Oostenrijkse schansspringers domineren in Zakopane, Sloveense vrouwen winnen in Japan

Voor de liefhebber keren we nog even een klein stukje terug, want in de World Cup schansspringen was het weer een druk weekeinde. De mannen kwamen in actie in het Poolse Zakopane, terwijl de vrouwen in het Japanse Zao van de schans sprongen - behalve op de slotdag, die wedstrijd werd wegens de sneeuwval geannuleerd.

Mannen landenwedstrijd, Zakopane
In Polen begonnen de mannen met een landenwedstrijd, waarbij Oostenrijk bijna constant simpelweg te goed was. Jan Hörl maakte één wat matige sprong, maar herstelde dat in ronde twee met verve en Michael Hayböck, Manuel Fettner en vooral Stefan Kraft waren ijzersterk. Plek twee was op gepaste afstand voor de Slovenen Lovro Kos, Domen Prevc, Peter Prevc en Anze Lanisek, met de Duitsers Pius Paschke, Karl Geiger, Stephan Leyhe en Andreas Wellinger ook nog op het podium.

Mannen individueel, Zakopane
Stefan Kraft was de beste in de eerste ronde en dat wist hij in ronde twee met de nodige moeite af te maken. Kort achter de Oostenrijker ging plek twee naar Andreas Wellinger uit Duitsland, die op zijn beurt weer nét iets beter scoorde dan de Sloveen Lovro Kos. Het was sowieso spannend, want ook Michael Hayböck, de Japanner Ryoyu Kobayashi en Jan Hörl - tweede na de eerste ronde - zaten dicht bij een podiumplek.

Vrouwen individueel, Zao
In ronde één was Nika Prevc een klap beter dan de rest en de Sloveense deed dat in de tweede ronde nog bijna over - alleen Yuki Ito was daarin net iets beter. Het was voor Prevc ruimschoots voldoende voor de winst, terwijl Ito voor eigen publiek de tweede plek mocht vieren, met de Canadese Alexandria Loutitt op de derde plaats.

Vrouwen superteamwedstrijd, Zo
Nika Kriznar en Nika Prevc vormden het Sloveense team en maakten hun rol als favoriet meer dan waar: in vier van de zes ronden lieten ze de beste sprong van iedereen zien. Achter het Sloveense duo ging plek twee naar Alexandria Loutitt en Abigail Strate, Canada's twee wereldtoppers, met de Oostenrijkse veteranen Jacqueline Seifriedsberger en Eva Pinkelnig op plek drie.