Shorttracksters winnen weer in World Cup-, 1-2'tje Velzeboer en Poutsma op 500m

In het Poolse Gdansk is zondag het World Cup-seizoen voor de shorttrackers afgesloten. Net als zaterdag stond er een 500 meter op het programma, met dit keer ook de 1000 meters en de aflossingsfinales, met weer het nodige Nederlandse succes.

1000m mannen
Friso Emons pakte de winst in de B-finale, waarin Daan Kos als vierde finishte - Bram Steenaart ging er in de herkansingen uit. Drie Zuid-Koreanen schopten het tot de finale, waarin Park Ji-won na een mooie strijd de rapste was, voor Kim Gun-woo. De Japanner Kosei Hayashi voorkwam een 'sweep', hij kaapte net de derde plek weg.

1000m vrouwen
Suzanne Schulting, gevallen in de halve finales, Michelle Velzeboer en Diede van Oorschot moesten het allemaal doen met een optreden in de B-finale, waarin ze een 1-2-3'tje pakten. In de finale ging het tussen Hanne Desmet uit België en de Amerikaanse Kristen Santos-Griswold, waarbij Desmet onderuit ging. Santos-Griswold maakte het af, voor de Zuid-Koreaanse Kim Gil-li en landgenote Corinne Stoddard.

500m mannen 2
Nadat Kay Huisman en Itzhak de Laat in de voorrondes sneuvelden, schopte Teun Boer het knap tot de A-finale. Daarin was de Canadees Steven Dubois oppermachtig, hij finishte voor landgenoot Felix Roussel en de Kazach Denis Nikisha. Roussel kreeg echter een straf voor een beuk tegen Michal Niewinski, waardoor plek drie naar de Pool ging, met Boer op de vierde plaats.

500m vrouwen 2
Yara van Kerkhof leek de B-finale te winnen, tot ze met de Amerikaanse Julie Letai onderuit ging. Selma Poutsma en Xandra Velzeboer stonden in de grote finale, waarin Poutsma domineerde...tot Velzeboer in de laatste ronde buitenom kwam en de winst pakte. Poutsma werd tweede, de Zuid-Koreaanse Shim Suk-hee completeerde het podium.

Aflossing vrouwen
Selma Poutsma, Suzanne Schulting, Michelle Velzeboer en Xandra Velzeboer vochten een mooie strijd uit met Kim Gil-li, Lee So-yeon, Seo Whi-min en Shim Suk-hee uit Zuid-Korea en wisten die uiteindelijk nipt te winnen. Canada finishte als derde, maar kreeg een straf wegens het veroorzaken van een valpartij voor de Amerikanen, die met Julie Letai, Kristen Santos-Griswold, Corinne Stoddard en Una Willhoite zo plek drie pakten.

Aflossing mannen
Canada domineerde vrijwel van start tot finish en pakte de winst met Pascal Dion, Steven Dubois, Jordan Pierre-Gilles en Felix Roussel. Jang Sung-woo, Kim Gun-woo, Kim Tae-sung en Park Ji-won pakten plek twee namens Zuid-Korea, voor de Japanse ploeg met Kosei Hayashi, Shogo Miyata, Keita Watanabe en Hiroki Yokoyama. Nederland ging er in de halve finales uit en moest het doen met een optreden in de B-finale, waar ze wel ruimschoots de winst pakten.

World Cup-klassementen
Het eindklassement bij de vrouwen werd gewonnen door Kim Gil-li, vlak voor Kristen Santos-Griswold en met Xandra Velzeboer op plek drie. Velzeboer en Selma Poutsma eindigden als eerste en tweede op de 500 meter, terwijl de Nederlandse vrouwen het estafetteklassement wonnen met vijf zeges in zes wedstrijden.

Bij de mannen pakte Park Ji-won de eindzege, nét voor Steven Dubois - Jens van 't Wout, die bij de laatste twee World Cups wegens een blessure afwezig was, eindigde op plek dertien als beste Nederlander.