FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 26 februari 2024

Voortvluchtige tbs'er aangehouden in Tsjechië

De voortvluchtige tbs'er die 7 februari is ontsnapt in Groningen, is aangehouden in Tsjechië. De Tsjechische politie hield hem maandagmorgen aan tijdens een controle in de plaats Kadan. Meer informatie is op dit moment niet beschikbaar.

De 33-jarige man verbleef in de Van Mesdagkliniek in Groningen, waar hij tijdens begeleid verlof wist hij te ontkomen. Een zoektocht van FASTNL, het Fugitive Active Search Team van de Nederlandse politie volgde. Ook werd er een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd.

Joran van der Sloot ook in Peruaanse gevangenis een 'ladykiller'

Meervoudig vrouwenmoordenaar Joran van der Sloot hoeft zich niet te vervelen in de Peruaanse gevangenis. Hij heeft daar seks gehad met minstens drie verschillende vrouwen.

Hoewel hij in Peru tot 2045 vastzit voor de moord op Stephanie Flores en drugshandel, blijkt hij populair te zijn bij de vrouwen. Dit werd gemeld door een woordvoerder van het Nationaal Penitentiair Instituut van Peru aan de Amerikaanse krant New York Post.

Lijkwagen vol drugs: cel en beroepsverbod geëist tegen uitvaartondernemer

Benzylmethylketon is een moeilijk woord voor BMK, een grondstof voor de productie van (met)amfetamine. Vorig jaar ontdekte de politie honderden kilo’s BMK-glycidezuur in een lijkwagen van een uitvaartbedrijf. Het leidde tot de aanhouding van twee mannen, die ook worden verdacht van betrokkenheid bij een drugslab in Rotterdam. Het OM eist een jarenlange gevangenisstraf tegen een van de mannen. De zaak tegen de andere verdachte komt op een later moment voor de rechter.

De zaak kwam aan het rollen op 7 mei 2023. Die zondagmiddag valt een lijkwagen op waarin het tweetal zit. Agenten zien dat het voertuig erg laag op de weg hangt. Bij een tankstation in de buurt van Beugen wordt de auto gecontroleerd en dan blijkt de laadruimte volgeladen met 27 dozen. Uit verder onderzoek blijken de dozen gevuld met in totaal 675 kilo BMK-glycidezuur. BMK is een belangrijke grondstof voor de productie van (met)amfetamine. De bestuurder en tevens eigenaar van een uitvaartbedrijf wordt aangehouden en dat geldt ook voor de bijrijder, die ernstig gewond blijkt aan zijn onderbenen.

Drugslab in Rotterdam
Het onderzoek leidt de politie naar een uitvaarbedrijf in Rotterdam, dat mogelijk als dekmantel werd gebruikt. Daar blijkt dat de uitvaartondernemer nóg een pand huurde. In dat pand wordt een half afgebrand drugslab aangetroffen. In het gebouw worden naast grafkisten meerdere vaten, kookstellen en kookpannen aangetroffen. Op camerabeelden is onder meer te zien dat de bijrijder daags ervoor het pand naar binnen ging en even later met verbrande benen weer naar buiten komt. De bestuurder is op enig moment met een brandblusser in de weer, zo is te zien op beelden. Beiden verlaten de locatie na enige tijd. De dag erna worden de spullen, waaronder dus BMK-glycidezuur, uit de loods afgevoerd met de lijkwagen.

Bewijs
Het lijdt volgens de officier van justitie geen twijfel dat de twee verdachten betrokken zijn bij de zaak. Het dossier staat bol van bewijs, waaronder camerabeelden en chatgesprekken. Een geloofwaardige verklaring voor hun onmiskenbare betrokkenheid hebben de verdachten echter niet gegeven: "Beide mannen hebben een heel calculerende proceshouding en zijn vooral gaan verklaren nadat zij kennis hadden gekregen van het gehele dossier. Ook toen is op vele vragen zwijgrecht gevolgd." In zijn strafeis weegt de officier van justitie mee dat de uitvaartondernemer eerder is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 48 maanden vanwege overtreding van de Opiumwet. Ook in die drugszaak speelde zijn uitvaartbedrijf een rol.

