Zweedse biatleten stunten met WK-goud na Noors drama, Franse vrouwen domineren

In het Tsjechische Nove Mesto loopt het wereldkampioenschap biatlon op een einde. Zaterdag werden de estafettes afgewerkt op de zware kunstsneeuw, wat zowel bij de vrouwen als bij de mannen voor wat interessante verrassingen en mooie strijd zorgde.

Vrouwen
Met Lou Jeanmonnot begon Frankrijk zeer overtuigend, maar Sophie Chauveau had het vervolgens erg lastig: in beide schietbeurten liet ze zelfs met de drie extra patronen een schijf staan, waardoor ze uiteindelijk wegzakte naar de achtste plek. Justine Braisaz-Bouchet werkte zich weer naar voren en sloeg een gat naar de rest, waarna Julia Simon dat - zoals wel te verwachten viel - overtuigend af wist te maken, de Franse favorieten maakten hun rol volledig waar en pakten de wereldtitel.

Achter het uiteindelijk toch dominante Frankrijk werd enige tijd flink gestreden om het zilver, met Zweden, Duitsland en nota bene Estland, de verrassing van de dag. Na optredens van Regina Ermits en Tuuli Tomingas ging Estland zelfs even aan de leiding, terwijl Susan Külm de schade beperkte tot twee verloren posities. Slotloopster Johanna Talihärm kon dé sensatie van het WK echter net niet afmaken: ze legde het af tegen de Duitse slotloopster Sophia Schneider en werd vierde, alsnog een historische prestatie voor Estland.

Schneider bolde zo als derde over de meet en pakte Duits brons, samen met Janina Hettich-Walz, Selina Grotian en Vanessa Voigt. Het zilver was voor Zweden: na Anna Magnusson en Linn Persson lag de ploeg op plek vier, maar de zussen Hanna en Elvira Öberg brachten de ploeg naar zilver. België liet een topwedstrijd zien: Lotte Lie, Maya Cloetens en Eve Bouvard hielden de ploeg zelfs op een sensationele top-10-klassering, Marine Debloem zakte wat terug naar een alsnog uitstekende veertiende plek.

Mannen
Met Sturla Holm Lægrebdi, broers Terjei en Johannes Thingnes Bø en Vetle Sjåstad Christiansen was Noorwegen de torenhoge favoriet, maar Lægreid begon bepaald niet lekker: één strafronde bij het staand schieten en hij wisselde pas als twaalfde. De Bø-broers herstelden dat echter keurig en brachten Noorwegen ruimschoots naar de leiding, een halve minuut voor Zweden.

Christiansen mocht het afmaken en begon met foutloos liggend schieten, maar daarna ging het helemaal fout: bij het staand schieten trof hij met acht schoten slechts twee doelen, waardoor hij drie strafrondes moest lopen. Sebastian Samuelsson ging er zo voorbij en het constant op de loer liggende Zweden pakte ineens het goud, met Viktor Brandt, Jesper Nelin, Martin Ponsiluoma en Samuelsson.

Christiansen moest in de slotronde nog een stevig duel uitvechten met de Fransman Quentin Fillon Maillet voor het zilver, wat hij dan nog wel wist te winnen. Frankrijk pakte zo het brons, met Eric Perrot, Fabien Claude, Emilien Jacquelin en Fillon Maillet. België, dat het moest doen zonder de geblesseerde Thierry Langer, kon dit keer niet stunten: Florent Claude, Cesar Beauvais, Marek Mackels en Julien Petitjacques finishten als 22e.