Strasser slalomt naar zeldzame zege, Shiffrin slalomt naar wéér een zege

In de World Cup alpineskiën was het zondag slalomdag. De vrouwen deden dat in het Slowaakse Jasna, terwijl de mannen op de Hahnenkamm in Oostenrijk de lastige Ganslernhang van Kitzbühel voor de kiezen kregen.

Slalom vrouwen, Jasna
Het in grote getalen aanwezige publiek moest het doen zonder dé Slowaakse sportheldin: Petra Vlhova raakte zaterdag op de reuzenslalom geblesseerd aan haar knie en is klaar voor dit seizoen. De fans lieten gelukkig geen verstek gaan en zagen de Amerikaanse Mikaela Shiffrin in run één de snelste tijd noteren, waarbij alleen de Kroatische Zrinka Ljutic in de buurt bleef. De Nederlandse Kiara Derks finishte de eerste run niet.

In run twee was de jonge Ljutic erg snel en even leek Shiffrin haar tijd niet te gaan halen, maar onderin was de Amerikaanse toch weer snel genoeg: Shiffrin pakte de winst, met Ljutic op slechts 0,14 seconden. 'Best of the rest' was de Zweedse Anna Swenn Larsson op 0,81 seconden, nadat ze van plek vijf naar voren kwam. De Zwitserse Camille Rast werd op 0,90 seconden vierde, voor landgenotes Melanie Meillard (+1,39) en Michelle Gisin (+1,86). De jonge Letse Dzenifera Germane zette weer een topprestatie neer en evenaarde haar achtste plek van eerder in de week in Flachau.

Slalom mannen, Kitzbühel
Eind 2021 stond de Zweed Kristoffer Jakobsen twee keer in korte tijd op het World Cup-podium, maar tot zondag bleef het daar altijd bij. Op de Ganslernhang in Kitzbühel was hij de snelste in de eerste run en dus zat zelfs een zege er even in, hoewel die er niet kwam: Linus Strasser uit Duitsland kwam vanaf de vierde plek opzetten met een toprun en greep zijn vierde World Cup-podium, Jakobsen werd op 0,14 seconden tweede.

De derde plek ging naar de Zwitser Daniel Yule, tweede na run één, die uiteindelijk 0,20 seconden toe moest geven op Strasser. Thuisfavoriet Manuel Feller was op de vierde plek op 0,79 seconden van de winnaar de beste Oostenrijker, voor de Brit Dave Ryding, die vanaf plek tien weer eens flink naar voren kwam.