'Ontwrichtend'
Volgens de officier van justitie is een lange gevangenisstraf op zijn plaats: "Het gaat hier om delicten die ontwrichtend zijn voor de maatschappij. De productie van synthetische drugs, de ongecontroleerde opslag van chemicaliën ten behoeve van deze productie en de dumpingen van drugsafval brengen grote veiligheidsrisico’s en risico’s voor de volksgezondheid met zich. Die hebben zich door de brand in deze zaak daadwerkelijk verwezenlijkt. Het is een gelukkige omstandigheid dat maar één verdachte fysieke verwondingen heeft opgelopen."

Het OM eist tegen de verdachte een gevangenisstraf van zes jaar en een ontzetting uit het beroep van uitvaartondernemer voor de duur van 11 jaar.

Kogel uit pistool waarmee John Lennon is vermoord teruggetrokken van veiling

Een kogel afgevuurd door de revolver waarmee John Lennon omkwam, wordt geveild. Een Britse politieagent kreeg deze tijdens een bezoek in 1984 aan New York.

De kogel in kwestie, welke afkomstig is uit de revolver die werd gebruikt door Mark Chapman, de moordenaar van de Beatles-ster, werd aan Brian Taylor overhandigd nadat hij betrokken was bij een schietpartij terwijl hij samenwerkte met agenten in de Verenigde Staten.

Update 19.20 uur:Het veilinghuis Anderson & Garland heeft de ingelijste kogel teruggetrokken van de veiling. Waarom er niet meer op de kogel geboden kan worden, is niet bekend.

Eerdere berichtgeving: Na het overlijden van Taylor wordt de ingelijste kogel op 29 februari door Anderson & Garland geveild. De geschatte waarde wordt tussen de 1500 en 2000 pond geschat.

Volgens de veilinglijst bevat het glazen frame een foto van Taylor die het pistool vasthoudt dat door Chapman werd gebruikt. Op een plaquette in de lijst staat ook: “Een kogel uit het pistool waarmee John Lennon werd neergeschoten, gegeven aan Supt. BW Taylor tijdens een bezoek aan de politie van New York City, september 1984”.

De beschrijving voegt hieraan toe: “Terwijl hij in New York op patrouille was met de NYPD, was Taylor betrokken bij een schietpartij en omdat hij zowel Brits als bezoeker was, was hij de enige ongewapende officier. Bij wijze van 'goedmakertje', en in de wetenschap dat hij een Britse Beatles-fan was, namen ze hem mee naar een klein museum in de Forensic Investigation Division van de politie van New York. 

Daar mocht hij het wapen afvuren waarmee een van de beste en meest geliefde sterren van de muziek, John Lennon, is neergeschoten. De kogel en de patroon werden opgepakt en als geschenk aan Taylor meegegeven. Hij liet ze inlijsten en hing het aan de muur van zijn kantoor. Zijn familie heeft nu besloten dat het tijd is dat een andere echte John Lennon-fan dit historische item gaat bezitten.”

Lennon, 40, werd op de avond van 8 december 1980 neergeschoten door de 25-jarige Chapman nabij de Dakota-appartementen waar hij en Yoko Ono woonden in New York. Hij overleed door vier schotwonden in zijn borst en schouder.

Colombia wil expeditie scheepswrak San José, schat van $20 miljard verwacht

Op beelden die zijn vrijgegeven door de Colombiaanse regering is het Spaanse schip te zien dat in 1708 in het Caribisch gebied zonk, er wordt vermoed dat het schip beladen was met goud, zilver en smaragden ter waarde van zo'n 20 miljard dollar.

Colombia zei dat het een regeringsexpeditie lanceert om het wrak van het San Jose-galjoen te onderzoeken, wat vanwege de verwachtte lading ook wel de ‘heilige graal onder de scheepswrakken’ wordt genoemd.

Uit historische gegevens blijkt dat het schip veel waardevolle items aan boord had die waren verzameld uit verschillende Spaanse koloniën in Zuid-Amerika, waaronder meer dan 100 stalen kisten vol smaragden en miljoenen gouden en zilveren munten.

Het schip werd in 1698 in gebruik genomen en zonk in 1708 in een gevecht bij het eiland Barú ten zuiden van Cartagena terwijl het van de Nieuwe Wereld naar het hof van koning Filips V van Spanje reisde, beladen met schatten voor de koninklijke Spaanse schatkist.

Ronaldo maakt obsceen gebaar tijdens wedstrijd, Saudi-Arabië van de rel

Cristiano Ronaldo heeft voor ophef gezorgd in Saoedi-Arabië door een 'obsceen gebaar' te maken naar de supporters op de tribune toen deze de naam van Messi scandeerden.

