51-jarige schansspringheld Kasai pakt World Cup-punt, Prevc wint na 5 jaar weer

De World Cup schansspringen was afgelopen weekeinde neergestreken in het Japanse Sapporo, en daar waren de ogen vooral op één man gericht: Noriaki Kasai, 51 jaren jong, had zich eerder in de maand bij regionale wedstrijden dusdanig goed laten zien dat hij voor het eerst sinds februari 2020 weer in de World Cup mocht starten.

De legendarische Kasai wist zich zelfs door de kwalificatie heen te springen en, alsof het nog niet genoeg was, werd in de eerste ronde 28e. Hij mocht zo dus óók in de finaleronde in actie komen, wat wel iets minder goed ging: hij zakte weg naar plek dertig, wat hem - uiteraard als oudste ooit - wel een World Cup-punt opleverde.

Opmerkelijk detail: Kasai debuteerde in de World Cup op 17 december 1988, ook in Sapporo. Op het moment dat hij debuteerde waren welgeteld vier van de springers van zijn comebackwedstrijd überhaupt geboren. Voor wedstrijd twee plaatste hij zich overigens ook, dit keer werd hij 43e.

Wedstrijd één
Ryoyu Kobayashi sprong voor eigen publiek naar de leiding in de eerste ronde, maar de Japanner moest genoegen nemen met plek twee: de Oostenrijkse World Cup-leider Stefan Kraft ging er in de finaleronde net voorbij. Het podium werd gecompleteerd door de Duitser Andreas Wellinger, voor de Oostenrijkers Manuel Fettner, Daniel Tschofenig en Jan Hörl.

Wedstrijd twee
De leiding na de openingsronde was in handen van Domen Prevc en de Sloveen wist dat in de finale af te maken: voor het eerst sinds maart 2019 pakte hij weer eens een zege, voor het eerst sinds 2016, het jaar waarin hij als tiener enorme furore maakte, deed hij dat op een niet-vliegschans. Kobayashi werd opnieuw tweede, de Noor Kristoffer Eriksen Sundal pakte op plek drie zijn tweede World Cup-podium.