Olympische Jeugdwinterspelen: Daleman en Spruit schaatsen naar aflossingsbrons

In het Zuid-Koreaanse Gangwon is weer een (half)volle sportdag afgewerkt op de Olympische Jeugdwinterspelen. Nederlandse vertegenwoordiging was er op slechts één onderdeel, maar dat leverde wel een medaille op.

Schaatsen, gemengde aflossing
Angel Daleman en Sem Spruit plaatsten zich overtuigend voor de finale, waarin vooral Daleman de rest op de pijnbank legde - Kaede Kojima uit Japan, Heo Se-ok voor Zuid-Korea en de Chinese Liu Yunqi. Sota Kubo haakte namens Japan af, maar Spruit, Lim Lee-won en Pan Baoshuo sprintten om het goud, waarbij Spruit de rappe benen net niet had: brons voor Nederland. In een geweldige laatste honderd meter was Pan nét te sterk voor Lim en dus was het goud voor China, met zilver voor Zuid-Korea.

Alpineskiën, slalom vrouwen
Maja Waroschitz uit Oostenrijk pakte in run één de leiding en die stond ze niet af, wat haar het goud opleverde. De Duitse Charlotte Grandinger zette haar vierde plek na run één om in zilver op 0,59 seconden, voor de Italiaanse Giorgia Collomb (+0,97). Astrid Hedin stond na de eerste manche in zilveren positie, maar finishte run twee niet.

Alpineskiën, slalom mannen
Het was niet helemaal de dag van de Zweden, want bij de mannen stond Liam Liljenborg aan de leiding na de openingsrun, maar hij finishte run twee niet. Elliot Westlund slaagde er vervolgens niet in op te schuiven van plek twee, want de Brit Zak Carrick-Smith kwam vanaf de derde plek naar het goud, vijf honderdsten van een seconde voor Westlund. Brons ging op 0,26 seconden naar Nash Huot-Marchand uit Frankrijk.

Snowboarden, slopestyle mannen
De thuisfans konden juichen, want Lee Chae-un pakte het goud: de 91,50 punten van zijn eerste run waren al genoeg, maar hij deed er met 96,00 punten in run drie nog een geweldige schep bovenop. Zilver was met 90,00 punten voor Eli Bouchard uit Canada, voor de Fransman Romain Allemand (89,25).

Freestyleskiën, slopestyle mannen
Goud voor de Verenigde Staten en wel dankzij Henry Townshend, die in zijn eerste run met 90,25 punten de gouden score noteerde. Zilver was met 85,75 punten voor de Japanner Olly Nicholls, met Jaakko Koskinen die namens Finland met 83,75 punten het brons in ontvangst mocht nemen.

IJshockey, 3x3 vrouwen
Voor eigen publiek schopten de Zuid-Koreaanse dames het tot de finale tegen Hongarije, dat pas op 3-0 een eerste tegengoal kreeg. Daarna gingen ze echter flink los: 8-1, met uiteindelijk een duidelijke 10-2 als gouden score voor Hongarije. China en Italië maakten er een mooie strijd om brons van: 3-2 na de eerste periode, maar Italië sloeg in heel snel tempo toe en stond met 6-5 voor na periode twee. Lang stond het 7-7 in de laatste periode, tot China bij de laatste kans een penalty shot raakte voor 8-7 en brons.

IJshockey, 3x3 mannen
Letland speelde in de finale tegen Denemarken en dat werd bepaald geen spannende strijd: Letland kwam op 4-0, waarna Denemarken scoorde, maar daarna volgden nog eens vijf tegengoals. In de slotfase ging het wat meer gelijk op, maar Letland won met 10-3 zeer ruim. De strijd om het brons was een stuk spannender: Kazachstan kwam op 4-1 tegen Oostenrijk, dat zich terugknokte tot 4-3 en 5-4. De Kazachen hielden vol en pakten met 6-5 het brons.

Curling, gemengde teams
Denemarken sloeg in het tweede end tegen Groot-Brittannië gelijk toe met vier punten, maar de Britten kwamen beetje bij beetje terug naar 4-4. Het stond 5-5 na acht ends, waarna de Britse ploeg in het eerste extra end voor de beslissing zorgde: 7-5. Tussen Zwitserland en China ging het heen en weer voor brons, maar de Zwitserse ploeg was net wat meer consistent en pakte met 10-8 de medaille.