PlayStation ontslaat 900 mensen en sluit studio

Sony Interactive Entertainment gaat op korte termijn negenhonderd van zijn werknemers ontslaan. Dat heeft het bedrijf aangekondigd. Het zou gaan om ongeveer acht procent van alle werknemers. De ontslagronde treft alle continenten waar Sony studio's heeft.

Als onderdeel van dit proces wordt SIE London Studio permanent gesloten. Deze ontwikkelaar is vooral bekend van de Singstar-games en VR-games zoals Blood & Truth. De studio werkte volgens geruchten aan een fantasy live service-game. Daarnaast zouden er ook projecten bij andere studio's zijn geannuleerd. Volgens Bloomberg-journalist Jason Schreier is bij Firesprite een Twisted Metal live service-game in de prullenbak gegaan.

Hermen Hulst, de huidige van PlayStation Studios, zegt in een blogpost dat er ook Naughty Dog, Insomniac en het Nederlandse Guerrilla Games worden getroffen. Volgens het AD is Guerrilla tien procent van werknemers kwijtgeraakt. Hulst noemt het "een extreem moeilijke, maar noodzakelijke keuze".

Jim Ryan, president en CEO van SIE en die volgende maand lekker men pensioen gaat, bedankt de vertrekkende werknemers voor hun bijdrage. "Vandaag schrijf ik met droevig nieuws. Door het veranderende economische landschappen om flexibel te blijven in deze industrie, zijn we tot de conclusie gekomen dat we moeilijke beslissingen over het bedrijf moesten maken. We hebben besloten om onze activiteiten te herstructureren, wat helaas gepaard gaat met een inkrimping van ons personeelsbestand, iets dat gevolgen heeft voor zeer getalenteerde mensen die hebben bijgedragen aan ons succes".

In de brieven spreken beide mannen niet over het feit dat PlayStation-leiders in 2022 een strategie hebben aangekondigd voor het ontwikkelen van maar liefst twaalf live service-games, waarvan nu alweer een paar geannuleerd zijn.