Legendarische Vasaloppet levert machtige zege op voor langlaufer Syrstad

In Zweden is zondag één van dé grote klassiekers in de sportwereld gehouden: de Vasaloppet, 90 kilometer langlaufen in de klassieke stijl van Sälen naar Mora, inmiddels al ruim honderd jaar geleden voor het eerst in wedstrijdverband gedaan.

Al na het eerste klimmetje, gelijk na de start, ontstond een kopgroepje van vier mannen: teamgenoten Torleif Syrstad uit Noorwegen en Alvar Myhlback uit Zweden samen met de Noren Johan Høl en Thomas Ødegaarden. Die bleven uitstekend samenwerken en bouwden een mooie voorsprong op, waarbij beetje bij beetje duidelijk werd dat de grote groep simpelweg niet meer in de buurt zou komen.

Een ruime twintig kilometer voor het einde, tussen de doorkomsten bij Oxberg en Hökberg, ging Syrstad er in zijn eentje vandoor en hij soleerde op magnifieke wijze naar de zege in 3:52.43 uur. Høl won de sprint om plek twee bijna vier minuten later van de pas 17-jarige Myhlback, die vorig jaar al debuteerde met een top-10-plaats nadat de regels aangepast waren om zijn deelname op die leeftijd mogelijk te maken.

De strijd bij de vrouwen was al snel gestreden: Emilie Fleten uit Noorwegen verdedigde haar titel met overmacht en won uiteindelijk met bijna drie minuten voorsprong op landgenote Magni Smedås en de Finse Kati Roivas.

Zoals altijd waren er ook veel Nederlanders van de partij, Rick Hoenderop was van hen ruimschoots de snelste en finishte in een keurige 4:46.52 uur, voor Björn Haring (5:10.10) en veteraan Machiel Ittmann (6:01.59). Tosca de Wit was wederom de snelste Nederlandse vrouw in 6:31.59 uur.