Netanyahu: mogelijke wapenstilstand, maar daarna gaat strijd in Gaza verder

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu wil na een mogelijk staakt het vuren, de militaire operaties tegen Hamas in de Gazastrook intensief voortzetten. Een gepland offensief op de stad Rafah in het zuiden van de kuststrook zou vanwege een mogelijke overeenkomst enige tijd kunnen worden uitgesteld, vertelde Netanyahu aan CBS. De overwinning in de Gazastrook gaat nog slechts een paar weken duren. 

Netanyahu bevestigde tegenover de omroeporganisatie dat er over een overeenkomst werd onderhandeld. Dit is bedoeld om de vrijlating van Israëlische gijzelaars uit de handen van Hamas te garanderen. In ruil daarvoor moeten Palestijnen die in Israël gevangen zitten, worden vrijgelaten. Netanyahu noemde  geen specifieke details.

Netanyahu benadrukte dat de planning voor het offensief in Rafah nu zou worden voortgezet. Hieronder valt ook de evacuatie van burgers. “Zodra de Rafah-operatie begint, zal de intense gevechtsfase nog enkele weken gaan duren. Geen maanden”, vertelde Netanyahu aan CBS. "Als er geen deal komt, zullen we gelijk met het belegeren van Rafah beginnen. Dit moet doorgaan omdat een volledige overwinning binnen handbereik is." Volgens Netanyahu bevinden vier van de zes overgebleven gevechtsbataljons van Hamas zich in Rafah.