F1: Uitslag Grand Prix van Bahrein

Max Verstappen heeft de eerste race van het Formule 1-seizoen 2024 op zijn naam geschreven. De Nederlander leidde in Grand Prix van Bahrein van start tot finish en pakte al zijn 55e zege uit zijn F1-carrière. Sergio Perez eindigde net als vorig jaar als tweede, terwijl Carlos Sainz op de derde podiumpositie plaats mocht nemen.

Verstappen startte op het circuit van Sakhir van poleposition en was goed vertrokken, voor Leclerc en Russell. Sergio Perez schoof door naar plek vier, terwijl Lance Stroll spinde en achteraan aan moest sluiten, net als Nico Hülkenberg met wie hij in contact kwam. Verstappen sloeg direct een gaatje met Leclerc die na twee ronden Russell aan zich voorbij zag gaan.

Verstappen was na zeven ronden al zes seconden weggereden bij Russell, terwijl daarachter Leclerc na een foutje de deur openzette voor Perez om plek drie over te nemen. Lelerc had het tempo niet en viel ook terug tot achter teamgenoot Sainz. Achteraan had de Williams van Logan Sargeant een probleem met een oververhitte motor en verloor al snel een ronde.

Na tien ronden kwamen de eerste coureurs naar binnen voor nieuwe banden. Russell en Leclerc waren de eersten, gevolgd door Perez. Dat legde Perez geen windeieren, want de Mexicaan passeerde op zijn nieuwe banden al snel Russell voor de virtuele plek twee. Sainz kwam na zijn stop achter Leclerc terecht, maar passeerde zijn teamgenoot met een fraaie actie in de eerste bocht. De Spanjaard was nog niet klaar, want ook Russell ging er snel aan voor plek drie.

Verstappen stopte als laatste van het veld en reed daarna weer met grote stappen weg bij de rest. Perez lag op plek twee, maar zag Sainz wel langzaam naderen. Daarachter wist Russell Leclerc van zich af te houden, met Lando Norris, Oscar Piastri en Lewis Hamilton die hier enkele seconden achter reden.

Vooraan was weinig spanning te vinden, verder naar achteren waren mooie gevechten, maar niet voor Valtteri Bottas die een defecte wielmoer linksvoor had en hierdoor veel tijd verloor in de pits. Ook de rest kwam binnen, waarbij Piastri een plek verloor aan Hamilton.

Verstappen spaarde zijn motor in de slotfase, terwijl Perez niets te duchten had van Sainz. Daarachter ontspon zich een duel tussen Russell en Leclerc dat gewonnen werd door laatstgenoemde nadat Russell zich verremd had. Richting het einde was er een strijd tussen de Haas van Kevin Magnussen en de RB's van Yuki Tsunoda en Daniel Ricciardo voor plek twaalf, gewonnen door Magnussen, ondanks dat Tsunoda plaats moest maken voor de snellere Ricciardo.

Na 57 ronden pakte Verstappen middels een Grand Slam al weer de eerste zege van het seizoen en verlengde hiermee zijn huidige winstreeks tot acht. Perez eindigde op plek twee, terwijl ook Sainz na een sterke wedstrijd mee naar het podium mocht. Leclerc eindigde op plek vier, voor Russell, Norris, Hamilton, Piastri, Fernando Alonso en Stroll die na zijn spin toch nog een punt mee mocht nemen.