De actie van de Portugese stervoetballer werd niet vastgelegd door de officiële camera's, maar de beelden gaan rond op sociale media. 

Feller slalomt naar vierde World Cup-zege van het seizoen

In het Amerikaanse Palisades Tahoe hebben 's werelds beste slalomskiërs zondagavond hun achtste World Cup-wedstrijd van de winter afgewerkt. Dat gebeurde in zonnig weer, maar vooral bij de tweede run was het onaangenaam warm: bijna tien graden.

In run één noteerde de Duitser Linus Strasser de snelste tijd, maar zijn derde slalomzege van de winter zat er toch net niet in: hij zakte twee plekken in run twee en moest het doen met de derde plek. De winst was voor de Oostenrijker Manuel Feller, die juist van de derde plek naar plek één steeg.

Tussen Feller en Strasser nestelde de Fransman Clement Noël zich op 0,28 seconden op de tweede plek, die hij halverwege ook al had. Strasser werd op 0,38 seconden derde, vlak voor de Noor Timon Haugan (+0,40) en Kristoffer Jakobsen uit Zweden (+0,43).

FOK! Wat een weer: regen in het zuiden, droog in het noorden

winterbanner

Goede morgen!

Vanochtend is het overwegend bewolkt en in het midden en zuiden regent het van tijd tot tijd. De wind komt uit het noordoosten en is matig, aan zee vrij krachtig tot krachtig, langs de zuidwestkust mogelijk hard, windkracht 7.

Vanmiddag is het bewolkt en regent het in het midden en zuiden van het land. In de loop van de middag zal de regen geleidelijk verdwijnen. In het noorden kan later de zon doorbreken. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 7°C. De wind komt uit het noordoosten en is matig, aan zee krachtig of hard, windkracht 6 tot 7.

Vanavond klaart het langzaam verder op en wordt het op de meeste plaatsen droog. De wind die uit het noordoosten komt, wordt zwak tot matig boven land en vrij krachtig aan zee.

Komende nacht is het droog. Plaatselijk kan er mist ontstaan. De minimumtemperatuur ligt dicht bij het vriespunt, in het noordwestelijk en noordelijk kustgebied blijft de temperatuur ruim boven nul. De wind komt uit het noordoosten en is zwak tot matig.

Tot morgen!

                   

Bewolking boven het Winterswijkse buitengebied (Foto: Anouk)
Bewolking boven het Winterswijkse buitengebied (Foto: Anouk)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

World Superbike-coureur Bulega wint bij debuut, Lowes slaat dubbelslag en Iannone is terug

Op het altijd fraaie Phillip Island in Australië is het eerste weekeinde van het World Superbike-kampioenschap van 2024 verreden. Met flink wat veranderingen, zoals de moves van Toprak Razgatlioglu naar BMW en Jonathan Rea naar Yamaha, begon het jaar met drie heerlijke races, met daarbij ook de terugkeer in de racerij van Andrea Iannone na een dopingschorsing van vier jaar.

Race één
Poleposition was voor Nicolo Bulega, de wereldkampioen Supersport van vorig jaar en de eerste rijder die bij zijn Superbikedebuut de poleposition pakt sinds Ben Spies in 2009. Op rij één stonden verder ook Ducati-merkgenoot Andrea Iannone en de Kawasaki van Alex Lowes, voor Dominique Aegerter (Yamaha), de naar BMW overgestapte Toprak Razgatlioglu en Andrea Locatelli's Yamaha. Michael van der Mark parkeerde zijn BMW op de zestiende plek.

De eerste ronde leverde gelijk volop strijd op en het was Iannone die de leiding pakte, voor Lowes, Razgatlioglu, Alvaro Bautista, Bulega en Sam Lowes. Na een aanval van Sam Lowes zakte Bautista flink terug en een ronde later schoof de wereldkampioen onderuit. Bulega werkte zich naar voren en ging voorbij Iannone naar de leiding, met de verplichte pitstop in aantocht.

