Duitse rodelaars domineren strijd der duizendsten in Oberhof, Oostenrijk pakt ook zeges

De World Cup rodelen heeft een drukke tijd achter de rug in Oberhof. Op de Duitse baan stonden twee volle World Cup-programma's gepland, met in de eerste periode een estafette naast de reguliere wedstrijden, en in de tweede periode de sprintwedstrijden - daarbij gaat de tijd pas na een paar bochten tellen. Men trekt nu naar Letland, waar in de komende twee weekeinden de World Cup afgesloten wordt in Sigulda.

Vrouwen
De eerste wedstrijd in Oberhof leverde niet verrassend een Duitse zege op, maar dat het Merle Fräbel was zagen de meesten niet aankomen. Ze won met 0,124 seconden voorsprong op de van plek zeven komende Oostenrijkse Madeleine Egle, terwijl thuisfavoriete Julia Taubitz vanaf plek dertien naar plek drie steeg (+0,152), voor landgenote Anna Berreiter.

Bij wedstrijd twee zegevierde Taubitz: na de eerste run stond ze achter Egle op plek twee, maar de Oostenrijkse zakte terug naar de derde plek (+0,116). Berreiter nestelde zich op 0,051 seconden tussen de twee en zorgde zo voor een Duits 1-2'tje.

Mannen
Wedstrijd één werd verrassend een prooi voor Kristers Aparjods. De Let stond na de eerste manche nog op de zeventiende plek, maar door de steeds slechter wordende baan wist hij zich helemaal naar voren te werken. Thuisfavoriet Max Langenhan werd op 0,042 seconden tweede, voor de Oostenrijker David Gleirscher (+0,118), die zelfs vanaf plek 23 kwam.

In de tweede wedstrijd was Jonas Müller de grote man: de Oostenrijker was in run één de snelste en maakte dat in run twee af door nog eens de snelste tijd te noteren. Langenhan werd op 0,076 seconden tweede, net voor de Duitse legende Felix Loch (+0,098).

Vrouwendubbels
Voor eigen publiek waren Jessica Degenhardt en Cheyenne Rosenthal in wedstrijd één het snelst, maar het scheelde weinig: Andrea Vötter en Marion Oberhofer uit Italië gaven slechts 0,033 seconden toe. Het podium werd gecompleteerd door Selina Egle en Lara Kipp uit Oostenrijk (+0,121), de rest kwam niet in de buurt.

Ook de tweede wedstrijd leverde een Duitse zege op, maar was vooral een bizar spannende strijd: Dajana Eitberger en Saskia Schirmer wonnen, maar Vötter en Oberhofer werden op welgeteld 0,008 seconden tweede. Dat verschil kon nog een stuk kleiner, want het Italiaanse duo was één duizendste van een seconde sneller dan Degenhardt en Rosenthal.

Mannendubbels
Oostenrijks succes in de eerste wedstrijd: Thomas Steu en Wolfgang Kindl, dit seizoen een nieuw duo, waren in beide runs het snelst. De jonge Duitsers Hannes Orlamünder en Paul Gubitz werden op 0,123 seconden tweede, voor hun illustere landgenoten Tobias Wendl en Tobias Arlt (+0,190).

Steu en Kindl waren in topvorm en pakten ook in de tweede wedstrijd de overwinning. Wederom stonden er twee Duitse duo's achter ze, maar nu in de andere volgorde: Wendl en Arlt werden op 0,073 seconden tweede, voor Orlamünder en Gubitz (+0,119).

Estafette
Het was niet verrassend dat Duitsland won: Fräbel, Orlamünder/Gubitz, Langenhan en Degenhardt/Rosenthal hadden echter maar 0,150 seconden voorsprong op het Letland van Kendija Aparjode, Martins Bots/Roberts Plume, Aparjods en Anda Upite/Kitija Bogdanova. Plek drie was op 0,288 seconden voor de Oostenrijkse ploeg met Madeleine Egle, Steu/Kindl, David Gleirscher en Egle/Kipp.

Sprints
Bij de vrouwen was Taubitz de snelste, voor de verrassende Zwitserse Natalie Maag (+0,094). Berreiter completeerde op 0,150 seconden het podium, vlak voor Fräbel (+0,192).

De snelste tijd bij de mannen ging naar Langenhan, die 0,024 seconden sneller was dan Müller. Veteraan Kindl zorgde op 0,033 seconden voor een dubbel Oostenrijks podium, vlak voor Felix Loch en de gebroeders David en Nico Gleirscher.

Bij de vrouwendubbels waren Egle en Kipp een klasse apart, ze zetten Eitberger en Schirmer op 0,112 seconden. Vötter en Oberhofer pakten plek drie, welgeteld twee duizendsten van een seconde achter het Duitse duo.

Tot slot de mannendubbels, waar Orlamünder en Gubitz met 0,022 seconden voorsprong op Steu en Kindl de winst pakten. Wendl en Arlt stonden weer op het podium, dit keer op 0,096 seconden van de winnaars.