Olympische Jeugdwinterspelen: Daleman schaatst opnieuw naar goud, eremetaal voor TunesiŽ

In het Zuid-Koreaanse Gangwon is dinsdag de vierde dag van de Olympische Jeugdwinterspelen afgewerkt. Net als een dag eerder kon Nederland juichen om eremetaal, terwijl men dat nota bene ook in Tunesië kon doen.

Schaatsen, 1500m vrouwen
Angel Daleman schoot als een dolle uit de startblokken en dook ruim onder de snelste tussentijden van de Chinese Liu Yunqi, maar de Nederlandse had het flink lastig in de slotronde. Toch hield ze genoeg over en in 2:02,90 minuten reed ze naar het goud, nog net voor Liu (2:03,29). De Poolse Hanna Mazur reed op gepaste afstand naar knap brons in 2:05,13 minuten.

Schaatsen, 1500m mannen
Na zijn gouden medaille op de 500 meter ging de Duitser Finn Sonnekalb razendsnel van start op de schaatsmijl, wat hij aanvankelijk goed door wist te trekken. Zijn slotronde was ook prima in orde en met 1:50,53 stond er geen maat op het toptalent. De Chinees Pan Baoshuo reed een fantastische slotronde, die hem naar 1:52,84 en het zilver hielp, voor de Japanner Sota Kubo (1:53,16).

Skeleton, vrouwen
Letland leek uitstekende kans te maken op twee medailles, waaronder het goud, en Darta Neimane was in run één goed op weg met de snelste tijd. In de tweede run had ze het echter zwaar en de Duitse Maria Votz wipte over haar heen naar het goud. Neimane pakte op 0,34 seconden zilver, voor haar landgenote Laura Legere (+0,77). Florijn de Haas moest het op 8,04 seconden doen met een zeventiende plek.

Skeleton, mannen
De Letse topfavoriet Emils Indriksons maakte zijn status volledig waar: in beide runs was hij de snelste en met een grote marge van 1,01 seconden pakte hij het goud. Zilver ging naar de Oekraïner Yaroslav Lavreniuk, voor de Zuid-Koreaanse thuisfavoriet Shin Yeon-su (+1,39). Sander de Haan werd op 4,59 seconden negende, twee plaatsen voor Felix de Wit (+5,39).

Alpineskiën, reuzenslalom vrouwen
In run één noteerde Giorgioa Collomb de snelste tijd en de Italiaanse wist dat keurig af te maken in run twee. Goud voor Collomb, met de Zwitserse Shaienne Zehnder op slechts 0,11 seconden met het zilver. Brons ging op 1,03 seconden naar de Zweedse Astrid Hedin, achtste na run één, terwijl de nummer drie na die eerste run, de Italiaanse Camillia Vanni, de finish in de tweede manche niet haalde.

Bobsleeën, monobob mannen
Thuisfavoriet So Jaeh-wan mocht voor eigen publiek feestvieren: in run één was hij véél te snel voor de rest van het veld en die voorsprong was ruim voldoende om het goud te pakken. Jonathan Lourimi won op 1,33 seconden het zilver voor nota bene Tunesië, een historische wintermedaille voor het land, terwijl het Chinese startkanon Chi Xiangyu op 1,55 seconden brons pakte door in run twee van plek acht omhoog te klimmen.

Biatlon, sprint vrouwen
Het was erg lastig op de schietbaan, waar de Tsjechische Heda Mikolasova ondanks vijf missers lange tijd bovenaan de tijdenlijst stond. Het leek natuurlijk onmogelijk om daar te blijven staan en dat was het ook: Ela Sever uit Slovenië ging er met drie missers vijftig seconden onderdoor. Dat was uiteindelijk goed voor zilver, want de Italiaanse Carlotta Gautero was met haar ene misser nog eens 35 seconden sneller. Brons ging naar Oekraïne in de persoon van Polina Putsko (+1:13,9), een van de slechts vijf vrouwen - in het veld van bijna honderd - die het bij één misser hielden.

Biatlon, sprint mannen
De Fransman Antonin Guy trof negen van de tien schijven en zag zijn tijd daarna eigenlijk nooit meer bedreigd worden. De Noor Tov Røysland hield het ook bij één misser, maar kwam 31,8 seconden tekort, terwijl het brons ook naar Frankrijk ging: Flavio Guy, géén familie van Antonin, schoot maar liefst vier keer mis, maar pakte op 57,5 seconden toch het brons, een paar tellen voor landgenoot Camille Grataloup Manissolle.

Freestyleskiën, cross vrouwen
Zweeds goud bij de vrouwen, waar Uma Kruse Een in de finale de snelste was. Ze verwees de Amerikaanse Morgan Shute naar het zilver, voor de bronzen Zwitserse Leena Thommen en diens landgenote Valentine Lagger.

Freestyleskiën, cross mannen
Bij de mannen werd het Duits goud in de persoon van Niklas Höller, die te snel was voor Janik Sommerer uit Oostenrijk. De Zweed Maans Abersten pakte het brons, Walker Robinson kwam namens de VS met lege handen over de meet in de finale.

Rodelen, estafette
Zoals gebruikelijk deed Duitsland mee om het goud, maar de dubbelslee van Louis Grünbeck en Maximilian Kührt crashte een paar seconden voor de finish. Het goud ging naar Italië, met Alexandra Oberstolz, Leon Haselrieder en de dubbelslee van Philipp Brunner en Manuel Weissensteiner. Zilver was voor Margita Sirsnina, Edvards Markitans en Janis Gruzdulis-Borovojs/Edens Cepulis uit Letland (+0,829), voor Marie Riedl, Paul Socher en Johannes Scharnagl/Moritz Schiegl namens Oostenrijk (+0,951).

IJshockey, 3x3 vrouwen
De Nederlandse vrouwen kenden niet het meest succesvolle toernooi, met een doelsaldo van 5-76 in de eerste vijf wedstrijden, en dat werd op de laatste dag van de groepsfase niet echt beter: Italië was met 0-27 te sterk, Zuid-Korea won met 0-16 en dus sluit Nederland het toernooi af met 5-119 als doelsaldo.