Niet iedereen stopte op hetzelfde moment, maar nadat iedereen binnen was geweest had Bulega ruimschoots de leiding, voor Iannone, Razgatlioglu en Alex Lowes - voor Razgatlioglu was dat echter ietwat zinloos, hij had de minimale pitstop iets overschreden en kreeg een ruime seconde tijdstraf. Locatelli en Iannone reden zich wat los en openden de jacht op Bulega, maar dat zat er niet meer in: Bulega won als zevende rijder ooit zijn debuutrace, voor Locatelli en de teruggekeerde Iannone. Van der Mark reed een uiterst stabiele race en werkte zich fraai op naar de zevende plek.

Superpolerace
We gingen van start met dezelfde opstelling als voor race één en wederom pakte Iannone de koppositie, maar Lowes ging er al snel voorbij. Razgatlioglu sloot aan op plek drie, voor Remy Gardner, Bulega en Bautista. Halverwege de race leek Iannone ineens een probleem te hebben, hij zakte fors terug, terwijl Alex Lowes voorin een gaatje sloeg. Dat leverde hem de winst op, voor Locatelli en Razgatlioglu, met Van der Mark op de zestiende plek.

Race twee
De uitslag van de superpolerace was de startopstelling voor race twee. Na de wederom spectaculaire openingsfase had Locatelli de leiding, voor Bautista en Razgatlioglu, maar diens BMW gaf in ronde twee ineens de geest met een flinke plof. Sam Lowes schoof zo op naar de derde plek, voor de goed naar voren gekomen Iannone en de tot dan onzichtbare Jonathan Rea op zijn nieuwe Yamaha.

Al snel ging Rea onderuit en kampte Gardner met een mechanisch probleem, waarna de rode vlag werd gezwaaid wegens Rea's valpartij - de zesvoudig wereldkampioen was in elk geval bij bewustzijn. Met Bautista, Locatelli, Iannone, Sam en Alex Lowes en Michael Ruben Rinaldi voorop werd de race even later herstart, de verplichte pitstop was daarmee komen te vervallen.

Bautista pakte bij de herstart de leiding, voor Rinaldi en Alex Lowes en na een paar ronden vormden zij de kopgroep, met Locatelli er ook nog bij. Na een foutje zakte Rinaldi wat weg tot achter Lowes en Locatelli, die in de slotronden dusdanig hard knokten dat Locatelli er met een highsider af klapte. Lowes ging kort daarop buitenom langs Bautista en dat leverde hem de overwinning op, enkele duizendsten voor Bautista, die uiteraard baalde, maar die de fraaie inhaalactie duidelijk kon waarderen. Danilo Petrucci reed met een sterke slotfase naar de derde plek, voor Iannone, Bulega en Rinaldi - Van der Mark finishte als tiende.

In het kampioenschap is Lowes de leider na het openingsweekeinde, voor Bulega en Locatelli. Van der Mark staat op de negende plek.

Random Pics van de Dag #1200

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Uiterst zeldzame schildpad aangetroffen in India

In India heeft een team van onderzoekers een met uitsterven bedreigde Cantor reuze-weekschildpad ontdekt. De wetenschappers melden dat dorpelingen informatie hadden verstrekt over de zoetwaterschildpadden, die tot een meter groot kunnen worden, aan de Chandragiri-rivier in de Indiase regio Kerala.

Toen de wetenschappers op zoek gingen naar de reuze-weekschilpad troffen ze een nestelend vrouwtje aan bij de rivier en konden haar eieren worden gered uit het ondergelopen nest. De jonge dieren werden later vrijgelaten in de rivier.

De reuze-weekschildpadden van Cantor zijn een van de zeldzaamste schildpadsoorten ter wereld. Deze  schildpadden komen oorspronkelijk voor in rivieren in Zuid- en Zuidoost-Azië.

Netanyahu: mogelijke wapenstilstand, maar daarna gaat strijd in Gaza verder

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu wil na een mogelijk staakt het vuren, de militaire operaties tegen Hamas in de Gazastrook intensief voortzetten. Een gepland offensief op de stad Rafah in het zuiden van de kuststrook zou vanwege een mogelijke overeenkomst enige tijd kunnen worden uitgesteld, vertelde Netanyahu aan CBS. De overwinning in de Gazastrook gaat nog slechts een paar weken duren. 

Netanyahu bevestigde tegenover de omroeporganisatie dat er over een overeenkomst werd onderhandeld. Dit is bedoeld om de vrijlating van Israëlische gijzelaars uit de handen van Hamas te garanderen. In ruil daarvoor moeten Palestijnen die in Israël gevangen zitten, worden vrijgelaten. Netanyahu noemde  geen specifieke details.

