Olympische Jeugdwinterspelen: Geen Nederlandse big air-medaille, wereldtoppers pakken goud

In het Zuid-Koreaanse Gangwon zijn de Olympische Jeugdspelen nog altijd in volle gang. Gedurende het weekeinde was het opmerkelijk rustig wat finales betreft, maandag werden weer de nodige medailles vergeven op de sneeuw en het ijs.

Snowboarden, big air vrouwen
In een vrij spannende finale ging de Japanse Yura Murase er met 154,25 punten met de winst vandoor, voor de Amerikaanse Rebecca Flynn en haar 153,00 punten. Brons was met 152,00 punten voor Lucia Georgalli uit Nieuw-Zeeland, Katja Dutu werd namens Nederland met 144,25 punten zevende - Sam van Lieshout moest het doen met plek twaalf in de kwalificaties.

Snowboarden, big air mannen
Canadees goud dankzij Eli Bouchard, die in de finale met 183,25 punten de beste was. De Amerikaan Oliver Martin greep met 179,50 punten het zilver, 'best of the rest' en dus goed voor brons was de Nieuw-Zeelander Campbell Melville Ives.

Freestyleskiën, big air vrouwen
Flora Tabanella uit Italië maakt dit seizoen al furore in de World Cup, dus dat ze met 180,00 punten in de finale het goud pakte was niet echt verrassend te noemen. Zilver ging met 172,75 punten naar de Australische Daisy Thomas, voor de 166,00 punten van de Duitse Muriel Mohr.

Freestyleskiën, big air mannen
Charlie Beatty ging er met het goud vandoor namens Canada, in de finale scoorde hij met zijn twee beste sprongen 177,75 punten. Dat was net wat meer dan de 174,50 van de Japanner Olly Nicholls, terwijl het brons met 172,25 punten voor Luke Harrold uit Nieuw-Zeeland was.

Freestyleskiën, dual moguls mannen
De thuisfans konden in de finale juichen: Lee Yoon-seung klopte de piepjonge Amerikaan Porter Huff en pakte het goud. Brons was voor Japan in de persoon van Takuto Nakamura, die de finale won van de Amerikaan Jiah Cohen.

Freestyleskiën, dual moguls vrouwen
Elizabeth Lemley is in de World Cup vaste kanshebster op een podiumplaats en het was dan ook niet verrassend dat ze hier het goud pakte, nadat ze in de finale van de Australische Lottie Lodge won. Brons ging ook naar de VS: Abby McLarnon was in de kleine finale te sterk voor de Italiaanse Manuela Passaretta.

Langlaufen, sprint vrije stijl vrouwen
Net als bij de senioren domineerden de Zweedse dames: Elsa Tänglander pakte het goud door in de finale nét haar landgenote Kajsa Johansson te verslaan. Brons ging op een paar centimeter naar de Finse Nelli-Lotta Karppelin.

Langlaufen, sprint vrije stijl mannen
De strijd om het goud werd gewonnen door Federico Pozzi uit Italië, die net wat rappere benen had dan de Duitser Jakob Moch. Het brons was voor de Amerikaan Tabor Greenberg, die net tekort kwam om zich er echt in te mengen voor het goud.

Kunstschaatsen, paren
Annika Behnke en Kole Sauve uit Canada waren zowel in de korte kür als in de vrije kür het best en wonnen met 113,63 punten, ruim meer dan de 98,00 van het Amerikaanse duo Cayla Smith/Jared McPike. Het brons was met 94,03 punten voor Carolina Shan Campillo en Pau Vilella uit Spanje.

Kunstschaatsen, mannen
De Amerikaan Jacob Sanchez was de beste op de korte kür, maar op de vrije kür zakte hij weg naar plek vier. Het goud was voor de Zuid-Koreaan Kim Hyun-gyeom, die met 216,73 punten exact een half punt meer scoorde dan Adam Hagara uit Slowakije. De Nieuw-Zeelander Li Yanhao pakte met 208,84 punten het brons, voor Sanchez.

Noordse combinatie, mannen
Andreas Gfrerer was bij het schansspringen de beste en de Oostenrijker wist dat in de langlaufloipes om te zetten in overtuigend goud. Op 24 seconden was het zilver voor Manuel Senoner uit Italië, twintig seconden voor Jonathan Gräbert. De Duitser, zevende na het schansspringen, was in de sprint om brons een voetlengte eerder dan de Oostenrijker David Liegl.

Noordse combinatie, vrouwen
De Finse Minja Korhonen kent dit seizoen haar absolute doorbraak en is op haar 17e inmiddels al wereldtop, dus het was niet verrassend dat ze na de winst bij het schansspringen ruimschoots naar het goud wist te langlaufen. Op 47 seconden pakte de Sloveense favoriete voor zilver, Teja Pavec, daadwerkelijk zilver, terwijl brons op 1:11 minuten voor haar landgenote Tia Malovrh was.