Biatleten Tandrevold en Lśgreid zorgen voor thuissucces op Holmenkollen

Nu het wereldkampioenschap biatlon voorbij is, gaat men weer door in de World Cup. Deze week is dat op de legendarische Holmenkollen in Oslo, waar de individuele wedstrijden af zijn gewerkt: vier schietbeurten - liggend, staand, liggend, staand - met een strafminuut voor elke misser.

Vrouwen
Ingrid Landmark Tandrevold mocht al als vierde het parcours op en de Noorse maakte grote indruk: de eerste vijftien schoten waren allemaal raak, alleen bij de laatste schietbeurt liet ze één schijf staan. Dat bleek haar echter niet te deren, want niemand kon haar uiteindelijk écht bedreigen.

Plek twee ging naar de Zweedse Elvira Öberg, die begon met een misser in de eerste twee schietbeurten. Daarna raakte ze echter tien keer, wat haar op 28,8 seconden de tweede plek opleverde. Dat was net iets beter dan de Noorse Ida Lien, die het bij één misser hield en op 32,0 seconden de derde plek pakte, een kleine twintig tellen voor de Italiaanse wereldkampioene Lisa Vittozzi en haar twee missers.

Mannen
Niet voor het eerst werd het een Noors feestje, waarbij één van hen er vooral op de schietbaan bovenuit stak: Sturla Holm Lægreid schoot alle twintig schijven omver en was snel genoeg om landgenoot Tarjei Bø, die het laatste schot niet wist te raken, aan de finish 28,5 seconden voor te blijven.

Het werd zelfs een volledig Noors podium, want Vetle Sjåstad Christiansen wist met zijn ene misser op 1:05,6 minuten van Lægreid de derde plek te pakken, minder dan een seconde voor de Fransman Eric Perrot.