierde.

20km klassiek, vrouwen
De Zweedse Jonna Sundling begon erg sterk, maar naarmate de kilometers weg begonnen te tikken kwam Victoria Carl verder naar voren, net als thuisfavoriete Krista Pärmakoski. De Duitse kon het nét niet bolwerken en kwam 1,9 seconden tekort op Pärmakoski, die na bijna zes jaar eindelijk haar zesde World Cup-overwinning pakte, uitgerekend in eigen land. Carl werd tweede, plek drie ging ook al naar Finland: Kerttu Niskanen op 9,9 seconden.

20km klassiek, mannen
Specialist Iivo Niskanen begon bijzonder sterk aan zijn thuiswedstrijd, maar kon het niet helemaal doortrekken. Johannes Høsflot Klæbo was op gang en liep alsmaar verder weg naar een uiterst indrukwekkende zege, 24 seconden voor Niskanen. De derde plek ging op 58 seconden naar Klæbo's landgenoot Martin Løwstrøm Nyenget.

Sprint vrije stijl, vrouwen
Met Maja Dahlqvist, Jonna Sundling en Linn Svahn was Zweden weer hofleverancier in de finale, aangevuld met de Noorse Kristine Stavås Skistad, Coletta Rydzek uit Duitsland en thuisfavoriete Jasmi Jönsuu. Skistad pakte verrassend vroeg de leiding en sloeg in de laatste afdaling een groot gat, genoeg voor de winst. Rydzek sprintte verrassend naar de tweede plek en haar eerste World Cup-podium, terwijl Dahlqvist Zweden dan in elk geval nog één podiumplek bezorgde, voor Svahn, Sundlign en de moegestreden Jönsuu.

Sprint vrije stijl, mannen
Noorwegen had met Johannes Høsflot Klæbo en Even Northug twee mannen in de finale, tegen de Italiaan Federico Pellegrino, Lucas Chanavat uit Frankrijk, de Zwitser Valerio Grond en thuisfavoriet Joni Mäki. Chanavat deed wel een poging Klæbo aan te vallen, maar de Noor was simpelweg te sterk en pakte de winst, voor de Fransman. Grond sprintte naar de derde plaats en pakte zo na drie eerdere finales dit seizoen ook zijn eerste World Cup-podium.