1-2-3'tje voor Noorse biatleten, Franse vrouwen domineren massastart

In het Italiaanse Antholz hebben 's werelds beste biatleten hun laatste World Cup-wedstrijd afgewerkt alvorens men in februari naar het Tsjechische Nove Mesto trekt voor het wereldkampioenschap. In het fraaie Süd-Tirol stonden de massastarts op het programma, 15km voor de mannen en 12,5km voor de vrouwen met vier schietbeurten.

Mannen
Zoals wel vaker op de massastart was het bij de eerste twee schietbeurten, in liggende positie, eerst enige tijd een soort afvalrace. Een groep van zeven mannen arriveerde als kopgroep bij de derde schietbeurt, drie van hen kwamen er als leiders uit: de Fransman Quentin Fillon Maillet, die net als de Noor Vebjørn Sørum nog foutloos was, en de tweede Noor, Vetle Sjåstad Christiansen, die één keer gemist had in schietbeurt twee.

Christiansen was sterk op de ski's en sloeg een gat van dik tien seconden naar Sørum en Fillon Maillet richting de vierde schietbeurt, waar hij soeverein alles raakte. Fillon Maillet deed dat ook, maar Sørum schoot één keer mis. De Fransman was echter totaal leeg en op de ski's zakte hij in de slotronde flink weg: Sørum én diens landgenoot Johannes Dale-Skjevdal, die twee keer gemist had, gingen hem voorbij en lieten hem echter. Dale-Skjevdal pakte de tweede plek en Sørum het Noorse podium completeerde, voor Fillon Maillet en de Noorse broers Johannes Thinges en Tarjei Bø - eerstgenoemde schoot maar liefst vier keer mis en werd toch vijfde.

Vrouwen
De Française Julia Simon opende met tien treffers in de liggende positie en was op de ski's snel genoeg om al heel vroeg constant een voorsprong van een kleine tien seconden te hebben. Die had ze nodig, want bij schietbeurt drie liet ze één schijf staan, waardoor landgenote Lou Jeanmonnot haar bij kon halen. De twee gingen gezamenlijk op de laatste schietbeurt af en schoten daar beiden alles raak, maar Simon deed dat flink sneller.

Jeanmonnot moest haar meerdere erkennen in Simon, die overtuigend op weg ging naar de winst. Jeanmonnot completeerde het Franse 1-2'tje met haar twintig treffers, terwijl Lena Häcki-Gross haar topweekeinde - ze boekte eerder haar eerste zege ooit - afsloot met een derde plek, voor de foutloze Duitse Vanessa Voigt.