Netanyahu benadrukte dat de planning voor het offensief in Rafah nu zou worden voortgezet. Hieronder valt ook de evacuatie van burgers. “Zodra de Rafah-operatie begint, zal de intense gevechtsfase nog enkele weken gaan duren. Geen maanden”, vertelde Netanyahu aan CBS. "Als er geen deal komt, zullen we gelijk met het belegeren van Rafah beginnen. Dit moet doorgaan omdat een volledige overwinning binnen handbereik is." Volgens Netanyahu bevinden vier van de zes overgebleven gevechtsbataljons van Hamas zich in Rafah.

Celstraf voor ontploffing en poging brandstichting bij Alkmaarse sportschool

De rechtbank Noord-Holland veroordeelt een 36-jarige verdachte voor het veroorzaken van een ontploffing en een poging tot brandstichting bij een sportschool in Alkmaar.

De man krijgt 394 dagen celstraf waarvan 60 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar opgelegd. 

Incidenten bij sportschool
Op 3 en 20 februari 2023 vonden bij een sportschool in Alkmaar incidenten plaats. De eerste keer is zwaar vuurwerk tot ontploffing gebracht. Die explosie heeft schade veroorzaakt aan het pand. De tweede keer is er benzine bij de sportschool uitgegoten en aangestoken. Daarbij had weer zwaar vuurwerk, een Cobra 6, tot ontploffing moeten komen. Dat is niet gelukt. De verdachte van deze incidenten heeft verklaard dat niet hij, maar een ander het vuurwerk en de benzine op 20 februari heeft geplaatst, terwijl hij in de auto zat te wachten en ontkent betrokkenheid bij het eerste incident.

Oordeel van de rechtbank
De rechtbank acht bewezen dat de verdachte met behulp van zwaar vuurwerk midden in de nacht een ontploffing heeft veroorzaakt bij de voordeur van een sportschool in Alkmaar. Ook acht de rechtbank bewezen, dat de verdachte enkele weken later opnieuw heeft geprobeerd bij deze sportschool een ontploffing te veroorzaken of brand te stichten. Voor de sportschool is een Cobra 6 gevonden met daarop DNA van de verdachte. De rechtbank acht mede daarom bewezen dat het de verdachte is geweest die die nacht benzine heeft uitgegoten en aangestoken, zodat de Cobra zou ontploffen. Omdat de Cobra niet is ontploft is het bij een poging gebleven. Ook heeft de rechtbank de camerabeelden gebruikt voor het bewijs.

Volgens de rechtbank mag er van geluk worden gesproken dat de schade van het tweede incident beperkt is gebleven tot geblakerde straatstenen. Beide incidenten zijn bijzonder intimiderend en bedreigend geweest voor de eigenaar en het personeel van de sportschool en leiden tot gevoelens van angst en onveiligheid in de samenleving in het algemeen.

De verdachte, die al die tijd in voorarrest heeft gezeten, krijgt een celstraf van 394 dagen. De reclassering denkt dat er een grote kans is op herhaling. Daarom legt de rechtbank nog een deel voorwaardelijke gevangenisstraf op, met 2 jaar proeftijd. Dit als waarschuwing aan de verdachte om zich gedurende de proeftijd niet opnieuw aan een strafbaar feit schuldig te maken.

Reizigers maken minder gebruik van het OV dan voor corona

In 2023 werd er 1,1 miljard keer ingecheckt in het openbaar vervoer. Dit is 15,5 procent vaker dan in 2022. Het aantal check-ins is wel nog 13,2 procent lager dan in 2019, het jaar voordat de coronapandemie begon. Voor het eerst na 2019 bedroeg het aantal check-ins weer meer dan 1 miljard. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over inchecktransacties bij trein, bus, tram en metro.

In 2023 waren de meeste check-ins  in november (ruim 111 miljoen) en de minste in augustus (bijna 73 miljoen). In de zomer was het verschil met 2019 het kleinst. In juni 2023 werd er ruim 94 miljoen keer ingecheckt in het openbaar vervoer (ov); dit is ruim 5 procent minder dan in juni 2019. In augustus werd 7,5 procent minder ingecheckt.

Omdat één reiziger per dag meerdere malen kan inchecken, zijn er meer check-ins dan reizigers.

Meer check-ins in weekend
Gemiddeld was het aantal check-ins op doordeweekse dagen in 2023 lager dan in 2019. Op weekenddagen was het gemiddeld aantal check-ins juist hoger dan in 2019 (+1,6 procent).

