Olympische Jeugdwinterspelen: eerste goud voor Nederland dankzij Daleman op 500m

Het eerste Nederlandse eremetaal op de Olympische Jeugdwinterspelen in Gangwon is binnen. In Zuid-Korea werd zelfs het Wilhelmus voor het eerst tijdens het evenement gespeeld en niet geheel verrassend gebeurde dat in de schaatshal.

Schaatsen, 500m vrouwen
Angel Daleman startte in de slotrit en de topfavoriete maakte haar rol volledig waar: met 39,28 seconden was ze een van de drie dames onder de veertig tellen en pakte de wereldkampioene bij de junioren het goud. Zilver was voor de Zuid-Koreaanse Jung Hui-dan in 39,64 seconden, voor Waka Sasabuchi uit Japan (39,65). Jasmijn Veldhuis noteerde met 41,49 seconden de twaalfde tijd.

Schaatsen, 500m mannen
De Duitser Finn Sonnekalb maakt de hele winter al een sterke indruk in de World Cup voor junioren en die vorm bekroonde hij in Gangwon met goud in 36,61 seconden. Daarmee klopte hij de Noor Miika Johan Klevstün, die in 36,79 seconden zilver pakte, voor de Zuid-Koreaan Shin Seo-nung (37,13). Geophrey Coenraad werd in 37,29 seconden zesde, Sem Spruit ging onderuit en werd laatste.

Shorttrack, 500m vrouwen
Nog geen vier uur na haar gouden medaille op de schaatsbaan stond Angel Daleman weer op de shorttrackbaan, wat wéér in een deceptie eindigde: in de halve finales maakte ze vanuit een kansrijke positie een fout, die leidde tot een valpartij en uitschakeling - Birgit Radt ging er in de kwartfinales uit. Het goud was voor Polen en wel in de persoon van Anna Falkowska, voor de Zuid-Koreaanse Kang Min-ji en haar landgenote Chung Jae-hee - dat was ietwat controversieel, want in de laatste bocht duwde Kang de in tweede positie schaatsende Poolse Kornelia Wozniak onderuit.

Shorttrack, 500m mannen
Nick Endeveld en Jonas de Jong kwamen de heats niet door, waarmee de Nederlandse vertegenwoordiging rap klaar was. Het goud ging naar de Amerikaan Sean Boxiong Shuai, die te snel was voor Zhang Xinzhe uit China. Diens landgenoot Zhang Bohao leek op weg naar zilver, voor Peter Groseclose, maar de Filipijn kegelde hem en zichzelf onderuit, waardoor het zilver voor Zhang Xinzhe en het brons ineens voor de Hongaar Dominik Major was.

Bobsleeën, monobob vrouwen
De Deense Maja Voigt was de torenhoog favoriete en maakte dat volledig waar: in beide runs was ze de snelste en dus pakte zij het goud. Op 0,86 seconden was het zilver zowaar voor Thailand, met dank aan Agnese Campeol. Brons ging op 1,03 seconden naar de Roemeense Mihaela Anton, die vanaf plek zes na run één over onder meer de op plek twee staande Letse Amelija Kotane heen wipte.

Alpineskiën, alpinecombinatie vrouwen
Op de super-G was de Zwitserse Fabienne Wenger de snelste, maar zij moest later op de dag op de slalom teveel tijd inleveren en eindigde op de vijfde plek. Het goud was voor de Oostenrijkse Maja Waroschitz, die na de derde plek op de super-G ook een sterke slalom liet zien. De Italiaanse Giorgia Collomb klom van de dertiende plek na de super-G naar het zilver op 0,40 seconden, voor de Duitse Romy Ertl (+0,86).

Alpineskiën, alpinecombinatie mannen
Elliot Westlund was op de super-G het snelst, maar de Zweed had niet de soepelste heupen op de slalom en moest het doen met plek zes. Zak Carrick-Smith slalomde wél geweldig: de Brit stond 27e na de super-G, maar zag iedereen zich stuk bijten op zijn gecombineerde tijd en pakte het goud. Zilver was er op 0,13 seconden voor de Zweed Alexander Ax Swartz, die nog 26e stond na de super-G. Het brons was voor zijn landgenoot Liam Liljenborg, die op beide onderdelen snel was en op 0,84 seconden van Carrick-Smith eindigde.

IJshockey, 3x3 vrouwen
Voor de Nederlandse ijshockeysters was het opnieuw geen al te geweldige dag: China was met 17-0 te sterk en in de tweede wedstrijd van de dag ging de ploeg zelfs met 33-0 onderuit tegen Hongarije, waardoor de ploeg na vijf wedstrijden op slechts vijf goals - en 76 tegengoals - staat.