Langlaufer Schumacher boekt historische zege voor thuispubliek, dubbel voor Sundling

Voor het eerst sinds 2001 was de World Cup langlaufen afgelopen weekeinde weer in de Verenigde Staten. In het Theodore Wirth Park in Minneapolis was de sfeer fantastisch, eerst zaterdag bij de sprints en daarna zondagavond (Nederlandse tijd) bij de 10 kilometer in de vrije stijl.

Mannen
De dag werd geopend door de mannen en dat werd een onverwacht Amerikaans feest. Gus Schumacher had zijn race zeer sterk ingedeeld en noteerde aan de finish de snelste tijd, waarna hij moest wachten tot de favorieten langs de tussenpunten kwamen. Dat deden ze, maar vanaf een kilometer of vijf waren ze één voor één langzamer dan de jonge Amerikaan, die er steeds meer in begon te geloven.

De Noorse World Cup-leider Harald Østberg Amundsen was de eerste van de grote mannen die finishte, hij kwam 4,4 seconden tekort. Johannes Høsflot Klæbo strandde vervolgens op 6,5 seconden en nadat Pål Golberg 5,8 seconden tekort kwam kon het feest los bij Schumacher en de volledige Amerikaanse mannen- en vrouwenploeg: voor het eerst sinds 1983 stond er een Amerikaan op een World Cup-podium in de VS, en voor het eerst was dat als winnaar - Schumacher werd tevens pas de vierde Amerikaanse man ooit die überhaupt een World Cup-zege boekte, de eerste in meer dan tien jaar.

Vrouwen
Sprintster Jonna Sundling, die zaterdag de sprint won, vertrok razendsnel, maar beetje bij beetje werd duidelijk dat ze het ook sterk door kon trekken. Haar Zweedse landgenote Frida Karlsson verloor seconde na seconde en aan de finish was Sundling maar liefst 15,4 seconden sneller. Ondertussen waren de ogen van de vele duizenden fans vooral gericht op dé heldin: Jessie Diggins, specialiste op de 10 kilometer vrije stijl.

Diggins had het echter zwaar en kon de tijden van Sundling en Karlsson niet benaderen. Ze knokte tegen een andere Zweedse, Linn Svahn, met plek drie als inzet, en die strijd wist Diggins wél te winnen: op 31,8 seconden completeerde ze het podium voor eigen publiek, dat uiteraard hoopt niet nog eens twee decennia te moeten wachten op een terugkeer van de World Cup. Voor Sundling was het haar eerste World Cup-zege op de tien kilometer, nadat ze al wel meerdere sprintzeges boekte.