BÝ en Braisaz-Bouchet sluiten WK biatlon af met wereldtitels op de massastart

In het Tsjechische Nove Mesto is zondag het wereldkampioenschap biatlon afgesloten. De vrouwen en mannen kregen nog een massastart voor de kiezen, met de vijftien besten in de World Cup, aangevuld met de vijftien beste atleten van de eerdere wedstrijden op het WK.

Vrouwen
Na de twee liggende schietbeurten was de leiding in handen van de Française Justine Braisaz-Bouchet, die landgenote Julia Simon na een misser was gepasseerd. Braisaz-Bouchet maakte vervolgens grote indruk: alle schoten gingen raak en ze kwam eigenlijk geen moment meer in de problemen, de wereldtitel was een feit.

Achter Braisaz-Bouchet nam Lisa Vittozzi, die begon met tien treffers bij het liggend schieten, de tweede plek in handen na nog eens vijf treffers in schietbeurt drie. Dat wist ze af te maken in de laatste schietbeurt en zo was het zilver voor Vittozzi. Brons ging naar de Française Lou Jeanmonnot, die het bij één misser hield en die bij de laatste schietbeurt Simon met twee missers af zag haken.

Mannen
Al bij de twee liggende schietbeurten ontstonden er de nodige verschillen: Quentin Fillon Maillet uit Frankrijk en de Duitser Benedikt Doll lagen voorop, gevolgd door de Let Andrejs Rastorgujevs en Tarjei Bø uit Noorwegen. Diens broer Johannes Thinges Bø had een schijf laten staan, maar werkte zich met indrukwekkend langlaufen naar voren en pakte de leiding bij schietbeurt drie, waarna hij het bij de laatste keer schieten afmaakte voor goud.

Achter Bø hield Rastorgujevs het hoofd ijzig koel: hij schoot alle schijven omver en wist een zeer verrassende zilveren medaille te pakken, na twee bronzen medailles van Ilmars Bricis (2001, 2005) de beste Letse prestatie ooit. Fillon Maillet hield het bij één misser en pakte zo brons, gezien zijn matige seizoen een mooie verrassing voor de Fransman.