Op doordeweekse dagen werd het vaakst ingecheckt. In 2023 en in 2019 werd op donderdag het vaakst ingecheckt. In 2023 werd op donderdag gemiddeld 3,7 miljoen keer ingecheckt, in 2019 was dit 4,3 miljoen keer.

11 procent van de reizigerskilometers afgelegd met ov
Van alle kilometers die in 2022 in Nederland werden afgelegd door inwoners van 6 jaar of ouder, vond 11,0 procent plaats met het openbaar vervoer. In totaal werden 15,8 miljard reizigerskilometers met de trein afgelegd en 5,0 miljard met bus, tram of metro. De cijfers uit 2022 zijn de nieuwste cijfers over dit onderwerp op basis van het onderzoek Onderweg in Nederland (ODiN).

In 2022 werden de meeste treinreizigerskilometers afgelegd om van en naar het werk te reizen. Per persoon was dit gemiddeld 290 kilometer in heel 2022. Daarnaast werden er veel kilometers afgelegd om op visite te gaan of te logeren, voor uitgaan, sport en hobby’s en voor het volgen van onderwijs.

Het aantal reizigerskilometers met de trein om van en naar het werk te gaan was in 2022 bijna de helft lager dan in 2019. Het aantal gereisde kilometers om onderwijs te volgen bedroeg in 2022 ruim een derde minder (36 procent) dan in 2019. Begin 2022 waren er nog coronamaatregelen.

In bus, tram of metro werden in 2022 de meeste reizigerskilometers afgelegd om onderwijs te volgen of om van en naar het werk te gaan. Samen waren ze goed voor de helft van alle kilometers gemaakt met bus, tram of metro.

Vrouwen vaker in ov dan mannen
De ov-deelname was in 2022 bijna een derde lager dan in 2019. De ov-deelname is het aandeel personen dat op een bepaalde dag minimaal een keer met het ov gereisd heeft. Gemiddeld bijna 6,1 procent van de inwoners van 6 jaar of ouder nam in 2022 minimaal eenmaal per dag deel aan het ov. In 2019 was dit 8,6 procent.

De deelname van vrouwen aan het openbaar vervoer was in 2022 6,5 procent. Dat was bijna een derde (-29 procent) lager dan in 2019. De deelname van mannen aan het ov was ook bijna een derde lager (-30 procent). Zowel in 2022 als in 2019 was de deelname van vrouwen aan het openbaar vervoer hoger dan dat van mannen.

Alle A10-blokkeerders weer op vrijevoeten

Er zitten geen klimaatactivisten meer vast voor het blokkeren van de A10 Zuid. De laatste demonstrant is in de loop van zondag vrijgelaten. 

Dat meldt Hart van Nederland. De laatste activist weigerde in eerste instantie zijn of haar gegevens te geven en zat daarom een nacht vast, maar is inmiddels gezwicht en heeft zijn naam gegeven. 

In totaal werden er zaterdag 31 activisten overgebracht naar het cellencomplex. Zij waren onder meer met fietsen of gehuurde auto's de snelweg opgegaan, met het doel het verkeer te blokkeren. Het Openbaar Ministerie zal bepalen welke straf zij krijgen. Tijdens de vorige blokkade van de A10 door Extinction Rebellion kwamen de enige zes activisten die daadwerkelijk straf kregen weg met een boete van 200 euro, dus mogelijk is dat nu opnieuw zo. 

Naast de 31 activisten die naar het politiebureau werden gebracht werden zo'n 300 activisten die op de A10 Zuid zaten in bussen meegenomen. Volgens de politie waren ze aangehouden, maar het Openbaar Ministerie heeft ervoor gekozen hen niet te bestraffen. Hun gegevens zijn zelfs niet genoteerd en ze zijn een stuk verderop, op een parkeerterrein in Noord, uit de bus gelaten. 

De blokkade van de A10 Zuid begon zaterdag, net als de vorige keer, weer rond 12.00 uur. Opnieuw werd er door de politie geen poging gedaan om de grootste groep demonstranten tegen te houden. Wel werden ze iets eerder van de snelweg gehaald, maar het duurde alsnog meer dan drie uur voordat er weer auto's over de A10 Zuid konden rijden. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
special
Random Pics van de Dag #1264
©FOK.nl e.a.