Oostenrijk en Duitsland domineren WK rodelen

In het Duitse Altenberg is gedurende het weekeinde het 52e wereldkampioenschap rodelen afgewerkt. Op de baan in het voormalige Oost-Duitsland stonden negen wedstrijden op het programma: de individuele wedstrijden en dubbels voor de mannen en vrouwen, de sprints op die disciplines en de estafette.

Mannendubbels, sprint
De Letten Martins Bots en Roberts Plume mochten door hun twaalfde plek in de kwalificatie al vroeg aan de bak en op de steeds slechter wordende baan bleek dat een mooi voordeel: de twee pakten tamelijk verrassend het goud met 0,032 seconden voorsprong op de Oostenrijkse medefavorieten Thomas Steu en Wolfgang Kindl. Hun landgenoten Juri Gatt en Riccardo Schöpf pakten op 0,110 seconden het brons.

Vrouwen individueel, sprint
Het relatief vroege startnummer was een voordeel voor de Zwitserse Natalie Maag en Elina Vitola uit Letland, maar het leverde ze geen goud op. Dat ging naar Julia Taubitz, die op haar thuisbaan 0,072 seconden sneller was dan Maag, met de bronzen Vitola op 0,111 seconden.

Mannen individueel, sprint
De Oostenrijker David Gleirscher wist een fraaie gouden medaille te pakken, hij klopte de dit seizoen zo dominante Duitser Max Langenhan met 0,070 seconden. Brons ging naar Letland in de persoon van Kristers Aparjods op 0,123 seconden, vlak voor thuislegende Felix Loch.

Vrouwendubbels, sprint
Het goud voor Andrea Vötter en Marion Oberhofer uit Italië was niet al te verrassend, maar de twee Letse medailles achter hen des te meer. Zilver ging op 0,017 seconden naar Anda Upite en Zane Kaluma, die pas krap een maand samen op de slee liggen na een blessure van Upite's vaste partner. Op 0,046 seconden was het brons voor hun zeer verrassende landgenotes Marta Robezniece en Kitija Bogdanova.

Vrouwendubbels
Oostenrijks goud was er in de reguliere wedstrijd, waar Selina Egle en Lara Kipp over twee runs 0,050 seconden sneller waren dan de Letse verrassingen Upite en Kaluma - na run één zelfs nog de leidsters. Het brons ging ook wel verrassend naar de VS, dankzij Chevonne Forgan en Sophia Kirkby (+0,136). Het Duitse duo Jessica Degenhardt/Cheyenne Rosenthal, dat de eerste twee wereldtitels in de vrouwendubbels won, moest het na een paar grote fouten doen met plek dertien.

Mannen individueel
De 24-jarige Langenhan domineert dit seizoen en bekroonde dat met een ongelooflijk dominante wereldtitel: hij zette de Oostenrijker Nico Gleirscher op 0,761 seconden, een wereld van verschil in het rodelen. Brons ging op 0,817 seconden naar de Duitser Felix Loch, met een zeer noemenswaardige vijfde plek voor de Australiër Alex Ferlazzo. Dominik Fischnaller uit Italië, derde na run één, crashte in de tweede manche.

Mannendubbels
Dat de Oostenrijkers in topvorm waren mocht al wel duidelijk zijn, maar in de reguliere wedstrijd domineerden ze: vrij verrassend goud voor Gatt en Schöpf, die in run twee nét genoeg overhielden om landgenoten Steu en Kindl met 0,046 seconden te verslaan. De Duitse grootheden Tobias Wendl en Tobias Arlt moesten het dit keer op 0,355 seconden doen met brons, hun negende WK-medaille op rij, maar ook wel voor de zesde keer op rij géén goud.

Vrouwen individueel
De Oostenrijkse Lisa Schulte stond na de eerste run verrassend bovenaan de tijdenlijst en in run twee wist ze dat zowaar vol te houden. Schulte pakte zo tegen alle verwachtingen in de wereldtitel, met thuisfavoriete Taubitz op 0,104 seconden op zilver. Brons ging ook naar Oostenrijk en wel dankzij Madeleine Egle (+0,175).

Estafette
Oostenrijk leek de favoriet: met Schulte, Gatt/Schöpf, Nico Gleirscher en Egle/Kipp hadden ze drie wereldkampioen en een vicewereldkampioen in de gelederen. Bij iedereen ging het echter fout en de ploeg werd zeer teleurstellend zesde. De Duitsers sloten hun thuis-WK af met goud: Taubitz, Wendl/Arlt, Langenhan en Dajana Eitberger/Saskia Schirmer waren uiteindelijk 0,358 seconden sneller dan de Amerikanen Summer Britcher, Dana Kellogg/Frank Ike, Tucker West en Forgan/Kirkby. Brons ging op 0,406 seconden naar Letland met Vitola, Bots/Plume, Aparjods en Upite/Kaluma.