Hintermann wint afdaling Kvitfjell, Kriechmayr het snelst op super-G

's Werelds snelste alpineskiërs streken afgelopen week neer in het Noorse Kvitfjell, waar op de Olympiabakken twee World Cup-wedstrijden op de planning stonden: een afdaling op dag één, gevolgd door een super-G op de tweede dag.

Afdaling
De Canadees Cameron Alexander wist als eerste een uitstekende run neer te zetten, maar hij kon niet lang van zijn leidende positie genieten: Vincent Kriechmayr uit Oostenrijk kwam na hem naar beneden en was 0,11 seconden sneller. Ook Kriechmayr moest echter gelijk plaats maken, want Niels Hintermann uit Zwitserland dook er nog eens 0,08 seconden onderdoor.

Na het geweld van die drie, en de Amerikaan Bryce Bennett kort daarna (+0,29), was het even rustiger, maar de top-10 werd nog flink opgeschud. Hintermann pakte wel de winst, voor Kriechmayr en Alexander, maar de jonge Zwitser Franjo von Allmen stuntte nog met een vijfde plek op 0,43 seconden.

Super-G
De Canadees Jeffrey Read kwam vroeg naar beneden en leek een op het oog uiterst degelijke race te skiën, waarna bleek dat die race zelfs nog wel beter was dan 'degelijk'. De Zwitserse World Cup-leider Marco Odermatt kwam 0,02 seconden tekort, maar Kriechmayr dook met 0,17 seconden naar de leiding.

Na Kriechmayr evenaarde de Italiaanse veteraan Dominik Paris de tijd van Odermatt, waarna het nog lang spannend bleef: de top-31 zat binnen een seconde van Kriechmayr, maar de podiumplaatsen veranderden niet meer en Read's eerste podium was een feit.