Noorse langlaufers nét te sterk voor Italië, nieuwe blamage voor Noorse vrouwen

Voor de langlaufliefhebber nog even een korte blik op het weekeinde. De World Cup was voor de verandering neergestreken in het Duitse Oberhof en daar werd de boel afgesloten met een tegenwoordig helaas zeldzaam onderdeel, de estafette - twee keer 7,5 kilometer in de klassieke stijl, gevolgd door twee keer 7,5 kilometer in de vrije stijl.

Vrouwen
Eerder in het seizoen, in Gällivare, stond Noorwegen niet op het podium en dat was voor het eerst sinds 2011. Dit keer maakten ze het nog bonter: startloopster Kristin Austgulen Fosnæs werd al snel gelost en de ploeg eindigde op bijna vier minuten als vijfde, voor het eerst in de historie van de World Cup grepen de Noorse vrouwen zo twee keer op rij naast het podium.

De strijd om de winst was lange tijd ook niet al te spannend. De Zweedse Linn Svahn sloeg aan het eind van haar 7,5 kilometer een gat en zag Frida Karlsson dat gat flink uitbreiden, waarna Ebba Andersson er nog eens een schep bovenop deed. Slotloopster Jonna Sundling moest nog wel even op de tanden bijten, want de Duitse Victoria Carl kwam op fantastische wijze naar voren, maar Sundling hield haar van het lijf en dus pakte Zweden de winst.

Op zeventien seconden ging plek twee naar het thuisland met Katherine Sauerbrey, Katherina Hennig, Pia Fink en Carl, die bijna een minuut dicht wist te langlaufen. Op meer dan twee minuten kwam Finland als derde over de meet met Johanna Matintalo, Anne Kyllönen, Krista Pärmäkoski en Jasmi Jönsuu.

Mannen
Waren de posities bij de vrouwen al snel duidelijk, bij de mannen was het juist precies andersom: een grote groep zat bijna de hele wedstrijd bij elkaar en met tien landen ging men af op de eindsprint in de laatste kilometer. Dat leverde dan ook een weinig verrassende Noorse zege op, hoewel Johannes Høsflot Klæbo het bijna nog uit handen gaf tegen de Italiaanse sprinter Federico Pellegrino.

Noorwegen-1 pakte zo de overwinning met Martin Løwstrøm Nyenget, Erik Valnes, Pål Golberg en Klæbo, terwijl Italië met Dietmar Nöckler, Elia Barp, Simone Dapra en Pellegrino op plek twee eindigde. Het podium werd gecompleteerd door nog meer Noren, want Noorwegen-2 werd derde: Håvard Solås Taugbøl, Didrik Tønseth, Simen Hegstad Krüger en Mattis Stenshagen, met dan weer Italië-2 op de vierde plek.