Odermatt pakt derde eindzege in World Cup alpineskiŽn, vrouwenwedstrijden afgelast

Het seizoen in het alpineskiën is nog lang niet voorbij, voor de mannen staan er zelfs nog tien wedstrijden op het programma, maar het eindklassement in de World Cup is beslist. In het Amerikaanse Palisades Tahoe stond zaterdagavond een reuzenslalom op het programma en daar viel de weinig verrassende beslissing.

Marco Odermatt was in de eerste run het snelst, maar Henrik Kristoffersen uit Noorwegen gaf slechts 0,15 seconden toe. Dat zorgde voor een uiterst spannende ontknoping in run twee, waarin Odermatt het even uit handen leek te geven. Toch hield de Zwitser gewoon stand: met 0,12 seconden verschil pakte hij zijn tiende opeenvolgende reuzenslalomzege en, belangrijker nog, verzekerde hij zich van zijn derde opeenvolgende eindzege in de World Cup - daarbij moet wel gezegd worden dat zijn grootste concurrent, de sterke Oostenrijkse slalommer Marco Schwarz, vroegtijdig geblesseerd raakte en het seizoen af moest breken.

Ruim achter Kristoffersen was er een derde plek voor de Amerikaan River Radamus, die voor eigen publiek op 1,37 seconden van Odermatt zijn allereerste World Cup-podium mocht vieren. De Zwitsers Thomas Tumler (+1,50), Gino Caviezel (+1,77) en Loïc Meillard (+1,80) volgden, terwijl ook de Oostenrijkers Raphael Haaser (+1,88) en Manuel Feller (+1,89) nog binnen twee tellen van Odermatt bleven. De Belg Sam Maes werd op 2,47 seconden fraai elfde.

Ondertussen zouden in het Italiaanse Val di Fassa op zaterdag en zondag World Cup-wedstrijden op de super-G voor de vrouwen af worden gewerkt, maar die zijn beiden afgelast: vooral op vrijdag sneeuwde het dusdanig hevig dat de piste niet op tijd gereed kon worden gemaakt.